Zamyšlení nejen pro ty, kdo nechodili do školky

Zamyšlení nejen pro ty, kdo nechodili do školky

Tisk

vse co potrebuji opravdu znat fulghum potmesilVšechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce je název prvotiny velmi oblíbeného amerického spisovatele Roberta Fulghuma, která ho vynesla na výsluní. Nejinak by to mělo být i s krátkou audio nahrávkou, za kterou stojí Jan Potměšil.

 

Tato kniha s dlouhým názvem je plná mini příběhů, které můžeme chápat jako fejetony či zamyšlení. Témata čerpají z běžného života a situací, které nabízí. Namátkou stáří, vzpomínky, láska, nostalgie. Vše je podáváno nenásilně, přirozeně a hlavně lidsky, což je hlavní přednost této skvostné publikace.
 
Sama audiokniha pak je dílem herce Jana Potměšila, který do ní dal opravdu velký kus sebe. Skvěle pracuje s hlasem, dokáže vystihnout napětí i příjemně ztlumit v citlivých momentech. Při poslechu má člověk pocit, že k němu promlouvá sám pan Fulghum. Příběh s názvem Schovávaná je o tom, že se u této hry vždy najde někdo, kdo se schová tak, že ho nikdo nemůže najít, a ostatní ho přestanou hledat. Vše končí připodobněním k Bohu a právě v tom momentu máte pocit, že ta slova nenapsal nějaký spisovatel, ale spíše kazatel, který k vám promlouvá. Ale vše je nenucené a vy se rádi zamyslíte.

vse co potrebuji opravdu znat fulghum potmesil

Jedinou nevýhodou je, že z knihy bylo použito pouhých 17 povídek. Na druhou stranu hodinu na poslech si každý najde, a pokud máte rádi Roberta Fulghuma nebo máte jen nostalgickou náladu, udělejte to. Nechte si chvíli pro sebe, uvařte si kafíčko a zaposlouchejte se do milých slov.

Na závěr jeden Fulgumův známý citát, kterým audiokniha končí:

„Věřím, že fantazie je silnější než vědění, že mýty mají větší moc než historie, že sny jsou mocnější než skutečnost, že naděje vždy zvítězí nad zkušeností, že smích je jediným lékem na zármutek. A věřím, že láska je silnější než smrt.“

vse co potrebuji opravdu znat fulghum potmesil

Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce
Autor: Robert Fulghum
Interpret: Jan Potměšil
Žánr: příběhy
Režie: František Špergr
Překlad: Jiří Hrubý
Stopáž: 1 h 8 min
Vydavatelství: Supraphon
Rok vydání: 2006
Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: supraphon.cz, robertfulghum.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Píšu většinou o tom, co se děje mně, nebo lidem v mém okolí

Natálie Kocábová - foto ČTKPSvoji první povídku napsala v osmi letech a již tehdy si uvědomila, že psaní je jejím posláním. První básnickou sbírku vydala v osmnácti letech a v devatenácti první knihu. Na svém kontě má přes...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Osmdesát růží pro Karla Srpa

Karel Srp200Osmdesát růží dostal před koncem loňského roku zakladatel a předseda Jazzové sekce Karel Srp (na snímku vlevo).V předstihu  totiž oslavil osmdesáté narozeniny, které ho čekají 18. ledna.

...

Literatura

Lenka Holas Kořínková: Moje Nejlepší Recepty

Recepty korinkova perexKdo by neznal dělenou stravu podle Lenky Kořínkové. Její kuchařky vynikají, kromě opravdu vynikajících receptů, také velmi zvláštním a nenapodobitelným stylem. Autorka se nebojí používat superlativy téměř v každé větě, a k...

Divadlo

4 aktéři, 3 verze, 2 manželské páry a 1 nepovedený večírek

3verze perexKaždý z nás si jistě stačil hned několikrát za svůj život položit otázku: „Co by se stalo, kdyby …“ Stačilo by totiž jedno jediné odlišné slůvko či gesto a vývoj celé situace by okamžitě nabral zcela jiné tempo a směr. Pokud vá...

Film

Romantický, strašidelný i vtipný kanadský film FALCON LAKE vstoupí do kin 27. 4.

falcone lake 200Stydlivý třináctiletý Bastien přijíždí s rodiči na letní dovolenou k jezeru Falcon Lake, které je opředené strašidelnými historkami. V krajině, která je občas idylická a občas přízračná, potkává o tři roky starší dívku Chloé a navazuje s ...