Za pokladem na hrad Karlštejn

Za pokladem na hrad Karlštejn

Tisk

Poklad karlstejn 200Jednou z hlavních událostí letošních oslav 700. výročí narození Karla IV. je výstava Karlštejnský poklad - kultura císařského dvora Karla IV. Výstava byla otevřena 7. května na Karlštejně. Kromě výstavy Karlštejnský poklad – kultura císařského dvora Karla IV., která bude otevřena po celou sezonu, chystá správa hradu Karlštejn na celou sezonu řadu akcí, unikátních prohlídek a mimořádná představení.

Karlštejnský poklad tvoří dva soubory zlatnických prací vesměs z druhé poloviny 14. století. První obsahuje reprezentativní kusy nádob na pití. Je zde například zlacená miska s emailovou výzdobou s motivy exotických vodních ptáků sloužící na ředění vína vodou, dvě stříbrné číše s perlovcovou lištou, nebo nízká stříbrná a zlacená miska s podobiznou ženy a panovnickou korunou z dílny Petra Parléře.

Poklad karlstejn 1

Početnější část souboru tvoří módní doplňky – šperky, knoflíky a další předměty. Unikátem pokladu je schránka na vonné bylinky a masti. Jde o vzácně zachované pouzdro kulovitého tvaru, které se nosilo zavěšené u pasu.

Poklad karlstejn 2

Knoflíky a oděvní spinadla se začaly užívat s příchodem módy úzkých šatů a kabátců do Čech z francouzského prostředí; dosáhly největší obliby právě v době Karla IV. a jeho první manželky Blanky z Valois.

Poklad karlstejn 3

Karlštejnský poklad byl na Karlštejně ukryt pravděpodobně v době nebezpečí husitských válek, když hrad obléhala v letech 1421 a 1422 vojska pražanů. Od té doby zůstal 600 let uschován ve zdech hradu; až do objevení při restauračních pracích na konci 19. století. Na 387 předmětů bylo nalezeno zedníky. Po roce 1947 a likvidaci jeho soukromého muzea pak poklad putoval do fondu Uměleckoprůmyslového musea v Praze.

hrad2Císař Karel IV. zanechal v Čechách řadu významných stavebních a uměleckých památek; méně je však těch náležejících k dennímu životu panovníka, jež osobně používal a které dokládají životní styl jeho doby. Za takovou památku lze označit právě karlštejnský poklad. Jde o unikátní památku uměleckého řemesla z období vrcholného středověku vážící se bezprostředně k hradu Karlštejn. Výstava potrvá do 31. října 2017.

www.npu.cz, www.hradkarlsten.cz


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Přežije poslední skupinka lidí upírský Hon?

Nakladatelství Fragment přináší mladým čtenářům dystopii Hon, jejímž autorem je mladý americký spisovatel Andrew Fukuda. Jedná se o nový příběh z řady young adults, který se tentokrát odehrává ve světě, v němž vládnou upíři, kteří sami sebe nazývají lidmi, a  hrstka přeživších glupanů (lidí) pro ně představuje luxus...

Divadlo

Divadelní rekonstrukce vraždy Alexandra Litviněnka

Prilis drahy jed perexAlexandr Litviněnko (Petr Lněnička), bývalý agent KGB a FSB, emigroval v roce 2000 do Velké Británie poté, co se stal v Rusku nežádoucím kvůli zveřejnění nezákonných praktik tamějších tajných služeb. S manželkou Marin...

Film

Scampovo dobrodružství - pokračování Disneyho klasiky
ImageVydavatelská a distribuční společnost Magic Box přináší na DVD pokračování oblíbené Disneyho klasiky Lady a Tramp z roku 1955, jímž je film Lady a Tramp II: Scampovo dobrodružství, který v roce 2001 natočil režisér <...