Nirvána – Start up III aneb jak najdeme cestu ke smíření se skutečností?!

Nirvána – Start up III aneb jak najdeme cestu ke smíření se skutečností?!

Tisk

vasicek 200Galerie hl. m. Prahy v těchto dnech zahájila výstavu dalšího autora z výstavního cyklu pro mladé umělce Start up, umělce Pavla Vašíčka s názvem „Nirvána“. Výstava je vyvrcholením letošního ročníku Start up.




Pavel Vašíček - realistický malíř

Pavel Vašíček se narodil v roce 1979 v Mladé Boleslavi a v roce 2006 absolvoval ateliér klasických malířských technik prof. Zdeňka Berana na Akademii výtvarných umění v Praze. V současné době patří mezi významné představitele mladých českých realistických malířů. Známe ho především jako malíře figurálních obrazů - monumentálních kompozic se smyslem pro barokní formu. Vašíček se zajímá se o v dnešní uspěchané povrchní době rozpolcenou lidskou bytost. Jsme ovládáni instrumentální racionalitou a přehnaně věříme v technologické inovace, a tak ve společnosti fungujeme spíše jako roboti.

Umění jsou především emoce

Z obrazů tak cítíme napětí, které nás má zneklidnit a probudit v nás zájem po hledání vlastní rovnováhy, při kterém se vypořádáme se svými osobními slabostmi, v důsledku čehož se snažíme pochopit i sebe sama, civilizaci, přírodu a kosmos.

„Přijímám problémy doby, sumarizuji je a dávám plátnem ven. Nejde mi jen o to diváka zneklidnit, nýbrž aby v tom zneklidnění byl schopen žít,“ říká o svém tématu Vašíček.

vasicek memento mori

Proto uplatňuje pro každý motiv adekvátní výtvarný projev, aby dosáhl co největší emocionální účinek a vyjádřil tak autorem zvolený motiv. Na jednom plátně můžeme současně objevit expresivní, realistickou i abstraktní malbu, která spolu s malířovou citlivou intuicí, velkorysostí projevu i smyslem pro detail vytváří na obraze emoční náboj, jenž j evokuje přítomnost člověka. Obrazy nám pak připomínají vizuální styl středověkých děl, která kruté zobrazují skrze krásné, vznešené či naopak.

Nirvána – smíření se s osudem?!

Podle slovníku cizích slov jsem si ověřila význam slova „„nirvána“„. Dozvíme se, že v buddhistickém náboženství je to
1) nejzákladnější pojem = blaživě míruplný stav spočinutí v tom, co je „nevzniklé – nezrozené“,
2) prohlédnutí, že není žádného substanciálního já uzavírajícího nás do svých mezí, nebo
3) /přeneseně, knižně/ stav dokonalé spokojenosti, klidu a zapomnění. Tak si vyberme.

Malíř se nás tedy svými obrazy snaží přimět brát život i sebe s nadsázkou, takže se máme smířit s danou realitou – dobrem i zlem.

vasicek Rajska zahrada 2011 foto Tomas Soucek

Pavel Vašíček její pojetí upřesňuje slovy: „V obrazech nevizualizuji nirvánu ve smyslu odpoutání se, tak jak ji známe z buddhistických textů, ale pro mě je nirvána osvobozující cestou k pochopení plnohodnotného života člověka. Ústředním motivem vystavených obrazů je člověk a okolní prostředí, které jej vede k nirváně. Oba jsou podrobováni zkouškám.“

Závěrem

Přestože výstava je umístěna pouze v jednom výstavním sále. Zkušený Karel Srp dokázal svou koncepcí směstnat do několika velkoformátových obrazů, tak aby nás při jejich prohlížení přiměl k akci. Chtěl, abychom si vytvořili vlastní představu, aby v nás obrazy probudily imaginaci, představivost, protože záleží jen na nás, co v těch obrazech najdeme. Protože dávat nám na vědomí něco po lopatě, to většinou nebývá cíl malířův.

vasicek Trpytivost samoty

Jak vnikl projekt Start up?

„Kdysi ve velkém prostoru přízemí Domu U Zlatého prstenu byla rozvodna elektrického proudu, pak několik let šatna stálé expozice ze sbírek Galerie hlavního města Prahy. Teprve nový ředitel galerie Milan Bufka rozhodl po svém nástupu na podzim 2008, že tato výjimečná místnost bude přeměněna na výstavní síň určenou pro mladé, začínající autory, kteří se budou v pravidelném sledu střídat, a během roku jich bude představeno deset. Galerie hlavního města Prahy se sice průběžně věnuje současnému umění – mimo Bienále mladého umění - ještě výstavami ve druhém patře Staroměstské radnice a příležitostně v Městské knihovně či v Domě U Kamenného zvonu – dosud jí však chyběl prostor, ve kterém by se mohla soustředit na nová jména. Kladem bylo, že se tento prostor našel v Domě U Zlatého prstenu, ve kterém je nyní shodou okolností umístěna dlouhodobá expozice Po sametu, věnovaná současnému umění posledních dvaceti let.“

„Přestože bod, který se pro začínajícího autora stal v jeho umělecké dráze rozhodující, lze stanovit až zpětně, mohl se týkat přímo jeho vlastní práce, kdy vytvořil zlomové dílo, nebo naopak okamžiku, kdy se o něm dozvěděla širší veřejnost nebo kurátor a galerista díky zařazení do publikace či nominaci v některé z mnoha soutěží, sehrává samostatná výstava v tomto mnohoznačném a různosměrném procesu stále podstatnou a neopominutelnou roli důležitého prostředníka, umožňujícího přímý kontakt s realizací. Znamená důležité vykročení, ve kterém si především umělec sám ověřuje nosnost vlastních postojů. Prvých deset autorů z úvodního ročníku výstavního projektu Start-up zohledňuje všechny současné výrazové prostředky: vedle kresby, jež se v posledních letech stala jednou z nejrozšířenějších technik mladé generace, přinesli video, závěsný obraz, objekt či grafiku. Někteří autoři vytvořili projekty, určené přímo pro danou místnost, jiní do ní rozvěsili práce, jež vznikly v jejich ateliéru. Prvý ročník projektu Start-up, rovnoměrně rozdělený na pět autorů a pět autorek, poukázal na nová jména a zároveň připomněl, že do přítomného umění patří i projevy, které jsou z něj někdy vylučovány a nemají příležitost uplatnit se v rámci zavedených kurátorských přehlídek či soutěží.“ Karel Srp

Kdo už vystavoval v rámci Start up?

Jakub Tomáš - S = pí krát r na druhou (15. 12. 2011 – 22. 1. 2012
Petra Římalová – Vesnice (9. 2. – 11. 3. 2012)
Richard Loskot – Jednoduchá věc (29. 3. – 29. 4. 2012)
Tereza Damcová – Frida Kakao a vyvrhelové (17. 5. – 17. 6. 2012)
Johana Pošová – Podtlak (28. 6. – 12. 8. 2012)
Jan Uldrych – Terra Incognita (6. 9. – 7. 10. 2012)
Hana Hillerová – Exist (24. 10. – 25. 11. 2012)
Pavel Vašíček - Nirvána (12. 12. 2012 – 13. 1. 2013)
(bez záruky)

O Galerii hlavního města Prahy

Galerie hlavního města Prahy, po Národní galerii druhá nejvýznamnější v České republice, byla založena 1. května 1963. Bylo jí uloženo shromažďovat, odborně ochraňovat, vědecky zpracovávat a spravovat české umění 19., 20. a 21. století. Více informací o společnosti naleznete na http://ghmp.cz.

vasicek pozvanka

Start up III - Nirvána
Kurátorka: Monika Doležalová
Koncepce: Karel Srp
Dům U Zlatého prstenu
Týnská 6
Praha 1 - Ungelt
Otevřeno: úterý – neděle 10.00 -18.00 hodin
Další informace: www.ghmp.cz
www.startup-ghmp.cz

Autorská prohlídka s Pavlem Vašíčkem: čtvrtek 10. ledna 2013
Vstup: zdarma
K výstavě je zajištěn bezbariérový přístup.
Hodnocení: 85 %

Autor foto: Tomáš Souček


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Oldřich Smysl: Rád se zhostím jakéhokoli úkolu

smysl perexPřinášíme Vám krátký rozhovor s muzikálovým hercem Oldřichem Smyslem, který prozradí, jak se těší na nové nastudování muzikálu Krysař v Divadle Kalich.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Tak mě zase jednou chytil záchvat zuřivé tvořivosti

200lJako už standardně jsem si vybrala knihy od nakladatelství Metafora, protože s nimi mám stabilně dobrou zkušenost.

...

Literatura

Deník Gréty Kaiserové: Kniha, kterou musíte mít!

gre 200Spisovatelku Kláru Janečkovou asi není potřeba dlouze představovat. Sympatická blondýnka má na svém kontě už devět knih. Ta zatím poslední nese název Deník Gréty Kaiserové. Vyšla v dubnu letošního roku a okamžitě vzbudila...

Divadlo

Muzikál Doktor Faust odtajnil kostýmy a jde do finále

doktor faust 200Muzikál Doktor Faust je nový, původní, český, muzikál autorů Vojtěcha Adamčíka a Jana Batysty, o kterém se mluví již několik měsíců. V repertoáru jej bude mít Divadlo Na Maninách, kde 22. září 2022 bude mít světovou premiéru. Ještě předtím ...

Film

Co přinesou ozvěny Febiofestu ve Zlíně

febiofest 200V tomto článku bychom vás rádi informovali, na jaké filmy můžete vyrazit od 15. do 17. dubna do zlínského Golen Apple Cinema v rámci regionálních ozvěn Febiofestu.

...