V Altánu Klamovka můžete vidět originální plyšovou Zlatou sochu

V Altánu Klamovka můžete vidět originální plyšovou Zlatou sochu

Tisk

originalni vystava200Zlatá socha. Takový název nese výstava Andrey Lédlové, kterou si můžete prohlédnout až do 23. září (vždy ve středu a v sobotu od 14 do 17 hodin) v Altánu Klamovka, Praha 5. Na ten den je nachystán i doprovodný program – od 14 do 16 hodin výtvarná dílna pro děti a komentovaná prohlídka k výstavě i k výstavní činnosti Altánu Klamovka.

 

Tvorba Andrey Lédlové, která je absolventkou Akademie výtvarných umění, kde studovala u Jiřího Petrboka, je spojena s výraznými výrazovými prostředky. V Altánu Klamovka je vystaveno jedno velké dílo, které je sestaveno z 33 plyšových příšer, které autorka ušila před čtyřmi roky. Od té doby je využívá pro budování hmoty, a to buď právě do podoby jedné velké příšery nebo sloupu a teprve poté je převádí do kresby. Kresbu je v Altánu Palmovka také možné vidět.

originalni vystava2

„Práce z trojrozměrného do dvojrozměrného prostoru je zde důležitým momentem pro případnou interpretaci jejího díla. V Altánu tento princip dovádí zatím nejdál. Použije sochu, kterou modelovala podle předlohy plyšáka a podle ní vytvoří opět plyšovou sochu a její kresbu. Na pozadí toho procesu je jistý příběh jednoho objektu, který se neustále stává předlohou pro další možné výtvarné uchopení,“ uvádí kurátorka výstavy Lenka Sýkorová.

originalni vystava3

Foto: autorka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Uherské Hradiště

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Za barokem do Žďáru nad Sázavou

Galerie 200Na zámku Kinských ve Žďáru nad Sázavou vznikla reprezentativní expozice s názvem Barokní malířství a sochařství ze sbírek Národní galerie v Praze. Jedinečný komplex bývalého kláštera ve Žďáru s blízkým okolím představuje unikátní krajinný a urb...


Literatura

Návrat do Stínadel

tajemstvi velkeho vonta perexPo dlouhých bojích ve Stínadlech zvítězilo vontské hnutí Žlutý květ a Velkým Vontem se stal jeho vedoucí Vláďa Dratuš. Zdá se však, že s ním v poslední době něco není v pořádku. Může za to návštěva tajem...

Divadlo

Konec mafiánů Na zábradlí

chlapci200Moje první návštěva pražského Divadla Na zábradlí po rekonstrukci mě zavedla na hru Dobří chlapci. Pod názvem je možné si představit mnoho variací o tom, o jaké dobré chlapce jde. Realita je ovšem taková, že si divadlo vzalo na paškál samotné mafi...

Film

Poupata vystoupala na filmový trůn

V sobotu se filmoví tvůrci i fanoušci dočkali už devatenáctého udílení prestižních ocenění Český lev. Po roce se tedy opět sešli filmaři, herci, diváci v sále pražské Lucerny, kde slavnostní vyhlašování již tradičně probíhá.




...