Ve Zlíně pokřtili knihu Expedice Z101 Cestou Hanzelky a Zikmunda, africká etapa - Tunisko, Egypt, Súdán, ostrovy

Ve Zlíně pokřtili knihu Expedice Z101 Cestou Hanzelky a Zikmunda, africká etapa - Tunisko, Egypt, Súdán, ostrovy

Tisk

zlin krest200V pondělí 22. 11. 2022 se zlínskou expozicí PRINCIP BAŤA rozlehl zvuk afrických bubnů. Ty uvedly slavnostní křest nové knihy cestovatele Tomáše Vaňourka, jenž se odehrál více než symbolicky před stříbrnou Tatrou 87 připomínající první cestu Hanzelky a Zikmunda.

 

Byli to právě tito legendární cestovatelé, kteří před lety inspirovali zrod Expedice Z101. Tento projekt si vzal za cíl zopakovat cestu zmíněné dvojice H+Z a rozšířit ji. Povznášející i děsivé zážitky z cest i setkání na nich, nepřeberné množství potíží i radostí a především stovky fotografií daly vzniknout výpravné publikaci, kterou vydalo nakladatelství Albatros s názvem Expedice Z101 Cestou Hanzelky a Zikmunda, africká etapa - Tunisko, Egypt, Súdán, ostrovy.

Ředitel Muzea jihovýchodní Moravy Pavel Hrubec před akcí řekl: „Expedice v roce 2021 odstartovala právě ze Zlína. A protože spolupráce expedice s naším muzeem před cestou i při ní byla pro zdar cesty dost významná, moc nás těší, že se stal Zlín i místem křtu první knihy z cest.“ Tomáš Vaňourek a Linda Piknerová, hlavní aktéři expedice, přizvali na křest partnery, sponzory a příznivce projektu, kmotrem se stal Vojtěch Holík, předseda Klubu H+Z. Akci provázela projekce videí a fotografií z cest, knize pak osobně popřála úspěch řada hostů včetně radní Zlínského kraje pro školství a kulturu Zuzany Fišerové.

zlin krest

Kniha je psána formou deníkových zápisků, které si Linda s Tomášem pečlivě vedli každý den, jak je k tomu ještě před startem expedice nabádal sám Miroslav Zikmund: „Teprve při zpracovávání materiálů pro knihu jsme zjistili, že máme přes 1 500 stran materiálu,“ zmínil Tomáš Vaňourek, „takže jsme hodně krátili a vypouštěli. Na druhou stranu jsme si při té práci uvědomili, kolik fantastických zážitků máme za sebou.“

Po křtu následovalo veřejné čtení z knihy. Pavel Vacek a Zdeněk Lambor, kteří na prknech Městského divadla Zlín ztvárnili ve hře Palubní deník Hanzelky a Zikmunda hlavní role, četli vybrané kapitoly ve stylových cestovatelských kostýmech H+Z. Skvělá akce s velmi příjemnou atmosférou, která měla u hostů velkou odezvu, tak skvěle zapadla do expozice moderního cestovatelství ve zlínském muzeu.

zlin krest2

Knihu lze v současnosti zakoupit i na recepci 14. budovy se speciálním bonusem: všechny výtisky, které jsou zde v prodeji, jsou opatřeny podpisem Tomáše Vaňourka.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Plavci jedou letní šňůru koncertů s Irenou Budweiserovou

Jan Vancura perexZpěvák Jan Vančura pokračuje v koncertování s Plavci s tradičním repertoárem, na který jsou diváci této slavné skupiny zvyklí. Letošní rok navíc představí na koncertec...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Pokrok nezastavíte, tak buďte alespoň v obraze

pokrok bez povoleni 200V nakladatelství Grada vyšla kniha slovenského odborníka Róberta Chovanculiaka s názvem Pokrok bez povolení a podtitulem Jak sdílená ekonomika, crowdfunding a kryptoměny změnily svět.

...

Divadlo

Švandovo divadlo odletí do USA. Představí tam současné autorské divadlo i nový dramatický text napsaný umělou inteligencí

svandovo divadlo usa 200Na patnáctidenní turné do Spojených států odletí od 31. května do 14. června část hereckého a uměleckého souboru Švandova divadla v Praze. Vedle dvou inscenací reprezentujících současnou českou činohru zde smíchovská scéna...

Film

Ace Ventura: chlap s gumovým ksichtem

altAce Ventura (1994) je detektiv, který chrání a vyšetřuje zločiny na zvířatech. Jde o dost odlehčené téma, a tak hlavní roli ztvárňuje Jim Carrey, který se v každé scéně ksichtí snad nejlépe ze všech jeho fil...