Osmý ročník festivalu Skrz Prsty přiblíží mentální zdraví

Osmý ročník festivalu Skrz Prsty přiblíží mentální zdraví

Tisk

skrz prsty 200Festival Skrz Prsty v průběhu jara opět nabídne kontroverzní téma, které přitáhne pozornost nejednoho účastníka. Letošní 8. ročník si totiž předsevzal otevřít veřejnou diskusi v oblasti mentálního zdraví. Fanoušci mohou už nyní sledovat sociální sítě nabité zajímavými informacemi, které záčátkem března doplnil také nový podcast. 

 

Festival Skrz Prsty, který vzniká pod taktovkou studentů Fakulty multimediálních komunikací zlínské univerzity se vrací v plné síle, pandemii navzdory. Tématem 8. ročníku je velmi aktuální oblast mentálního zdraví. Různou formou bude představena jeho důležitost, možné poruchy, prevence či léčba.

Nově vznikl také podcast, ve kterém se na mentální zdraví nahlíží z mnoha úhlů pohledu. Hosty podcastu jsou například Eva Césarová z České psychedelické společnosti a biohacking představuje Veronika Allister, spoluzakladatelka projektu Code Of Life. O své zkušenosti se podělil také psychoterapeut Ondřej Mikulášek a další. Všechny díly podcastu jsou dostupné na Spotify a také na YouTube.

V prvním díle podcastu Skrz Prsty se v rozhovoru s Ivou Kolevovou otevřela témata ohledně prevence mentálního zdraví již od útlého věku, nebo jak svoji psychiku udržovat stabilní během pandemie. „Pokud cítíme, že nám není dobře delší dobu a výrazným způsobem to omezuje náš každodenní život, je důležité vyhledat odbornou pomoc,“ uvádí Iva Kolevová, projektová manažerka organizace Nevypusť duši.

Pro obyvatele a návštěvníky Zlína je připraveno několik tras s QR kódy, které odhalí různá místa související s mentálním zdravím. „Trasy vedou například kolem kaváren, venkovních sportovišť, parků a dalších klidových zón. Na mapě jsou vyobrazeny také různá odborná pracoviště zabývající se psychickým zdravím,“ dodává manažerka propagace Aneta Pospíšilová. Začátkem dubna začala výzva, jejímž cílem je pomoci všem zapojeným k lepšímu duševnímu zdraví pomocí různých aktivit. Připravena je během výzvy například lekce jógy s Nelou Plieškovou, která proběhne online přes platformu Zoom. Bližší informace budou zveřejněny na facebookové stránce Skrz Prsty. 

skrz prsty

Jako odrazový můstek do světa mentálního zdraví slouží web a Facebook festivalu Skrz Prsty. Jsou na nich k dispozici všechny důležité informace a odkazy. Na Instagramu jsou k vidění infografiky, zaměřené na to, jak zvládat různé, psychicky náročné, situace. Twitter pak bude sloužit jako platforma pro diskuzi a inspiraci.

Více informací: www.skrzprsty.cz

.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotografováním mám možnost vyjádřit své pocity, říká Petr Macháček

tanec ostrava 200Na Ostravsku to navzdory okolnostem „razoviteho regionu“opravdu kvasí a žije. Tvoří zde zajímaví lidé a pod tvrdou slupkou lze často nalézt jemnocit a  vytříbený vkus. Kultuře se zde daří, jak se lze přesvědčit nejen ze zpráv masmé...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Duše rostlin a jejich léčebné i magické účinky

duse rostlinKnížka Wolfa Dietera Storla představuje poselství a léčivou sílu z říše rostlin, které nás nenechávají na pochybách, jakou mocí od pradávných dob vládnou. Barevně ilustrovaná publikace, která připomíná atlas, může být skvělým průvodcem pro všechny, ...


Literatura

Přísežný meč láká do světa Písně ledu a ohně George R. R. Martina

pm coverNakladatelství Crew nám před Vánocemi servíruje Přísežný meč, uzavřený příběh na motivy světa Hry o trůny; respektive se jedná o popis událostí, které se odehrály sto let před diváky milovaným televizním seriálem a čtenáři adorovanou fantasy ságou. Tent...

Divadlo

Jak se francouzská revoluce proměnila v povyk

1789 200Národní divadlo v Praze si umanulo, že bude uvádět experimentální hry - a vylézají z toho příšernosti. Čekání na Godota se změnilo v pitvořivou roztlemenost, ze slavného experimentálního počinu Ariane Mnouchkinové 1789 aneb Dokonalé štěstí režisér Vl...

Film

Do kin přichází francouzské drama Pokoj zázraků

Pokoj zázrakůKoncem roku byste si neměli nechat ujít filmovou novinku s názvem Pokoj zázraků, která se na plátna českých kin dostane 28. prosince. Tento původem francouzský snímek, plný emocí a osudových momentů, vás pohltí svým vyprávěním o nezlomné síle mateřské lásky. Pokoj záz...