Plavci jedou letní šňůru koncertů s Irenou Budweiserovou

Plavci jedou letní šňůru koncertů s Irenou Budweiserovou

Tisk

Jan Vancura perexZpěvák Jan Vančura pokračuje v koncertování s Plavci s tradičním repertoárem, na který jsou diváci této slavné skupiny zvyklí. Letošní rok navíc představí na koncertech také své excelentní spoluhráče: uznávaného harmonikáře a zpěváka Mária Bihári, Jakuba Racka, vítěze řady evropských kytarových soutěží a výjimečného kontrabasistu Lukáše Pelce. Plavce spolu se zpěvačkou Irenou Budweiserovou můžete vidět v rámci jejich celorepublikového letního turné.

 

 



V hudební branži se pohybujete již od šedesátých let, co vás na hudbě stále tolik přitahuje?

Na hudební scéně oslavím letos 50. výročí. Hudbu vnímám jako krásný dar, který si můžeme užívat. Když se podaří skloubit koníčka s vaší profesí, je to velká životní radost. Nové seskupení Plavců, které jsme uvedli v loňském roce, mě tuto radost přináší vrchovatě. Mário Bihári, Jakub Racek, Lukáš Pelc, ostřílení muzikanti a mnou obdivovaná zpěvačka Irena Budweiserová, to je sestava z nejbujnějšího snu. S nimi se těším z každého koncertu a reakce diváků mě utvrzují, že lépe jsem volit nemohl.

V současné době pokračujete v koncertování s Plavci s tradičním repertoárem. Kde vás můžeme vidět vystupovat?

V současné době vystupujeme převážně v Česku a na Slovensku. V letních měsících se účastníme mnohých hudebních festivalů, ty taneční si ale necháváme až na konec kariéry.  Základ našeho repertoáru tvoří klasické plavecké písně, některé s novým aranžmá. Co mě nabíjí a posouvá dál, jsou duety s Irenou v některých nových písních. Vedle Ireny musím vydat ze sebe vše, abych si nepřipadal do počtu. To mě vždycky bavilo, nebýt do počtu, v čemkoliv.

Jan Vancura 1

Máte pro své fanoušky připraveny také nějaké hudební novinky?

Hudební novinkou je každý koncert, snažíme se o novou atmosféru, navodit radost a pocit příjemně strávených chvil pro diváky i pro nás. V letošním roce chystáme také nové album, to bude krásná práce.

Jak vznikala spolupráce s vašimi novými hudebníky? Znáte se již delší dobu nebo byla vaše nová spolupráce dílem náhody?

Po profesním rozchodu s Rangers (Řihošek a spol.) jsem uvažoval jak dál. S Bihárim a Rackem jsem se již v minulosti na jedné scéně sešel, Pelce mě osud přivál do cesty, takže zbývala už jen třešnička na dortu a tou byla a je Irena Budweiserová. Mohu jen poděkovat všem, kteří se na rozkolu Rangers podíleli, neboť naplnění, které prožívám, bych bez tohoto kroku těžko pociťoval.

Kromě koncertování s Plavci jste také provozoval kavárnu a moderujete pořad Hudební samoobsluha na Českém rozhlase. Máte vůbec čas věnovat se svým koníčkům?

V budově Čro v Hradci Králové jsem otevřel radiokavárnu „Šťastná Nota“, stal jsem se nájemcem tohoto prostoru a snažil jsem se zde poněkud oživit večerní hudební reje, případně i jiné…reje. Ze zdravotních důvodů jsem ale bohužel tuto spolupráci musel ukončit, ale velice mě těší, že pokračuji s moderováním v rozhlase, kde připravuji hodinový pořad písniček s názvem „Hudební samoobsluha“. Čas věnovat se koníčkům mám, neboť vše o čem jsem hovořil, jsou mé nejmilejší koníčky.

Jan Vancura 2

Padesát let s jednou kapelou, to vám muselo dát hodně. A také vzít… Jak na to vzpomínáte?

Jak tohle shrnout do několika vět... Určitě je příjemné zažít na vlastní kůži úspěch, popularitu, to, čemu se říká sláva. Užívali jsme si to se vším všudy. Ale samozřejmě zprvu jsme začínali jako spousta jiných. Hráli jsme za pivko a párek a bavilo nás to také, později jsme vystupovali už za nějaké peníze a bavilo nás to stejně. Lidé, kteří na nás chodili, nám dávali strašně moc energie. Bylo to skvělé publikum a koncerty plné pozitivní atmosféry. S kapelou jsme projeli snad šedesát zemí a najezdili zhruba tři miliony kilometrů. A co se týče těch ztrát? U většiny z nás se celý ten maraton podepsal nejvíc asi na zdraví. Život muzikantů je zvláštní. Když hrajete, tak po dvouhodinovém koncertě prostě nemůžete vlézt do postele a spát. Tělo i mysl jsou rozpumpované, prostě neusnete, ani kdybyste bůh ví jak chtěli. Navíc jste v cizím městě, takže jdete do hospody a tam se voda bohužel nepije. Víceméně stejné to bylo i s kouřením.

Máte v rámci své hudební kariéry ještě nějaký nesplněný sen, který byste rád uskutečnil?

V současnosti se všechny moje záměry a sny hudební kariéry naplňují beze zbytku. Prožívám velmi šťastné pracovní období.

Zdroj: www.medea.cz

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na slovíčko s pořadatelkami festivalu Culturea

culturea rozhovor200Už 24. a 25. dubna se Zlín promění n město opěvující Japonsko a Itálii. Stane se tak v rámci festivalu Culturea, o kterém jsme vás na našem webu již informovali. Nyní si můžete p...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Anita? Právě takový svěží vítr jsem si už dlouho přál, říká zpěvák Pavel Vítek

pavel vitek 200I když začínal jako popový zpěvák, postupně se Pavel Vítek zavedl i jako úspěšný muzikálový herec. Má za sebou tedy nejen řadu alb či velké hity, ale i pěkné muzikálové role. Dokonce si na divadle střihl i činoherní roli, což ho prý také m...


Literatura

ZLATÁ STUHA / GOLDEN RIBBON / 2012

alt Výroční ocenění nejlepších autorů, překladatelů a ilustrátorů literatury pro děti a mládež. Soutěž vyhlašují a pořádají Česká sekce IBBY, Klub ilustrátorů dětské knihy, Obec překladatelů a Památník národního písemnictví.

...

Divadlo

Nemusí to znamenat nic, ale mohlo by!
ImageKlidné vody vyšetřovací stanice rozčeří krátký telefonát oznamující záhadnou vraždu u Betlémáku. Parta z kriminálky Aneňák jde do akce! Divadlo Na zábradlí uvedlo poblázněnou krimi-komedii autora Egona Tobiáše...

Film

Future gate festival scifi filmů letos proběhl ve znamení něžného pohlaví

futuregatefest perexMilovníci scifi filmů si i letos přišli na své. V pražském kině Lucerna probíhal festival scifi filmů z let minulých i ze současnosti. Tématem letošního ročníku byly ženy ve scifi.

...