Blood, Tears and Gold

Blood, Tears and Gold

Tisk

blood tears and gold200Druhý únorový víkend byl pro experimentální prostor NoD ve znamení premiéry velice očekávaného projektu Blood, Tears and Gold. Autorská prvotina studenta scénografie pražského DAMU Jozefa Huga Čačka je syrovou výpovědí imaginárního vztahu, šíleností alternativního divadla a zároveň zážitek, který byste si neměli nechat ujít!


„Lidé, kteří hledají v divadle dobrodružství, si přijdou na své,“ shrnula v jedné větě toto neuvěřitelné představení povolaná kritička Jana Soprová. A ano, má pravdu. Neokoukaný tvůrce Čačko se pustil do skutečně odvážného projektu, v němž se snažil reflektovat vztah dvou žen, jejich lesbickou lásku, sexualitu a individuálnost bez hranic. Svůj projekt vystavil na abstrakci, na vyřčených myšlenkách a snech, na ojedinělé jazykové rovině a především na hereckých výkonech dvou představitelek.

blood tears and gold1

Diana Šoltýsová se představuje v roli osmadvacetileté Marianny. Na tělo jí byl ušit nejen kostým Anny Kareniny, ale i samotná role. Herečka, známá ze souboru 3D Company či z Městských divadel pražských, zaujímá hned prvním pohledem. Její vzhled, obličej i úchvatné blonďaté kudrny lze označit za čirou krásu. Naivní výraz, který zakrývá dominanci a zdání zla, zvládá držet po celou dobu, kdy ztvárňuje otroka nechtěné lesbické lásky. Ačkoliv je to ona, která na sebe z počátku představení strhává značnou pozornost, v průběhu příběhu ji lehce zastíní Irena Kristeková. Herecká představitelka její milované, v davu možná lehce přehlédnutelná obyčejná slečna, ale na prknech hereckým projevem útočí značnou silou. Ohromnou, působivou a evokující šílenosti. V roli Lenky je vyrovnanou lesbou, která jen nedostala moc příležitostí k plnění snů.

blood tears and gold2

Marianna a Lenka se ocitají ve svém vztahu v mnohých citových polohách, kterými prochází každý pár. Mocninou jejich emocí jsou dvě ženské duše, dvojí prožívání slz, výčitek, hádek i radosti. Submisivně dominantní pohled by se mohl blížit k mediálním mýtům rozdělení rolí v homosexuálních vztazích, ale rozhodně tomu tak není. Vztah je jen tak emotivní, jak vztahy dvou žen bývají, přesto je ale od reality neskutečně vzdálen. Divadelních her, pojednávajících o lesbické lásce, v českých divadlech, a to i alternativních, skutečně mnoho nenajdete. Blood, Tears and Gold svou podstatou nevstupuje do skutečného lesbického světa, ale do světa umění, krásy a emocí. Vztah dvou žen je sice základní linkou a adaptovat toliko citu by šlo těžko na heterosexuální pár, avšak se skutečností lesbických vztahů i jejich fyzického milování se celý projekt rozhodně srovnávat nedá. Ovšem nemyslím si, že by pan Čačko tohoto vůbec dosáhnout chtěl, otázkou jen zůstává, zda je to správně?

blood tears and gold3

Správná ale rozhodně byla práce světelného designéra Martina Špetlíka, díky němuž projekt snadněji přesahoval k hranicím snů a imaginacím. Práce to byla zcela precizní, profesionální a rozhodně zvedá představení minimálně o úroveň výše. Za velice impozantní lze označit i kostýmy, které hrály takřka stejné role jako samotné hrdinky. Přestože mnoho lesbických párů netráví postelové hrátky na patnácticentimetrových podpatcích a v podvazcích, spoře oděné herečky i svým oblečením vyjadřovaly samy pro sebe to, že mimo jiné jsou si navzájem svými děvkami.

Blood, Tears and Gold je velmi výrazným až šokujícím projektem. Snad se dá i říct, že se jedná o alternativu alternativního divadla, a přestože nebudete z divadla odcházet dojatí, nadšení či hluboce zasáhnutí, je to něco, co stojí za to vidět. Skutečně se jedná o umění ve velice vysokém smyslu a o krásu v emocích i vášni.

Blood, Tears and Gold
NoD, premiéra 8. a 9. února 2013
První repríza: 18. března 2013
Scénář a režie: Jozef Hugo Čačko
Hrají: Diana Šoltoýsová, Irena Kristeková
Scéna a kostýmy: Dominika Lippertová, Jozef Hugo Čačko
Světelný design: Martin Špetlík
Pohybová spolupráce: Radim Vizváry
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: http://www.facebook.com/roxy.nod#!/nodprague?fref=ts


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová: V románu Hodina zmijí své pokušení hrát si se čtenáři posouvám až k hranici dokonalosti

Sylva Lauerova perexFanoušci spisovatelky Sylvy Lauerové se po třech letech konečně dočkali a jejich radost může být hned dvojnásobná. Je to jen pár týdnů, co vyšla její sbírka poezie s názvem Klóketen a nyní se na knižních pultech objevil i no...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

THE SOUND OF MUSIC – LIVE!

TeSoundOfMusic perexKaždá nová adaptace muzikálu by v sobě měla mít to pověstné „něco“, co diváky přesvědčí, že právě ona by se měla stát jejich nejoblíbenější. Pořad „The Sound of Music - Live!“, který odvysílala ...


Literatura

Sestry Springrovy jsou jako Malé ženy - každá jiná, všechny úžasné

Sestry SpringDěvčata Springrovy vyrůstají na vojenské základně se svojí matkou Meredith a prožívají svoje radosti i strasti všedních dnů. Společně, a zároveň každá zvlášť, se vyrovnávají nejen s odloučením otce, který je služeb...

Divadlo

V Činoherním klubu straší! Divadlo uvede v české premiéře westendový hit 2:22 – DUCHAŘSKÝ PŘÍBĚH

duch1Činoherní klub zahájí novou sezónu premiérou světově úspěšné hry britského dramatika Dannyho Robinse 2:22 – DUCHAŘSKÝ PŘÍBĚH v režii Braňa Holička. Vztahový thriller od autora populárních a oceňovaných podcastů BBC UNCANNY a THE BA...

Film

Hon: nezištné lži na komunální úrovni

hon jagten 200Obecně vzato jsou skandinávská dramata opředena řadou mýtů. Například, že seveřané točí často filmy o patologických jevech ve společnosti (násilí, alkoholismus, rodinné krize) a že je točí realisticky a bez cíleného uspokojování diváckých oč...