Příběhy obyčejného šílenství

Příběhy obyčejného šílenství

Tisk

altNebo příběhy běžných dnů? Jedna z vůbec nejlepších divadelních her posledního dvacetiletí, dostalo se jí pozornosti filmové, ocenění mnoha kritiky a zejména pak ohromné divácké úspěšnosti. Žádá si znova a znova prostor na prknech “co znamenají svět”. A tentokrát se začlení do repertoáru Městského divadla ve Zlíně.

 

Před jedenácti lety hra získala cenu Alfreda Radoka. Rovnou ocenění Hra roku. Prvně ji uvedlo Dejvické divadlo v čele s Ivanem Trojanem. Ten stál potom i za kamerou, když se inscenace točila. Film je označován za slabší dvojče, přesto byl velmi úspěšný a na české poměry zvládnutý výborně. Na plátna kin se dostal o čtyři roky později po uvedení divadelní premiéry. Netrvalo to zkrátka dlouho, než si někdo bravurní komedie s nádechem surovosti a soukromé tragedie všiml. Za těch jedenáct let je to hra, která se dá považovat za sázku na jistotu. Zda bude úspěšná, už pak záleží jen na hereckém obsazení a režisérské práci. Kdo ztvární obyčejné šílence ve Zlíně?

alt

Petr, postava topící se v nešťastné bláznivé lásce, boří hranice zdravého rozumu, přesto si získává sympatie. Zda si je získá i v podání jmenovce Pavla Vacka, se můžeme domnívat. Ale tenhle ostřílený komediant, se svými zkušenostmi z mnoha divadelních komedií a dabingu, je povolaným “šílencem”. Jeho ikonu a životní modlu ztvární kráska Michaela Doležalová. Přesně ona může být ten typ, kvůli kterému muži přestávají přemýšlet, ztrácí zábrany a ony hranice. Rodičovské břímě pak přebírá Helena Čermáková a Zdeněk Julina. Celý tým pod taktovkou drží Hana Mikolášková. Žena mnoha tváří a rolí. Nejen těch hereckých, ale i pracovních. Své má co říci, krom režie, i na poli scénáristickém.

alt

Příběhy obyčejného šílenství nám mohou připomínat vlastní osudy. Aneb když se nikdo nedívá… Návštěvníci předpremiéry 24. června by se ale měli dívat pozorně. A posléze mohou poslouchat diskuzi, která bude následovat po představení. Ředitel divadla Petr Michálek povede debatu s protagonisty. Kladené otázky by mohly být docela zajímavé, hra bude ale zajímavá zajisté. Každý z nás občas šílí, vyvádí a vyšiluje. Je příjemné se utvrdit v tom, že nejsme jediní. A že možná někdo šílí o trochu víc…

Příběhy obyčejného šílenství
Uvádí: Městské divadlo Zlín
Předpremiéra: 24. června
Premiéra: 8. září
Režie: Hana Mikolášková
Hrají: Pavel Vacek, Michaela Doležalová, Roman Blumaier, Helena Čermáková, Zdeněk Julina
Scéna a kostýmy: Zuzana Přidalová

Zdroj foto: Městské divadlo Zlín


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Natěšená, múzami políbená, týmově sladěná, připravená a maličko nabroušená“. To je kapela Dolls In The Factory

Dolls in the Factory 200Čtveřice Dolls in the Factory z Frýdku-Místku není na tuzemské hudební scéně nováčkem. Za svoje působení vydala EP Hurricane (2012) a album Statues (2013). Píseň Believe zazněla ve filmu Křídla Vánoc (2013) a se songem Ch...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

RockOpera Praha zahajuje novou sezónu Trojou s Evou Urbanovou v roli bohyně lovu Artemis

evaurbanova 200Pražská RockOpera zahajuje novou divadelní sezónu, která se ponese na vlně festivalu RockOpera Europe 2022. V jeho rámci přivítá v září hvězdy liverpoolského rádia Bloodstream Conalla Longa a Martina Haryndu.

...

Literatura

Máte rádi knihy o randění? Psí tinder vás pobaví

psi tinder 200V březnu vyšla pod hlavičkou nakladatelství XYZ humoristická kniha Petry Mackové Hrochové s názvem Psí tinder. Už podtitul Randění z po(d)hledu vašeho psa zní zábavně a v podobném laškovném duchu, s lehkostí a odstupem se nese i celá kniha....

Divadlo

Z malého brouka v hlavě velké divadlo

brouk v hlave 200Městské divadlo Zlín se derniérou rozloučilo s hrou Brouk v hlavě, ve které v dvojroli exceluje Pavel Vacek, a nejen on.

...

Film

Bláznivé nebo geniální? Oldřich Kaiser a Jiří Lábus stříhají jednu rolu za druhou...

pension lola kaiser labusPension Lola (1993) je padesátiminutový televizní film dvou komiků, který působí trochu jako rarita. Oldřich Kaiser a Jiří Lábus v něm obsadili úplně všechny postavy ...