Bojuje proti šikaně a slaví úspěch v Hollywoodu

Bojuje proti šikaně a slaví úspěch v Hollywoodu

Tisk

KiDO 200Podle nejnovějších statistik více než polovina českých základních škol řeší problémy se šikanou. Je tedy jasné, že děti i jejich rodiče potřebují parťáky, kteří jim pomůžou orientovat se v náročné situaci. Že je to práce pro superhrdinu? Naštěstí jeden takový existuje. Jmenuje se KiDÓ., je malý, roztomilý a pomáhá dětem v nebezpečí. Na jeho misi ho bude podporovat také výrobce ovocných nápojů RAUCH. Své síly symbolicky spojují 4. listopadu, což je Mezinárodní den proti násilí, šikaně a kyberšikaně na školách.


KiDÓ. je originální příběh o Maxovi, osmiletém chlapci, na něhož mají spadeno tři starší a silnější kluci, kteří ho soustavně šikanují. „Na pomoc mu přichází maličký a roztomilý superhrdina KiDÓ. se schopností vštípit komukoli jakoukoli myšlenku. Na základní škole jsem šikanu zažil na vlastní kůži,“ vysvětluje autor projektu, Matěj Dereck Hard s tím, že se narodil s ochrnutou pravou rukou a kvůli tomu, že s ní hýbe velmi netypicky, byl mnohokrát terčem hrubého chování ze strany starších spolužáků. „Když jsem chodil ze školy, často si mě kvůli maličkostem dobírali, okrádali mě o peníze nebo mě třeba poplivali.“

Na základě jeho zkušeností vznikl klidný edukativní příběh určený dětem mezi 6 a 12 lety. Má pět krátkých dílů, které mají spád a jasné sdělení, přičemž jde o unikátní formát vyprávěný formou tzv. cinemagrafu, tedy statické fotografie doplněné o video prvky. Vedle toho vznikla stejnojmenná jednoduchá hra pro mobilní telefony. Sledování pohádky spolu s dítětem a následné rozebírání jednotlivých situací, které hlavní hrdina Max zažívá, dává rodičům mimořádně citlivý nástroj, jak s malými dětmi o palčivém problému mluvit. Právě komunikace je totiž v řešení šikany naprosto zásadní.

KiDO1

„To je důvod, proč jsme se rozhodli projekt podpořit. Jsme rodinná firma a rodina a otevřená komunikace v ní patří mezi hodnoty, které podporujeme, a se kterými souzníme,“ říká marketingový manažer RAUCH pro český a slovenský trh Zdeněk Bláha. A dodává, že nejznámější produkt, džus Happy Day, symbolizuje právě šťastnou rodinu a společné chvíle strávené u snídaně.

„Máme s manželkou velkou radost, že se generálním partnerem naší KiDÓ. pohádky stala firma RAUCH. Má totiž stejné hodnoty jako my, a to šťastnou rodinu. A co si budeme nalhávat, když nejsou šťastné děti, tak nemůže být šťastná rodina,“ doplňuje Matěj Dereck Hard.

RAUCH coby generální partner podpořil tvůrce pohádky o superhrdinovi na platformě Hithit.cz částkou 300 tisíc korun a plánuje další společné aktivity. V nejbližší době autoři chystají překlad do dalších jazyků, vznik nových epizod a také chtějí se snímkem vyrazit na světové festivaly, jako je například MIPCOM ve francouzském Cannes. Letos na jaře byl projekt poslán na Web Series Festival Global v Hollywoodu, kde byl začleněn do oficiálního výběru festivalových snímků, což je pro toto osvícené dílo a české umění obecně obrovský úspěch a prestiž.

„Moc bych si přál, aby náš příběh ukázal co největšímu počtu dětí, jak se k sobě mají a naopak nemají chovat, a také to, že když si něco moc přejí, vyplní se to. Důležitým poselstvím je, že i když situace vypadá bezvýchodně, dá se zvládnout,“ dodává ještě autor. KiDÓ. vznikl v reakci na očekávaný přírůstek v rodině Hardových, a logicky se tak do něj zapojila i Matějova manželka Maria, jež se postarala o střih a produkci.

Garanty projektu KiDÓ. se stali Ondřej Brzobohatý, Přemek Forejt, Creep, David Kraus, Sharlota, Jan Hanko, a především Andrea Růžičková, jež si zahrála maminku hlavního hrdiny. Získal také záštitu Magistrátu hlavního města Prahy a chystá pod jeho hlavičkou sérii online besed.

První série o pěti dílech KiDÓ. je nyní ke zhlédnutí na Kidosuperhero.com či YouTube a aby mohl oslovit co nejvíce dětí, je zcela zdarma. Momentálně vrcholí zmíněná crowdfundingová kampaň na Hithit.cz, díky které by autoři chtěli udělat oficiální premiéru a release pohádky, dodělat druhou sérii o dalších pěti dílech a pohádku představit také v dalších třech jazycích. Aktuálně jsou verze pohádky v českém jazyce, v angličtině, japonštině a španělštině.

KiDO. PLAKAT 1

Více informací:

WEB PROJEKTU: https://kidosuperhero.com/cs/
HITHIT KAMPAŇ: https://www.hithit.com/cs/project/12264


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisérka Ivanna Benešová: "Točím o tématech, která mně osobně přijdou zajímavá."

ivana benesova200Režisérka Ivanna Benešová je známá pro svůj zájem o netradiční témata, jakými jsou například porno nebo týrání. Její vstup do dokumentární filmařiny se datuje někde až do roku 2008. Krátkometrážní snímek Jak se...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Hořkosladký úděl vědců za Stalinova režimu v nové knize Simona Ingse

Stalin a vědciO důležitosti vědy při budování silného a pokrokového státu nelze pochybovat. Ovšem když funguje přísný režim, čisté zásady, jak má věda fungovat, mohou jít stranou... Anglický spisov...


Literatura

Mašinka Tomáš a její příběhy na dobrou noc

masinka tomasek 200Mašinka Tomáš, kterou děti znají také z televizní obrazovky, žije na ostrově Sodor, který je rájem vlaků. Ostrovem křižují koleje, na pobřeží stojí veliké depo a přístav, kromě mašinek a vagonů tu žijí i další stroj...

Divadlo

Kočkožrout kašle na zažitá pravidla... a to se neodpouští

Kockozrout 2Lidé v malém bavorském městečku žijí svůj obyčejný život. Ze všeho nejradši se setkávají v místní hospodě, kde probírají nejnovější drby a popíjí pivo. Jejich dalšími zálibami jsou sex a věčné snění o novém začátku a lepším životě. Jejich životní...

Film

Na vlnách Frekvence osudu

frekvence film magicboxPříběhy s motivem cestování v čase jsou velmi atraktivní a oblíbené. V některých z nich tvůrci rozvíjejí etickou otázku zásahů do minulosti, jež mohou mít v budoucnosti nedozírné následky. Je tomu tak i ve filmu Frekvenc...