Pokrok nezastavíte, tak buďte alespoň v obraze

Pokrok nezastavíte, tak buďte alespoň v obraze

Tisk

pokrok bez povoleni 200V nakladatelství Grada vyšla kniha slovenského odborníka Róberta Chovanculiaka s názvem Pokrok bez povolení a podtitulem Jak sdílená ekonomika, crowdfunding a kryptoměny změnily svět.

 

 

 

Kniha se točí kolem konceptů, o kterých se v poslední době hodně mluví. Jedná se o sdílenou ekonomiku a s ní spojený Uber nebo Airbnb, crowdfunding, bitcoiny a blockchain. Osobně jsou mi tato témata blízká a na knihu jsem byla moc zvědavá.

V první řadě musím pochválit celkový koncept knihy. Dlouho jsem se nepotkala s tak smysluplnou a promyšlenou strukturou. Kniha je rozdělena na tři velké části: Sdílená ekonomika a informační asymetrie, Crowdfunding a veřejné statky a Právo a pořádek v internetové anarchii. Ty se dále dělí na podkapitoly. Autor v nich představuje problém nejčastěji v podobě selhání trhu, pak se věnuje jeho řešení, které většinou spočívá právě v nějaké moderní technologii. Kapitoly jsou doplněny také textem se žlutým proužkem, které může čtenář přeskočit, aniž by přišel o něco podstatného. Vše navíc doplňují velmi zajímavé citáty.

Sám Róbert Chovanculiak v úvodu popisuje, že je kniha psaná srozumitelným jazykem a její náročnost postupně roste, ale laik by s ní neměl mít problém. Naprosto s ním souhlasím, protože se mi také nejlépe četly části o sdílené ekonomice a crowdfundingu. Je to však hlavně tím, že mi témata byla blízká a spoustu zmíněných věcí jsem znala. Poslední část mě však nejvíce obohatila – dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací především o dark netu známého hlavně z detektivek a také o bitcoinech.

„Konec konců darknet a kryptoměny jsou jen prostředky. A ty se mohou využít na dobré i špatné účely. Stejně jako je možné použít nůž na překrojení avokáda, ale i na umlčení protivného souseda, je možné použít darknet a kryptotrhy na útek před diktátory, ale i na útěk před spravedlností. Pohoršovat se nad tím, že šifrovací i anonymizační technologie využívají i zločinci, je stejné jako pohoršovat se nad tím, že zločinci používají ke komunikaci telefon nebo auto k přepravě.“ (str. 215)

Smekám před autorem, jak se mu vše podařilo psát srozumitelně a především čtivě. Když už měl člověk pocit, že hlava další informace nepřijímá, přišlo nějaké odlehčení, nebo další podkapitola.

Pokrok bez povolení se bude nejvíce líbit „zasvěceným“ lidem – těm, kteří o problematice už něco vědí, nebo se o ni zajímají. Knihu by si měl ale přečíst každý, aby měl informace a na základě toho si mohl vytvořit názor a také, aby nebyl najednou pozadu.

Róbert Chovanculiak absolvoval doktorandské studium na Ekonomické fakultě v UMB v Banské Bystrici. Od roku 2015 pracuje jako analytik v Institutu ekonomických a společenských analýz. Je autorem stovek článků a domácích i mezinárodních studií. Ve volném čase rád knížky, činky a dobré jídlo.

pokrok bez povoleni

Pokrok bez povolení
Jak sdílená ekonomika, crowdfunding a kryptoměny změnily svět
Autor: Róbert Chovanculiak
Překlad: Jana Kupková
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2020
Počet stran: 272
Hodnocení: 82 %

https://www.grada.cz/pokrok-bez-povoleni-9510/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sto zvířat: „Tlustej chlapeček se včelou v kalhotách bude naše nejroztomilejší deska“

200rozSka kapela Sto zvířat, kterou původně založila partička nadšených pedagogů, vystupuje už od roku 1990. Při příležitosti koncertu skupiny v brněnském klubu Fléda jsme vyzpovídali frontmana a spoluzakladatele Jana Kalinu. Zaujal především svou pohotovostí a ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Esther a Jerry Hicks: Sára, kniha druhá

Sara 200Skvostná kniha, která je sice příběhem dvou dětí, ale její poselství je tak hluboké a něžné, že ji s potěchou přečtou i dospělí. Již první titul – Sára, kniha první – který vyšel v březnu loňského roku, byl něčím nezapomenutelným, vedle...


Literatura

Detektivní nuda - Volání kukačky

volani kukacky perexNápaditý obal knížky zve na další román od J. K. Rowlingové, skrývající se pod pseudonymem, což knihkupci u tohoto detektivního románu rádi uvádí, protože i jméno prodává. Po tragikomickém románu P...

Divadlo

Sportu zdar a divadlu zvlášť! Slavná komedie z Dejvického divadla nebo perfektní Pavla Tomicová na Dramox.cz

dramox 200Komedie ze sportovního prostředí, které musíte vidět i bez sportovních předsevzetí! Divadelní platforma Dramox má skvělá sportovní představení – například skandální příběh známé atletky Koule, vyprávění věčně naštvaného správce stadionu Politika správ...

Film

Jaký je film Století Miroslava Zikmunda?

Stoleti 200Dokument Petra Horkého Století Miroslava Zikmunda ze všeho nejvíce prozrazuje obdiv k titulnímu hrdinovi, nejen proslulému cestovali, autoru cestopisných knih i filmů (ve dvojici s Jiřím Hanzelkou), ale především s...