Půst nemusí znamenat ochudit se o dobré jídlo

Tisk

Postni kucharka 200Půst nabírá různých podob dle dané tradice a náboženství. Nejběžnější je vzdát se na určitou dobu masa. Postní kuchařka Pavla Drdela ukazuje, že to nemusí znamenat ochudit se o dobrou chuť jídla nebo radost z vaření.

 

 

Navzdory používání lokálních a sezónních potravin představuje pestré pokrmy ze zeleniny, luštěnin a občasného mléka nebo vajec. Bohatost, kterou nabízí letní a podzimní měsíce, uchová naložené nebo usušené a použije v zimních receptech. Kromě zimních jídel ale kniha obsahuje i dalších téměř 20 receptů z jarních, letních a podzimních surovin a tak ukazuje, že s obohacením jídelníčku o bezmasé pokrmy můžeme začít jakýkoli den v roce.

„Jako malý kluk jsem měl dva sny. Až budu dospělý, stanu se kuchařem nebo spisovatelem. Ten první jsem si splnil poměrně záhy, ten druhý až nyní. Zřejmě jsem potřeboval dozrát, mít v hlavě ujasněno, jak správně formulovat slova, jak ze sebe dostat to, co mne každý den ovlivňuje nejen v kuchyni. Ale ani cesta kuchaře není jednoduchá. Obzvlášť pokud chce dělat vše poctivě, od základu, využívat pouze suroviny z blízkého okolí, podporovat místní farmáře a malovýrobce. A to ještě ve věku, kdy už člověk nechce měnit své návyky a učit se něco nového,“ říká Pavel Drdel.

postni kucharka 1
Kuchařka obsahuje:
• více než 80 receptů na moderní a chutná bezmasá hlavní jídla, polévky a saláty
• 60 návodů, jak uchovat sezónní zeleninu díky fermentaci, nakládání, sušení, jak vyrobit ochucené oleje nebo netradiční nápoje
• přes 100 autorských fotografií od Pavla Drdela
• tipy na udržitelnější, bezodpadové vaření
• text o významu půstu v křesťanství od farářky Martiny Viktorie Kopecké
• povídání o sezónní stravě se zaměřením na postní období od Hanky Zemanové
• další zajímavé texty osvětlující postní období

V kuchařce najdete i text o významu půstu v křesťanství od farářky Martiny Viktorie Kopecké, povídání o sezóní stravě se zaměřením na postní období od Hanky Zemanové, autorky zásadních knih o zdravé výživě i ochutnávku receptů od Martina Jiskry, šéfkuchaře restaurace zájezdního hostince U Jiskrů a Petra Klímy, šéfkuchaře bistra Country Life a autora tří veganských kuchařek.

postni kucharka2

Koupí knihy tak čtenáři podpoří Postní sbírku Diakonie ČCE, protože kniha vznikla jako součást kampaně Post(n)i se. Jedná se o kampaň, kterou Středisko humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie Českobratrské církve evangelické pořádá již 10 let. Prostředky této sbírky nyní poputují do Libanonu, kde podpoří vzdělávání dětí z rodin, které uprchly ze Sýrie před válkou.

PAVEL DRDEL je strakonický rodák, ambasador sbírky Post(n)i se a šéfkuchař restaurace Sůl a Řepa. Ve své restauraci spolupracuje s malými farmáři a místními dodavateli, propojuje české a zahraniční postupy a vaří lokální jídla plná chuti. Základ jeho kuchyně tak nezačíná u plotny, ale u lokálních farmářů na poli. O to více si váží každé suroviny a snaží se ji zpracovat beze zbytku. Nakládá, suší, fermentuje. Patří k zakládajícím členům jihočeského spolku čtyř restaurací Jíme Jih.

Postni kucharka
POSTNÍ KUCHAŘKA od kořene po nať
Pavel Drdel
Vydává nakladatelství Smart Press

Zdroj foto: Smart Press

Více informací: https://www.smartpress.cz/postni-kucharka


 

Zobrazit další články autora >>>