V Palokaski začíná být hodně nebezpečno

V Palokaski začíná být hodně nebezpečno

Tisk

noora perexBěhem minulého roku jste mohli v knihkupectvích narazit na novou sérii severské krimi, kde hraje hlavní roli dění ve finském městečku Palokaski. Zatímco v prvním díle se řešilo podivné zmizení studentky Laury, ještě na konci minulého roku jste se mohli začíst do pokračování s názvem Noora, kde se dál případ rozrůstal o nová zjištění a zádrhely.

 


Tělo Laury je nalezeno a všechny pochmurné myšlenky potvrzeny. Případ je uzavřen jako nešťastná náhoda, což ale není všem po chuti a šťourají se v případě na vlastní pěst. O prvním díle čtěte zde (http://kultura21.cz/literatura/12733-nakladatelstvi-xyz-kniha-laura-severska-detektivka-recenze). Miia, školní preventistka a bývalá policistka, se snaží uklidnit Lauřiny spolužáky, ale také sleduje jejich chování a snaží se zjistit, co by pomohlo smrt Laury objasnit.
Do hledáčku ji padne Noora. Nenápadná dívka, která se výborně učí, ale spolužáci ji moc neberou. V každém případě se snaží přitáhnout pozornost a prohlašuje, že se bojí, že ji taky zabijí, jako Lauru. Bohužel tomu nikdo nevěnuje moc pozornosti.
Na Miiu je toho moc – řeší vztah ke dvěma mužům, trápí ji problémy v manželství jejího bratra Nikkeho a aby toho nebylo málo, na scénu přichází smrt pro jednoho člena rodiny z vyšetřovacího týmu. A všude okolo se motá podivná podnikatelka Tiina, která svým zaměstnancům místo výdělků chystá dluhy.

noora


Oproti prvnímu dílu se zvýšil počet stránek, ale i míra napětí. Prvnímu dílu jsem vytýkala na krimi příběh jednoduchou dějovou linii, ale druhý díl už má spoustu odboček, překvapivých situací a nových nevyřešených problémů. Do překladu se opět pustil Michal Švec (mimo jiné také předseda Skandinávského domu).
Obal slibuje strhující thriller a myslím, že se k němu druhým dílem konečně blížíme. Na konci nám zůstávají stále otevřené otázky, ale rozluštění se už blíží v podobě závěrečného dílu. Co nám skupina spisovatelů pod jménem J. K. Johansson asi přichystá?


Noora - Prokletí městečka Palokaski
Autor: J. K. Johansson
Žánr: severské krimi
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2015
Počet stran: 240
Hodnocení: 78 %          

 

     

Zdroj foto: www.xyz.cz
http://www.xyz.cz/noora-2/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je cukr zdraví škodlivý? Aneb když se dva pustí po stopě mýtu - rozhovor s MUDr. Jonášem

jonas perexU nás je toto téma skoro tabu. Konspirační teoretici se nebojí bílý cukr označit za legální drogu s devastujícími účinky na lidský organismus. MUDr. Josef Jonáš a Jiří Kuchař se rozhodli, že na toto téma napíší knihu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Magistrála Tima Postovita je melodickou sondou do pražských ulic

big magistrala-lvn-410799Magistrála je sbírka veršů, které porozumím, a neztrácím se ve slovech, jež mi nedávají smysl. Magistrála nepostrádá melodii. Naopak je plná harmonie, libozvučnosti a příběhu. Černobílý a pochmurný grafický výraz knihy skr...


Literatura

Bílá paní na hlídání – večerníček v knížce

200litVezměme to pěkně popořádku: nejdřív byla kniha Pavla Brycze s ilustracemi Evy Sýkorové-Pekárkové. Úspěšná kniha. Odborníky ceněná, čtenáři oblíbená. Z knihy pan autor osobně vytvořil scénář, pan výtvarník VHRSTI vytvořil obrázky a pan režisér Petr Friedl p...

Divadlo

Hurvínek v neděli 2.5. 2021 oslaví neuvěřitelné 95. narozeniny

hurvinek 20095 je úctyhodný věk. Takového věku se obvykle dožívají pouze senioři! A Hurvínek je malý kluk. O to jsou narozeniny cennější. Mánička, která letos oslavila jednadevadesát tvrdí, že to nejsou kulatiny a že se to slavit nemusí, ale kdo by řeči ta...

Film

Co nám zanechal 17. festival francouzského filmu?

francouzsky film 200Do českých kin pronikají z Evropy i Ameriky zejména podřadné, na mentalitu stádních teenagerů zacílené horůrky, komiksovité historky o lidičkách s nadlidskými schopnostmi či přepracované verze původně počítačových her. A čest...