Alice Masaryková byla sociálně citlivou i kulturní ženou

Alice Masaryková byla sociálně citlivou i kulturní ženou

Tisk

Alice Masarykova 200Dcera prvního československého prezidenta Alice Masaryková se zasadila i o to, aby byla pro budoucí generace zachována podoba slovenských národních krojů.

 

 

 

O Alici Masarykové, dceři prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, hovořila v rámci semináře, uspořádaného Komisí žen ÚV KSČM, historička a členka Masarykovy společnosti Marie Neudorflová. Uvedla, že Alice Masaryková (1879-1966) vnímala sociální problémy, stála u zrodu mnoha sociálních a zdravotních programů.

Alice Masarykova

Na dotaz novinářky Moniky Hoření, zda vnímala, že sociální problémy přetrvávají i v Československé republice, uvedla, že ano. Byla mimo jiné zakladatelkou a první předsedkyní Československého červeného kříže. „Dělala vše, v čem byla přínosná, byla to sociálně citlivá žena,“ řekla Neudorflová.

Alici Masarykovou zajímala i kultura, usilovala o zachování kulturních tradic. Estetička Věra Beranová upozornila na to, že kupříkladu vyslala mladé výtvarníky na Slovensko, aby zachytili a pro budoucí generace zachovali podobu tamních národních krojů.

Po přednášce a diskusi o Alici Masarykové následovala řeč profesionálního kouče Michala Havlíčka, který přítomným asi pěti desítkám žen z celé republiky nabídl svůj pohled na účast žen v politice. Je jich tam podle něj potřeba, byť nebývají v první řadě. Zatímco muži dlouze diskutují a analyzují, ženy se snaží efektivně pracovat. „Svět se na ženy a muže nedělí, svět se z žen a mužů skládá,“ uzavřela předsedkyně komise žen a poslankyně Soňa Marková.

Zdroj kresby: Wikipedie


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

MUDr. Jan Hnízdil vydává svou knihu i na Slovensku: Není v ní nic, co byste nevěděli

hnozd200Léčí svým celostním přístupem k pacientovi. Zdraví netvoří jen tělo, ale především duše, styl života a to, jakým způsobem sami se sebou zacházíme. Když ale necháme vzletných slov, můžeme MUDr. Jana Hnízdila charakterizovat jako člověka, který se svým...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Svaz českých knihkupců a nakladatelů děkuje zdravotníkům a spouští iniciativu #knizkaprosestricku

kniha ti slusi 200

Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) si maximálně váží práce sester, lékařů a dalších zdravotnických pracovníků, kteří v těchto dnech intenzivně pečují o pacienty nemocné Covidem-19, a letos tedy nemají mnoho možn...


Literatura

Bosá dívka plná lidských osudů

bos divkaBosá dívka je název švédského rodinného thrilleru Kateřiny Janouchové, spisovatelky a novinářky českého původu, která žije ve Švédsku. Ústřední postavou knihy je porodní asistentka Cecilie Lundová, která oslavila čtyřicáté narozeniny a bilancuje…

Divadlo

MACBETH – Too Much Blood, klasika tak trochu jinak

ldy MacbethDivadelní adaptace jednoho z nejznámějších děl mistra dramatu, Williama Shakespeara, v podání českého filmového a divadelního režiséra a dramatika Davida Jařaba svou nevšedností a minimalismem, až komiksovou stručností textů a precizním zpodobn...

Film

Devátý ročník sci-fi festivalu Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

future gate 200Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a dokumentů přinese znovu i soutěž studentských f...