Tip na netradiční výlet: pozůstatky megalitických civilizací ve Velké Británii

Tip na netradiční výlet: pozůstatky megalitických civilizací ve Velké Británii

Tisk

200cestPokud jste unaveni tradičními památkami a rádi byste viděli něco velmi starého a kouzelného, pak vám doporučím výlet po tajuplných megalitických památkách.

 


Hlavní oblastí megalitické kultury je jihozápadní Anglie, ale kamenné kruhy lze najít třeba i v Irsku. Tam i začneme – konkrétně v Newgrange, mohylovém monumentu, který se nachází na východě Irska. Tato stavba byla vybudována přibližně v roce 3200 před naším letopočtem. Bohužel se neví, k jakému účelu sloužila. Ale za zmínku stojí fakt, že tento monument je asi o 600 let starší než pyramidy v Egyptě.

cest

Nejznámější stavbou je bezesporu Stonehenge, která byla vystavěna někdy mezi 1800-1200 před naším letopočtem. Henge je slovo pro rituální kruhový monument, který se nachází ve Velké Británii. Tento útvar je mylně spojován s druidy, což je ale omyl, protože Keltové přišli do Velké Británie až kolem roku 400 našeho letopočtu. Stonehenge tvoří kruh, uvnitř podkova a kámen. Jedná se o kultovní místo, jehož účel je bohužel neznámý a sporný.

Averbury je místem, kde se vyskytují kameny velké jako člověk a které tvoří velký kruh – 400 metrů v průměru. Mohyly jsou dlouhé a kulaté. Zde najdete mimojiné řady kamenů a kamenné aleje. Nesmím opomenout také Silbury hill, který se nachází nedaleko Avebury. Vybudování tohoto obřího umělého kopce se odhaduje na 200 let před naším letopočtem a důvod vytvoření zůstává záhadou.

cest2

Závěrem zmíním tajemnou vesnici Skarabrae na Orknejích, která se honosí přezdívkou „britské Pompeje“. Jedná se o minivesnici z kamene a aby bylo jasno, všechno tady je z kamene – i nábytek. Toto ojedinělé neolitické osídlení se datuje do doby 3100 - 2500 před naším letopočtem. Je až s podivem, kolik se toho zachovalo, ale důvod je prostý – vše bylo zaneseno pískem. Bohužel, tato památla dnes čelí řadě problémů, včetně drolení břehu a následném nebezpečí sesunu a ztráty památky.

Nechte se pohltit záhadami a minulostí a pokochejte se těmito fascinujícími stavbami, jejichž původ a účel je dodnes zahalen tajemstvím a dodnes nás pohled na tyto skvosty nepřestává připravovat o dech.

Culturea vizual

Již zanedlouho, přesněji 8. a 9. dubna 2014, se v prostorách 14|15 Baťova institutu uskuteční 2. ročník multikulturního festivalu Culturea. Tento festival se každoročně snaží široké zlínské veřejnosti přiblížit dvě cizí kultury. Letos vtáhne Culturea návštěvníky do tajů Indie a Velké Británie.

Více ZDE: www.kultura21.cz/ostatni/8855-culturea-zlin-2014-2tz

culturea perex

www.culturea.cz 

( 0 hlasů )

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ředitel Klášterních hudebních slavností: „Již se nebojím.“

Roman Janku 200Rozhovor s Romanem Janků, ředitelem hudebního festivalu, který neúnavně pořádá v srdci Jeseníků již 15 let. Letos má od 27. června do 13. září na programu symbolických 15 koncertů. Vystoupí mimo jiné světová harfistka a patronka festivalu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Sophie Hannah (Agatha Christie): Vražda na Ledňáčkově vrchu

vrazdy na lednackove vrchu perexAgatha Christie má pokračovatelku. Možná to skalní fanoušci už ví, pro mě to byla knižní mlsanda. Díky ní žije Hercule Poirot dál a já bych řekla, že na kvalitě života mu jiná literární maminka rozho...

Divadlo

Na podzim do divadla: Dobře placená procházka

slovacke divadlo 200O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Dalším tipem je Dobře placená procházka v podání Slováckého d...

Film

Hořké komedii Teorie tygra nechybí švih, vtip a černý humor


teorie tygra perexHořká komedie Teorie tygra je hodně i o spiklencích, kteří se nakonec postaví proti tichému ženskému teroru, byť je zahalen závojem přívětivosti a plků o tom, jak to vlastně ony myslí dobře. Povedený snímek Radka Bajgara to...