Městečko na dlani

Městečko na dlani

Tisk
ImageTragikomedie z válečných let vypráví o životě v městečku Rukapáně, kde pestrá sbírka postav řeší své každodenní starosti a hašteří se o to, kdo si koho vezme, zda bude víno na radnici zadarmo či zda bude pytlák potrestán za smrt srnky. Problémy se zdají být malicherné, ale pod maličkostmi se vždy skrývají vážnější lidská dramata, jako například starostův alkoholismus, strach z despotického otce či drsné pomluvy kvůli zneuctění mladých žen.

 


Film je nejvíc ze všeho mozaikou životních příběhů, které se nesou na tragikomické notě. Příběh se točí kolem pytláka Matěje, který si vylepší reputaci záchranou vysoce postaveného spoluobčana ze zavaleného dolu, a kolem starosty, který kvůli alkoholismu musí předat moc na sklonku života někomu ze svých kolegů. Vybrat někoho solidního a poctivého není v tomto městečku jednoduché, protože každý má nějaké nešvary a špatné vlastnosti. A když už se zdá, že některý z pánů je vcelku poctivý, ukáže se, že svého syna vyhnal, když se chtěl oženit, a nepoužil k tomu jenom slova. Naštěstí jsou tu ostatní, aby na svého kolegu napráskali, jak se zachoval, takže starosta má na stará kolena příležitost vidět všechny v jasném světle. Ani starosta sám není není prototypem správného chlapíka. Je to poctivý a vážený muž, ale nedokáže ani jednou přijít večer domů střízlivý. A tak zjišťujeme, že nejpoctivějšími dobráky jsou chudí muži, kteří nemají touhu po majetku ani po moci, a když je hlad, nepohrdnou ani potulným psem. Není to zrovna překvapivé zjištění, ale konfrontace chudoby a nabubřelého bohatství funguje výborně.


Ve filmu září přední herecká základna soudobého filmového světa. Přestože ve skutečném světě probíhala válka a okupace Československa, z filmu není atmosféra soudobých událostí ani trochu cítit. Mrazivou souvislost s realitou ale představuje fakt, že v průběhu natáčení byl zatčen jeden z herců, Karel Hašler, který později zahynul v koncentráku. To je jen doplňující informace pro představu, za jakých okolností film vznikal. Na tak pohnutou dobu je film velmi bezstarostný, řeší se hlavně proměny lidských povah pod vlivem událostí. To zlé je díky různým nehodám a náhodám proměněno k lepšímu, ale pod povrchem je stále cítit smutná jistota, že lidé se jen tak lehce nezmění, a že vždy mezi námi budou spoluobčané, se kterými není radno se dostat do konfliktu. 

Na dobu vzniku je kopie filmu v docela špatném stavu a některé scény jsou tak tmavé, že v nich nelze téměř vůbec rozpoznat děj.

Jinak je však film dějově a herecky mimořádně kvalitní, a proto neodmyslitelně patří do zlatého fondu české kinematografie.

O filmu na dvd více informací nenajdete, ale stojí za to navštívit stránky www.filmexport.cz, kde najdete i spoustu dalších klasických děl české kinematografie.


Městečko na dlani
Česká republika, 1942
Režie: V. Binovec
Hrají: František Smolík, Gustav Hilmar, Marie Blažková, Ladislav Boháč, Marie Glázrová, Vladimír Řepa, Jaroslav Průcha, Blanka Waleská, Jaroslav Marvan, Jindřich Plachta, Anna Letenská, Ferenc Futurista, František Filipovský, František Černý, Jan W. Speerger, Antonín Holzinger, Jára Kohout, Josef Pleskot, F. X. Mlejnek, Bolek Prchal

Zdroj foto:
filmexport.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michael Kiske: „Tipuju, že nás opět pozvou na další Masters Of Rock…”

michael kiske unisonicJak se vede bývalému zpěvákovi legedárních dýní Helloween Michaelovi Kiskemu? Momentálně spolu s kytaristou Kaiem Hansenem exceluje ve skupině Unisonic. Spoustu jeho zajímavých názorů ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jak se Ježíše zmocnili filmaři

200filmNa rozdíl od islámu, kde zákaz zpodobnění - nejen - proroka Mohameda dodnes zabraňuje vzniku filmů, které by se věnovaly jeho zakladatelské osobnosti (a zlobný, v Americe natočený pamflet Nevinnost muslimů vyvolal krvavé nepokoje), křesťanství takové záb...


Literatura

Příběh jedné rodiny na pozadí politických událostí. Neobyčejné osudy obyčejných lidí

200 hostJsem dítě devadesátých let. Narodila jsem se po revoluci a totalitu poznala jen z vyprávění. STB, domovní prohlídky, prověrky a nakonec i cinkání klíčů si umím jen představovat. Doposavad jsem se s realitou minulosti – o...

Divadlo

Vejměnek – nová letní scéna v Brně

carodky perexKdyž se po dlouhé době bez divadla, divák toužící po nějakém představení podívá, cože se hraje u Buranů v Brně, čeká ho překvapení. Koncem sezony, která díky čínskému viru nehrála, se zvědavec potěší, že i „Burani“ už začali hrát. Ale ouha, ...

Film

Brzobohatý, Ruml a Tobrman jako tuláci ve swingové pohádce Adély Zejfartové a jejího orchestru Sunny Swing

swingova pohadka 200Během letošního adventu spatří světlo světa nová česká pohádka. Nebude to však klasická tele-vizní pohádka, ale swingová pohádka. V hlavních rolích krátkého hudebního filmu k písni Jen se s písničkou smát uvidíte zpěvačku a h...