Přežije poslední skupinka lidí upírský Hon?

Přežije poslední skupinka lidí upírský Hon?

Tisk

Nakladatelství Fragment přináší mladým čtenářům dystopii Hon, jejímž autorem je mladý americký spisovatel Andrew Fukuda. Jedná se o nový příběh z řady young adults, který se tentokrát odehrává ve světě, v němž vládnou upíři, kteří sami sebe nazývají lidmi, a  hrstka přeživších glupanů (lidí) pro ně představuje luxusní lahůdku.

Hlavním hrdinou je sedmnáctiletý Gen, který se od ostatních upírů liší. Nedokáže běžet rychlostí blesku, sluneční světlo ho nezabije a nemá neukojitelnou touhu po krvi. Není totiž upír, ale člověk (glupan). Za to, že dosud žije, vděčí otci, který mu vštípil přísná pravidla, jejichž dodržováním se snaží splynout s upíří populací.
Pravidla jsou dost náročná. Nepotit se, nesmát se (upíři si místo smíchu drbou ruku), neplakat, neslzet, nemít opálenou pleť, nekašlat, nemít kamarády, neusnout na veřejnosti (upíři totiž spí zavěšení na spacích hácích u stropu), nebroukat si, nezpívat si, neulomit si falešné špičáky, a stovky dalších.
Gen je v celonárodní loterii spolu s dalšími šesti upíry vylosován, aby se zúčastnil honu na poslední lidi, kteří jsou chováni pro vědecké účely Ústavem pro studium glupanů. Je vytržen ze svého prostředí a  odvezen do ústavu, aby se připravil na hon. Spolu s ním se zde ocitá i jeho spolužačka Záře, kterou tajně miluje a jež byla také vylosována. Jeho pečlivě utajovaný život se hroutí. Skupina bezcitných lovců i organizátoři honu začínají tušit, že s ním není něco v pořádku. Den (spíše noc) honu se blíží. Bude se Gen honu účastnit na straně lovců nebo lovených? Dokáže i nadále předstírat, že je upír? Bude následovat hlas svého srdce?
Hon je prvním dílem trilogie ze světa upírů a glupanů. Další díly se jmenují Kořist (v češtině vychází v říjnu 2014)  a Past (duben 2015). Kniha je vyprávěna v první osobě hlavním hrdinou Genem, což přispívá k větší dramatičnosti děje, ale na druhé straně se čtenář moc nedozví o pozadí popisované společnosti (např. odkud se vzali upíři, proč došlo úpadku civilizace, atd.)  Náctiletým čtenářům, kterým se už omrzeli upíří sexy hrdinové a jejich lovestory s lidskými dívkami, přináší Andrew Fukuda napínavý akční příběh, v němž dospívající chlapec vzdoruje celé upíří společnosti a bojuje o svůj život. Pokud si odmyslíme některé nelogičnosti (např. úřady ani škola se nezajímají o Genovi rodiče a nechávají ho žít od deseti let samotného v prázdném domě, absence kontrol a zkoušek, jimiž by se testovalo obyvatelstvo, zda mezi nimi nejsou infiltrováni glupani), čeká nás příjemné oddechové čtení plné nečekaných odhalení.

Hon 1

 

O autorovi
Andrew Fukuda se narodil na Manhattanu a vyrůstal v Hongkongu, je napůl Číňan a napůl Japonec. Po studiích historie na Cornellově univerzitě pracoval v manhattanské Čínské čtvrti. Jeho první kniha Crossing se umístila mezi deseti nejlepšími na žebříčku „prvotin“ a krimi románů za rok 2010.
Jeho druhá kniha Hunt (vychází v českém překladu pod názvem Hon), byla vydána v roce 2012 a vyšla již ve dvanácti zemích. Po jejím vydání se stal Andrew Fukuda spisovatelem na plný úvazek. V současné době žije se svou rodinou na Long Islandu v New Yorku.
Další informace na Andrew Fukuda


Hon
Autor: Andrew Fukuda
Překlad: Jakub Kalina
Žánr: fantasy pro mládež
Vydáno: 2014
Stran: 300
Vydalo nakladatelství: Fragment
Hodnocení: 75 %

 

Fragment - Hon

Zdroj foto: Fragment


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Air Guitar je podivná disciplína, jako vytržená z filmů Monty Pythonů“

air guitar logoŽe jste ještě neslyšeli o Air Guitar World Championships čili Šampionátu ve hře na imaginární kytaru? Tak to je chyba, protože Česká republika každoročně mívá několik želízek v ohni. V tomto článku si tento fenomén představím...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jak chutně a bez výčitek jíst při cukrovce

sachar200Nakladatelství Noxi dělá v oblasti zdraví velmi záslužnou činnost. Další z jeho počinů je kuchařka maďarské autorky Krisztiny Vrábel „160 gramů sacharidů“ s lákavou výzvou v podnázvu: „Jezme chutně bez výčitek“. Taková výzva mě nikdy nenechá chladnou. ...


Literatura

Živí mrtví, díl 22 a Nový začátek


zm22cover200Srpen nám prostřednictvím komiksového nakladatelství Crew přinesl další díl série Živí mrtví. Je to k neuvěření, ale jsme na čísle 22 a ne všechno jde natahovat do nekonečna a snad i proto nese tento díl název Nový začátek. A pokud vás nech...

Divadlo

Na podzim do divadla: Největší z pierotů

200divDivadla mají za sebou přípravy na další sezonu a díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Ojedinělou kombinaci činohry, šansonu a pantomimy nabídne říjnová premiéra Městského divadla Zlín Největší z pierotů.

...

Film

Atlas mraků: touha po svobodě, důstojnosti a pravdě ovlivňuje lidský život

atlas mrakuU počátku filmu Atlas mraků stála mnohovrstevná kniha Davida Mitchella, která nyní vyšla také u nás, dokonce již ve druhém vydání. Film stejně jako kniha souběžně splétá celkem šest příběhů, časově i...