Petr Písařík poprvé vystaví výběr svých děl v Miláně

Petr Písařík poprvé vystaví výběr svých děl v Miláně

Tisk

pisarik 200Výstava na Generálním konzulátu ČR / Casa Ceca Milano ve spolupráci s Chlowski Brot & Spiele chce představit jednoho z nejoriginálnějších a nejliberálnějších českých umělců Petra Písaříka, a navázat tak na stopu, kterou v Miláně zanechali další čeští umělci, zejména Bořek Šípek.

 

Petr Písařík je nespoutaný živel, jehož tvorba sahá od sklářské tvorby přes malbu až po sochařství a konceptuální umění. Lze ho bezesporu považovat za jednoho z nejoriginálnějších umělců na současné středoevropské výtvarné scéně, a to nejen pro jeho osobitou techniku, ale zejména pro jeho důraz na roli smyslového vnímání, v němž umělecké dílo stále zůstává nositelem krásy.

Výběr z jeho tvorby, která sahá až do 80. let 20. století, bude na výstavě zastoupen 40 exponáty z let 2000-2024 včetně světové premiéry jeho Žluté série.

Petr Písařík (1968) je absolventem Akademie výtvarných umění v Praze, kde studoval v ateliérech Stanislava Kolíbala, Milana Knížáka a Aleše Veselého. Mezinárodně respektovaný umělec pracuje s postmoderní myšlenkou proměnlivosti. Jejím prostřednictvím představuje svá eklektická díla s unikátními technikami využívajícími zdánlivě neslučitelné materiály a formy. Kombinuje nekonvenční malbu, reliéf, broušení, objekt, sochu a fotografii s přesahem do jedinečných monumentálních instalací a prostorových proměn. Blízká budoucnost jeho tvorby je spojena s experimentálním využitím skla.

Pisarik 1

Umělcův proměnlivý, třpytivý lyrický styl vychází z inspirace designem a módou. Procesu tvorby jsou přímo podřízeny materiály, které Písařík při malbě používá - mezi jeho díly najdeme například malbu sklem nebo mákem. Umělce fascinují textury, které tyto nemalířské materiály vytvářejí. Písaříkův všestranný talent se projevuje jak v malbě, tak v sochařství; každý nový obraz ho nutí tyto kategorie nově definovat. Písaříkův progresivní přístup k formám a námětům střídá krása a lyrický výraz. Písařík je fenomén, který jako by si s sebou nesl zběsilá a nikdy nekončící "devadesátá léta". Přesto nechybí ani v jedné významné sbírce současného umění, a to právem.

Během posledních třiceti let představil svá díla v Paříži (Musée d'Art Moderne de Paris 1992), Londýně (South Bank Centre, 1994), Cáchách (Suermondt-Ludwig Museum, 1994 a 1996), Hamburku (Deichtorhallen, 1998), Záhřebu, Bruselu, Vídni, Bratislavě a čínském Chang-čou, a mezi jeho nejvýznamnější výstavy v České republice patří Tondeo Materiam (GASK, Kutná Hora 2021), Star Dust (Vila Pellé, Praha 2020), Space maker (Galerie Rudolfinum, Praha 2018) a Discobolos (Galerie Miroslava Kubíka, Litomyšl 2015) & National Gallery Of Contemporary Arts Prague. K posledním dvěma vyšly stejnojmenné autorské publikace. Jeho dílo je zastoupeno v mnoha veřejných sbírkách. Jeho záběr přesahuje pomyslné zdi galerie. Lze se s ním setkat i na neobvyklých místech, na sochařských a sklářských sympoziích či v rámci charitativních projektů.

Petr Pisarik mid res

O výstavě:

Paintings. Objects. Spaces.
40 uměleckých děl od soukromých i firemních sběratelů / světová premiéra žluté série
Otevřeno od 10. do 14. dubna
Denně od 10:00 do 17:00 hod.

Casa Ceca / Consolato Generale della Repubblica Ceca
Via Giovanni Battista Morgagni, 20
20129 Milano


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Patrik Madle: „Marketing je o kreativitě, stejně jako tvůrčí psaní. V obou případech je potřeba být kreativní a práce vám nesmí zevšednět.“

Patrik Madle 200Patrik Madle svou dosavadní studijní i profesní cestu zasvětil marketingu a oblasti komunikace. Z literární tvorby se již od dětství věnuje psaní krátkých i delších šuplíkových povídek. Se svou poezií získal třetí místo v literární sout...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Plakát jako zrcadlo moderních dějin

200vCentrum současného umění DOX v Praze uvádí výstavu Plakát v souboji s ideologií 1914-2014. Několik set exponátů pocházejících z českých i světových sbírek představuje pestrou škálu s politikou či sociální kritikou souvisejících plakátů, od ukázek klasické vál...


Literatura

Kiosek na pláži - dědictví za všechny prachy

Kiosek perexVybíráte-li si knihu na dovolenou a zároveň dáváte přednost románům s poněkud závažnějším tématem, než je plážová romantika, může být Kiosek na pláži Felixe Booma tou pravou volbou pro vás.

...

Divadlo

Když to nejde vydržet „Ani o den dýl“

ani o den dyl 200Ani o den dýl je název představení francouzského autora Michela Clémenta, které na začátku října vizovskému publiku představilo zájezdové divadlo SemTamFór.

 

...

Film

Import-eksport a vztah dvou lidí z odlišných kultur
ImageJiž od středy 15. února není chladno jen ve vzduchu, ale také v pražském kině Atlas, v brněnském Artu a ostravském Minikině. Severská filmová zima servíruje divákům ochutnávku toho nejlepšího ze švédské, norské a finské kinematografie. Čtvrtek 16. ú...