NPÚ: fotografování povoleno, kasteláni nejsou proti

NPÚ: fotografování povoleno, kasteláni nejsou proti

Tisk

Foto200Národní památkový ústav (NPÚ) zrušil na památkách zákaz fotografování. Letos poprvé tak mohou návštěvníci památek ve správě NPÚ při prohlídkách pořizovat snímky, i když to bude mít určitá omezení. Používat se nesmí blesk, a také se nesmí v interiérech používat selfie tyče a stativy. Průvodci se s novou situací budou muset umět vyrovnat a zajistit, aby fotografující návštěvníci neomezovali ostatní členy prohlídky. Národní památkový ústav si uvědomuje, že vystavování fotek z návštěvy hradů či zámků je dobrou reklamou; proto vyšel vstříc návštěvníkům, kteří si chtějí nějaký ten snímek z interiéru památky pořídit. 

 

Po dlouhá léta bylo na objektech buď zakázáno fotit úplně, nebo panovala řada omezení. Focení se stejně s nástupem vyspělé techniky nedalo uhlídat, památkáři si uvědomili, že i snímky na sociálních sítích mohou přilákat nové návštěvníky.     

Foto1

Moderní technologie umožňují bezproblémové snímání z ruky. Focení je pro návštěvníky památek bezplatné, NPÚ se i tímto způsobem snaží na památky přilákat co nejvíce návštěvníků. Národní památkový ústav je organizací s celostátní působností, pracovišti v jednotlivých regionech, které spravují více než stovku památkových objektů přístupných veřejnosti.

Foto4


ilustrační foto autor, www.npu.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Václav Vydra: „Budu jezdit a věnovat se koním, dokud budu schopen nasednout.“

altDo letních dní vám přinášíme rozhovor s populárním hercem a chovatelem koní, Vaškem Vydrou. Dozvíte se v něm například, jak vzpomíná na pořad StarDance, či jaký má vztah k vaření.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

V Palokaski začíná být hodně nebezpečno

noora perexBěhem minulého roku jste mohli v knihkupectvích narazit na novou sérii severské krimi, kde hraje hlavní roli dění ve finském městečku Palokaski. Zatímco v prvním díle se řešilo podivné zmizení studentky Laury, ještě na konci minulého roku jste se m...

Divadlo

Láska je láska – ale řízek je řízek

vzpoura nevest 200Tento podtitul nese nová hra autorské dvojice Michaely Doleželové a Janky Ryšánek Schmiedtové s názvem Vzpoura nevěst. Ty se komediálním způsobem podívaly na zoubek jak dnešní době,...

Film

Pohádkové rozloučení filmové legendy: Perinbaba a dva světy

PerinbabaPNa začátku prosince vstupuje do kin výpravný a očekávaný film Perinbaba a dva světy režisérské filmové legendy Juraje Jakubiska. Film plný magie a fantazie vznikal řadu let, slavný tvůrce ho dokončil, uvedení do kin se však už nedočkal. P...