Nový film Moje nová tvář vstoupí do kin 26. října – Příběh ženy, která se rozhodla nezemřít

Nový film Moje nová tvář vstoupí do kin 26. října – Příběh ženy, která se rozhodla nezemřít

Tisk

Martina Moje nova tvar 3Celovečerní film oceňované novinářky Jarmily Štukové a producentky Maji Hamplové přináší ojedinělou osobní výpověď Martiny, která se po brutálním útoku bývalého partnera snaží najít sílu znovu žít. Intimní film z produkce Barletta Productions představuje Martinu jako neobyčejnou ženu, jejíž vnitřní síla a odhodlání jí pomohly překonat to, co je pro mnoho dalších nepředstavitelné.

Po útoku oslepla a její život tak, jak ho znala, skončil. Jak žít dál, když vám někdo ze dne na den vymazal vaši tvář? Za svou odvahu, vůli a osvětovou činnost Martina obdržela Cenu Olgy Havlové. Světová premiéra dokumentárního počinu, který vznikal devět let, se uskuteční během 27. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava (24–29. října), kde bude uveden v soutěžní sekci Česká radost. Do české kinodistribuce následně vstoupí 26. října. Koproducentem filmu je Česká televize. Hudbu k filmu složila známá zpěvačka a skladatelka Katarzia.

„Kyselinové útoky páchané na ženách jsme točily už před mnoha lety v Indii. Téma znetvořených žen, které se vzepřely systému a dosáhly i změny míry trestu za tak otřesný čin, ve mně rezonovalo ještě dlouho poté. Pátrala jsem, zda i u nás máme podobné případy. A tak jsem potkala Martinu. Už při první schůzce jsem věděla, že její příběh chci sledovat kamerou,“ přibližuje setkání s hlavní protagonistkou svého celovečerního debutu režisérka Jarmila Štuková, která již v minulosti dokumentovala násilí na ženách v Afghánistánu, Kamerunu či válku v Iráku a Sýrii.

Martina Moje nova tvar 3

V listopadu 2013 Martinu přepadl její zhrzený expřítel a chrstl jí do tváře kyselinu. Z té chvíle si pamatuje jen šok, paniku a nepředstavitelnou bolest. V České republice se stala teprve druhou ženou, která takto brutální útok kyselinou přežila. Oslepla a musela se naučit žít znovu a jinak. Dokument intimním způsobem sleduje Martinu krok za krokem, od nejhlubších pádů až po největší pokroky a úspěchy – např. až do momentu, kdy se stává jednou z předních tváří platformy Burn Fighters, která pomáhá lidem s popáleninami.

„Martina si mě získala svou odvahou jít dál, neustrnout na místě v křivdě a v bolesti, po nichž by bylo v její situaci nejjednodušší sáhnout. Ona si ale vybrala jinou cestu,” říká producentka filmu a spoluautorka scénáře Maja Hamplová, která mj. stojí za výpravným dobovým dramatem Úsvit či televizní minisérií Iveta.

Martina Moje nova tvar2

Film vznikal celých devět let a formálně tak je velmi pestrý. Tvůrkyně a tvůrci vycházeli z observačního způsobu natáčení v kombinaci s deníkovým stylem záznamů. Jedním z hlavních vizuálních motivů se stala haptika neboli fyzický kontakt hmatem, který nejlépe reflektuje vnitřní svět Martiny poté, co po agresivním kyselinovém útoku přišla o zrak.

„V podstatě jsem vycházela z premisy ženy, kterou fyzicky napadne útočník, v mnohých případech právě partner, nejbližší, anebo bývalý partner, což se bohužel děje v 70 procentech případů fyzického násilí na ženách,“ podotýká zpěvačka a skladatelka Katarzia, která pro film složila snovou, byť naléhavou ústřední píseň s názvem Ruže sú gýčový kvet.

Po své festivalové premiéře film vstoupí do české kinodistribuce 26. října 2023. Největším přáním režisérky Jarmily Štukové je to, aby snímek své divačky a diváky především pozitivně motivoval.

„Ráda bych, aby byl můj příběh nejen pro ženy, ale pro každého především příběhem naděje. Naděje, že i když jste na dně, neznamená to konec,” dodává sama hlavní protagonistka snímku Martina.

Film Moje nová tvář režisérky Jarmily Štukové a producentky Maji Hamplové byl podpořen Státním fondem kinematografie. Koproducenty filmu jsou Česká televize a Hangar Films. Kinodistribuci v České republice a na Slovensku zajišťuje Falcon a.s. Snímek bude v kinodistribuci dostupný i se speciálním audio komentářem pro neslyšící divačky a diváky.

Martina Moje nova tvar 1

Tvůrkyně a tvůrci:
Režie: Jarmila Štuková
Producentka: Maja Hamplová / BARLETTA
Kamera: Tomáš Kotas
Střih: Evženie Brabcová
Zvuk: Martin Jílek
Hudba: Katarzia
Grading: Pavel Marko
Grafický design: Lumír Kajnar


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivan Lupták: "Jako bych složil metrák uhlí…"

Klb rvacu Ivan Luptak 200Rozhovor s hercem Ivanem Luptákem, interpretem audioknihy Klub rváčů. Ivan Lupták vystudoval DAMU, ve studentském divadle Disk hrál v absolventském představení Kazimír a Karolína (Öden...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Rozprava o westernové metodě

western perexJe hezké, když dva ctihodní vysokoškolští profesoři Peter Michalovič a Vlastimil Zuska (oba přednášejí na filosofických fakultách, první v Bratislavě, druhý v Praze) se oddají k...


Literatura

Na Česko se řítí další Rudiš!

narodni trida rudis 200Nakladatelství Labyrint vydá 15. června novou knihu mladého českého prozaika Jaroslava Rudiše s názvem Národní třída.

...

Divadlo

Fringe festival mluví anglicky, ale oslovit dokáže každého

alt Fringe festival, který probíhá v těchto dnech na Malé Straně v Praze, je všechno, jen ne ”okrajová”, ”druhotná” záležitost, jak by se ostatně dal přeložit jeho název z angličtiny. Mladá a bohužel prozatím málo známá divadeln...

Film

Mission: Impossible – Fallout vtrhne do pražského kina IMAX o týden dříve!

Mission1 perexOd počátku srpna opět ovládne zdejší kina tajný agent Ethan Hunt, kterého již tradičně ztvárnil oblíbený herec Tom Cruise. Nové, v pořadí již šesté pokračovaní špionážní série MISSION: IMPOSSIBLE nese podtitul FALLOUT a diváci se ho doko...