Být Náhradníkem není žádný med

Být Náhradníkem není žádný med

Tisk

nahradnik200V květnu letošního roku u nás vyšla kniha Náhradník od prince Harryho, vévody ze Sussexu. Nakladatelství Práh v této souvislosti uvádí, že v USA, Kanadě a Velké Británii se prodalo za první den více než 1,4 milionu výtisků. Stojí tato výpověď za to?

 

 

Osobně královskou rodinu nijak zvlášť nesleduji, seriál Koruna (The Crown) mám teprve v plánu, ale titul Náhradník mě zaujal. Navíc vycházel v době, kdy jsme byli na dovolené ve Skotsku a u jednoho ze skotských hradů jsme sledovali on-line přenos korunovace Karla III. Chtěla jsem si na Harryho udělat vlastní názor a zjistit o něm více.

Kniha má tři části s názvy: Ze tmy, jež mne halí, Zkrvavený, ale s hlavou vztyčenou a Své duše kapitán. Úvod popisuje Harryho dětství a dospívání, odhaluje zde, jak jim byla oznámena mámina smrt a popisuje, jak byl dlouhá léta přesvědčen o tom, že neumřela a jen se někam ukryla před okolním světem. Čtenáři se dozví více o jeho studiích i motivaci jít do armády. Právě tomuto prostředí se věnuje druhá část knihy a při čtení dost mrazí. To ostatně platí i o té závěrečné, kde už se objevuje Meghan a je zde popsán mediální hon na tuto dvojici.

Ostatně novináři jsou nosným tématem celé knížky a jejich přístup je mnohdy opravdu šílený. Jen se to různě střídá – nejprve Harry jen jako náhradník, poté Harry jako princ tupec, skinhead, nácek, drogově závislý, … To jsou titulky a témata článků a na druhé straně je absolutní bezmoc a ztráta soukromí a také žádné zastání ze strany královské rodiny. Když už se zdá, že by Harrymu dokázal někdo pomoci, je to odvoláno, nebo se od táty dozví, ať to zkrátka nečte. Pro našince je a nepředstavitelné, co museli zažívat, a to nejen Harry s Meghan.

„Moji spoluobčané projevují takové opovržení, tak nechutnou neúctu vůči ženě, již miluji. Jistě, novináři se ke mně během let chovali neurvale, ale tohle bylo jiné. Já se do toho narodil. A občas jsem si o to říkal, patřilo mi to. Ale tato žena jim neudělala nic, čím by si takovou krutost zasluhovala. Kdykoliv jsem si na to stěžoval, v soukromí nebo veřejně, lidé jenom protáčeli oči. Říkali, že kňourám a že se jenom tvářím, že chci soukromí, a že Meg se přetvařuje úplně stejně. Oni tě pronásledují? Ale no tak, dej nám svátek! Bude v pohodě, je to herečka, je na paparazzi zvyklá, ona o ně stejně stojí. Jenomže o tohle nestál nikdo. Nikdo si na něco takového nemohl nikdy zvyknout. Všichni ti chytráci by to nevydrželi ani deset minut.“ (str. 332)

Stejně jako mnozí čtenáři jsem měla trochu obavy, jak bude kniha koncipována a jestli opravdu nepůjde jen o nějaké fňukání nebo jednostranný pohled plný toho, jak Harrymu a Meghan všichni ublížili. Navíc je kniha docela bichle – má přes 400 stran. Už od začátku se mi ale moc líbilo, jak je Náhradník napsaný a velmi rychle jsem se začetla. Nakonec jsem dvakrát četla do noci a bylo po knize. Spousta věcí pro mě byla nová a překvapila mě, často jsem nad něčím žasla a také mi bylo Harryho líto. Působil upřímně a je jasné, že potřeboval nějakou odbornou pomoc, nebo alespoň nějakého parťáka, kterého by mohl obejmout, když potřebuje.

Samozřejmě je mi jasné, že Náhradník nabízí jen jeden pohled a nemůžu věřit úplně všemu. Leckdo se v ohlasech například divil, že je zde Meghan prezentována naprosto bezchybně, ale on ji miloval a miluje, tak proč by o ní mluvil špatně? To by přeci nedávalo smysl. Ve výsledku jsem však moc ráda, že jsem si knihu přečetla a až vyjde nějaká další podobná kniha z jiného pohledu, nenechám si ji ujít a možná se poohlédnu i po už vydaných titulech.

PRINC HARRY (* 1984), vévoda ze Sussexu, je manžel, otec, humanitární pracovník, válečný veterán, bojovník za duševní zdraví a environmentalista. Se svou rodinou a třemi psy žije v kalifornské Santa Barbaře.

nahradnik

Náhradník
Autor: Princ Harry
Překlad: Jitka Jeníková
Žánr: životopis, autobiografie
Nakladatelství: Práh
Rok vydání: 2023
Počet stran: 440
Hodnocení: 85 %

Knihu můžete zakoupit zde: https://www.knihcentrum.cz/nahradnik-2


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na dobré přátele by člověk neměl zapomínat, říká Robert Rohál

robert perex1Nejen dramaturgii divadelního předplatného, ale také koncertů či besed má od letošního května v Domě kultury v Kroměříži na starosti Robert Rohál. Jako programový pracovník se také spolupodílí na dalších akcích a festivalech. Kultura mu v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Miro Šmajda: Ta která vydrží nejdéle v mé šatně bude má holka!

smajda200Miro Šmajda zahájil svoji zbrusu novou tour a obklopil se novými spolupracovníky. Změna je to velká. Ostatně jak jsme si už u Šmajdy zvykli. My jsme se ho zeptali na pár podrobností a došlo i na soukromí.

...

Literatura

Good Night, Džerzy

good night dzerzy glowacki hostBrněnské nakladatelství Host nedávno vydalo do češtiny přeložený román světově úspěšného dramatika, spisovatele, esejisty a také filmového scénáristy žijícího především v New Yorku, původem však Polák...

Divadlo

Jak se u nás hrálo a zpívalo

Nakladatelství KANT přichází s dvěma zajímavými publikacemi, které se věnují různým podobám divadla, ať již jsou to proměny (převážně veseloherního) herectví zachycené v Komediantech na české scéně nebo vývoj "zábavněhudebního divadla" v klikatém a místy pořádně trnitém poválečném období, jak to zaznamenává kniha Od operety k muzikálu

Film

Hra na hraně – kvantitu nebo kvalitu?

200filmUž týden se prohání po našich kinech novinka režiséra Brada Furmana (Obhájce) se zpěvákem, hercem Justinem Timberlakem a budoucím netopýřím mužem, Benem Affleckem.

...