Psychomotorika má na VŠ zelenou

Psychomotorika má na VŠ zelenou

Tisk

psm perexČeská republika se konečně zařadila na seznam států, kde je možné studovat na vysokoškolské úrovni jakýkoliv studijní program zaměřený a vysoce specializovaný na oblast psychomotoriky (v zahraničí známý pod označením Psychomotricity nebo Psychomotor Therapy). Na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci se tedy do nového magisterského studijního programu s názvem Kondiční trénink a psychomotorická rehabilitace mohou zájemci zapsat již v akademickém roce 2023/24.

Komise psychomotoriky pod Českou asociací Sport pro všechny se už celou řadu let snaží o propagaci celého psychomotorického konceptu. Výsledná akreditace a spuštění vzdělávacího programu/oboru je završením dlouholeté práce její současné předsedkyně Mgr. Daniely Jonášové a všech dalších jejích kolegů a předchůdců.

Díky propojení těchto odborníků s oblastí aplikovaných pohybových aktivit a zejména pak Českou asociací aplikovaných pohybových aktivit se vytvořilo partnerské pouto, které přináší historické úspěchy.

Stejně tak European Forum of Psychomotricity, jíž je ČR zástupce, už několik let čeká na tuto jedinečnou zprávu.

Mezi přední pracoviště v ČR patří bezesporu Katedra psychologie UJEP; FSPS a PdF MUNI; některá pracoviště UK v Praze a další.

psm

Mgr. Daniela Jonášová s dětmi - psychomotorické aktivity

Pojem psychomotorika vychází z holistického chápání člověka, a vyjadřuje jednotu těla, duše a vědomí, mnohostranné vztahy mezi poznáním, emocemi a pohybem, a jejich vliv na vývoj kompetencí a chování jedince v psychosociálním kontextu. (Preambule Evropského fóra psychomotoriky, www.psychomot.org, více na www.caspv.cz/cz/cinnosti-komise-metodicke-rady/komise-psychomotoriky/)

Související odkazy:
www.caspv.cz 
www.caapa.cz 
ftk.upol.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivan Franěk: V mé dosavadní herecké kariéře jsem měl štěstí na různé typy postav

franek200Když po absolvování pražské DAMU vycestoval Ivan Franěk do Francie, začal hrát v loutkovém divadle, ale souběžně se rozjela i jeho filmová kariéra. I když se stal vyhledávaným hercem a natočil desítky francouzských a italských filmů, jeho početná filmog...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Alice Masaryková byla sociálně citlivou i kulturní ženou

Alice Masarykova 200Dcera prvního československého prezidenta Alice Masaryková se zasadila i o to, aby byla pro budoucí generace zachována podoba slovenských národních krojů.

...

Literatura

Zvířata nejsou bez citu

zviraza nejsou bez citu  perexNakladatelství Portál vydalo velmi zajímavou knihu. Zve nás do obrovského světa zvířecích smyslů. A je mi až hanba, jak člověk s těmito smyslově bohatými zvířaty zach...

Divadlo

Poprask na laguně jako pouliční muzikál

Poprask 200Vášně, atmosféra přímořského italského předměstí, živá kapela na jevišti a silná herecká komediální sestava, to jsou hlavní lákadla inscenace Poprask na laguně, která bude mít v sobotu 5. září odloženou premiéru ve Velkém sále Městského divadla Zl...

Film

Vyšly vybrané texty filmové kritičky Galiny Kopaněvové

Spatrit-a-napsatHned úvodem by rád vyjasnil: Galina Kopaněvová (1931-2012) není Ruska, narodila se v Kolíně české matce (byť v Rusku narozené) a ruskému emigrantu, takže by měla být psána právě takto (a sama se tak skutečně podepisovala). Pr...