Začalo natáčení nového filmu Davida Laňky ÚTĚK

Začalo natáčení nového filmu Davida Laňky ÚTĚK

Tisk

UtekPrvní klapkou začalo 6. listopadu v Říčkách v Orlických horách natáčení rodinného filmu Útěk podle stejnojmenné knižní předlohy Oty Hofmana. Štáb v čele s režisérem a scenáristou Davidem Laňkou v Říčkách zůstane do 26. listopadu. V hlavních rolích napínavého příběhu dvou kluků, které dohromady svedla náhoda, se představí Kanwar Šulc a Jakub Barták.

„Natáčení začalo výživně. V pěti stupních Celsia jsme nahnali oba kluky do řeky, aby se v ní brodili. A oni to srdnatě dělali, dokud jsme neměli všechny záběry hotové, a dokonce se na konci ještě nabídli, že by nějaký ten záběr klidně zvládli. Je skvělé mít herce, kteří svou rolí žijí a kteří pro zdárný výsledek filmu udělají prakticky cokoliv. A stejně tak je skvělé mít úžasný štáb, který ví, že točíme film, jaké se tu běžně netočí. Že navazujeme na někdejší doménu české kinematografie – dětský film, a ještě vznikající podle knihy jedné z jeho legend Oty Hofmana. Po třech dnech natáčení mohu říct, že nám pod rukama vzniká emotivní příběh a krásné záběry, se kterými bude radost ve střižně pracovat,“ říká režisér David Laňka.

 Utek1

Na plátna kin se Útěk dostal poprvé už v roce 1967, kdy získal ocenění na prestižních filmových festivalech včetně Benátek a Cannes, ale kvůli osobě režiséra Štěpána Skalského upadl v době normalizace v zapomnění. Kluky Sašu a Rudu tehdy ztvárnili Roman Skamene a Ivan Vyskočil, kteří se objeví i v nové filmové adaptaci. Spolu s nimi se rolí dospělých zhostí Kristýna Kociánová, Marta Dancingerová, Štěpán Kozub, Miloš Vávra, Jan Novotný ad. Za kamerou stojí Laňkův stálý kameraman Václav Tlapák. Autorkou hudby bude Markéta Irglová. Původní příběh, který se odehrával v reáliích 60. let, David Laňka přenesl do menšího města, do určitého bezčasí.

Utek2

Ty dva svedla náhoda. Desetiletý Saša utekl z domova, když na něj padlo podezření, že se svými kamarády podpálil stodolu. Sedmnáctiletý Ruda utekl z pasťáku, protože napadl ošetřovatele. Potkali se v zahradním domku Sašova dědy a jejich cesty by se záhy rozdělily, kdyby Saša nezjistil, že to byl Ruda, kdo stodolu zapálil, a kdyby se nerozhodl, že ho přinutí se přiznat policii, aby on a jeho kamarádi nebyli potrestáni. Jenomže Ruda nemá nejmenší zájem se přiznávat. Chce pryč. Pryč z téhle země, daleko od svého dosavadního života po dětských domovech a pasťácích. A aby mu Saša tenhle plán nezhatil, vezme si ho tak trochu jako „rukojmí“… Společná cesta dvou kluků, kteří to v životě nemají jednoduché, trvá sice jen dva dny. Oba se však během nich změní. A oba poznají, že přátelství se někdy může zrodit i ze strachu a v situacích, kdy vám jde o život.

Utek3

Film vzniká v produkci No Stress Production, KVArt production, Nutivit a Good Media. Premiéra je plánována na podzim příštího roku.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tina byla jen jedna a já jsem já, říká Soňa Drábková

sona200I když si Soňa Drábková nikdy nehrála na modelku, přesto začala pózovat a „visí“ na výstavách a jako manekýna předvádí na módních přehlídkách. Dříve ji bavil také moderní tanec, kde ji před devíti lety objevil jistý fotograf a ona stala tváří na jeho fot...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Negativní postavy mám raději, říká čerstvý padesátník, herec Roman Luknár

roman luknar perexZnámou tváří je Roman Luknár už od svých dětských let, kdy začal hrát ve slovenském filmu a televizi, zatímco české publikum se s ním seznámilo až poměrně nedávno. To už byl vystudovaným hercem, ale do Česka si zpravidla jen tak...


Literatura

Norman a duchové: Harry Potter to není ani náhodou, ale nám to vadit nebude!

kniha norman a duchoveKniha od Elizabeth Cody Kimmelové vznikla podle scénáře Chrise Butlera k celovečernímu animovanému filmu ´Norman a duchové´. Zapracovali na něm známí tvůrci Koralíny, Mrtv...

Divadlo

Petr a Lucie: Štěstí je tu a všechno ostatní je tam

petr a lucie 200Městské divadlo Zlín převedlo na velkou scénu novelu Romaina Rollanda, a to v muzikálové podobě. Za jejím vznikem stojí zajímavý příběh, protože toto dílo vzniklo díky náhodně objevené nahrávce slovenského muzikanta Deža Ursinyho a na je...

Film

Malá holčička se v dubnu pokusí zachránit posledního žijícího draka

Jak zachranit draka 200Ve starověké Číně byli draci a lidé přáteli, ale lidská chamtivost ukončila jejich spojenectví a tato kouzelná stvoření se stala kořistí. Posledního z nich teď drží v zajetí krutý císař. Jednoho dne přinese krmení drakov...