Devadesátiletý malíř láká do jižních Čech

Devadesátiletý malíř láká do jižních Čech

Tisk

jaroslav muller toulky krajinouJedenadevadesátiletý Jaroslav Müller zahájil svou první výstavu obrazů. Jedná se o jeho celoživotní tvorbu pod názvem Toulky krajinou. V holešovickém Pečovatelském centru je díky tomu možné zprostředkovaně zavítat především do jižních Čech.
 

 

Krajinou se mohou toulat všichni, kdo navštíví Pečovatelské centrum v pražské Kamenické ulici. Výstava jednadevadesátiletého Jaroslava Müllera, která byla zahájena počátkem září, zavede zájemce především do jižních Čech. Prohlédnout si lze obrazy, namalované temperou, na nichž jsou barokní statky, špejchary, chalupy, tvrze či krajina.  “Jeho obrazy jsou upřímné, tvořeny s chutí a nadšením, nic nepředstírají a jsou pravdivé,” řekla při vernisáži akademická malířka Laufrová. Jako motto komorní výstavy vybrala citát francouzského malíře první poloviny 20. století André Deraina,  který řekl: “Umělecké záměry nemají být jiné než umělcova povaha…”.

jaroslav muller toulky krajinou

Jaroslava Müllera baví malování celý život, intenzivněji se mu začal věnoval na přelomu 60. a 70. let. Nikdy neměl rozpracováno více obrazů, vždy nejprve jeden dokončil a další začal. Na každý obraz se mu váže vzpomínka - ať už na staré chalupy u Orlické přehrady, které tam už nestojí, místa v Benešově nad Bečvou nebo třeba kolem Sedlčan. A mnohé další. U každého obrázku je napsáno přesné místo, o jaký kus České republiky se jedná. Alena Laufrová zavzpomínala na přípravu výstavy: “Pan Jaroslav věděl nejen okamžitě přesně lokalitu, odkud je záběr, ale vybavila se mu i k tomu i příslušná historka.”

jaroslav muller toulky krajinou

jaroslav muller toulky krajinou

Obrazy s úctou k detailu

Prodejní výstava je plánována na dva až tři měsíce, obrázky si lze zakoupit za symbolické ceny od 200 do 1000 korun, podle velikosti. Pečovatelské centrum v pražských Holešovicích, kde se nápad na uskutečnění výstavy zrodil, vede Marie Hronová, které se podařilo vytvořit z něj místo, kde určitý čas stráví senioři, jejichž rodina třeba jede na dovolenou nebo dočasně potřebuje více pracovat. “Lidé se k nám rádi vracejí, píší nám hezké dopisy, jak se jim nebo jejich rodičům u nás líbilo,” říká ředitelka. S úspěchem se setkalo třeba grilování na zahradě, kde senioři popíjeli i nealko pivo. V rámci pečovatelského centra mohou zájemci chodit na hodiny tajči nebo například navštěvovat výtvarný kroužek.

jaroslav muller toulky krajinou

jaroslav muller toulky krajinou

Právě tam objevili talent Jaroslava Müllera. V Pečovatelském centru totiž předtím nevěděli, že celý život maluje. Nepřestalo ho to bavit ani po devadesátce. “Stačilo vidět, jak zkušeně zachází se štětcem, jak maluje s určitou rutinou, abych poznala, že nejde o malíře začátečníka,” uvedla Alena Laufrová. “Obrazy jsou malovány oddaně, s úctou k detailu, s respektem k minulosti,” dodala. Na výstavě je výběr z celoživotní tvorby Jaroslava Müllera. Návštěvník odchází nejen s dobrým pocitem z obrázků a chutí zajet se co nejrychleji toulat po jižních Čechách, ale také s vědomím, že nikdy není pozdě, že naplno může člověk žít v každém věku.

jaroslav muller toulky krajinou

Foto: Jitka Švecová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Co odhalilo Tajemství rodu?

Helena Voldanova 200Na televizních obrazovkách České televize běžel cyklus Tajemství rodu, který představuje, jak pátraly po svých předcích nejrůznější známé osobnosti. Odbornou konzultantkou pořadu je Helen...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Výstava obrazů i fotografií Andělé mezi vámi v Domě kultury v Kroměříži

andelSpolečnou výstavu, jejíž název zní „Andělé mezi námi“, představí kroměřížská malířka Milada Ivánková a holešovský fotograf Robert Rohál. Zatímco ona vystaví barevná plátna, on nabídne černobílé fotografie. Jednotící linkou expozice...


Literatura

Zázračný svět včel

vcely 1perexAno, mohl bych k článku o této knize vymyslet jiný název, ale nedokáži si představit výstižnější pojmenování než to, které zdobí obálku tohoto díla. Knihu jsem bral do rukou jako člověk, který před krátkým časem se včelařením začal a tudíž b...

Divadlo

Zlínská inscenace Válka Roseových nebude! pojede na GRAND Festival smíchu

valka roesovych200Inscenaci Válka Roseových nebude! hraje Městské divadlo Zlín od konce prosince 2021. Napsal ji bývalý ředitel divadla Petr Michálek pro sebe a svou manželku Kateřinu Liďákovou. Hra na pomezí skutečnosti a fikce, která se těšila po celý ...

Film

Hvězdná pěchota

Pechota 200Sci-fi akční thriller Hvězdná pěchota (1997) je film o nepříliš vzdálené budoucnosti. Na planetě Zemi panuje jakýsi Federální režim a má problém s mimozemskými brouky. Co vypadá jako tradiční americká slátanina, je ve skutečnosti ...