Večery poezie mezi uměleckými díly

Večery poezie mezi uměleckými díly

Tisk

basnici zlin200Již po čtrnácté bude Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně hostit cyklus autorských čtení Básníci v prostoru Zlín. Čtyři večery s předními osobnostmi literární scény se uskuteční v průběhu června v prostorách stálé expozice přímo mezi uměleckými díly. Jedinečné propojení výtvarného umění se slovesným doplní hudební vystoupení a vzácní hosté.

 

První setkání z cyklu Básníci v prostoru Zlín 2023 se uskuteční ve čtvrtek 1. 6. s legendárním písničkářem, signatářem Charty 77 a zakladatelem folkového sdružení Šafrán, Jaroslavem Hutkou. Zazní jak básně, tak i známé Hutkovy písně, včetně moravských lidových balad.

Na večer zpívané poesie v podání předního bluesového interpreta, hudebního skladatele a klavíristy Jana Spáleného s doprovodem Michala Gery a Filipa Spáleného zve galerie ve čtvrtek 8. 6. Jako hosté vystoupí zpěvačka a cimbalistka Zuzana Lapčíková se svým žákem Mikulášem Zelinským – improvizacemi k poctě Jana Spáleného.

Pořad ve středu 14. 6. představí literární tvorbu hlavního zemského rabína a také prozaika, dramatika, představitele protikomunistického odboje, signatáře Charty 77, Karola Sidona. Jeho večer bude doprovázet hudební a pěvecké těleso s pořadem hebrejských a židovských písní, Trio Augenblick.

Cyklus zakončí pásmo veršů známého herce a zpěváka, člena věhlasného Divadla Járy Cimrmana, Miloně Čepelky. Básně zazní v jeho vlastním autorském přednesu ve středu 29. 6.

Začátek autorských čtení je vždy v 18.30 hodin, v případě příznivého počasí se program může přesunout na terasu budovy 14.

basnici zlin

Celý program a více informací na www.galeriezlin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Bílá: Z egyptské princezny v muzikálu Aida na metalovou královnu za deset minut

lucie bila modiLucie Bílá se zvládá za deset minut převtělit z egyptské princezny v muzikálu Aida na metalovou královnu na koncertě Arakainu. Prý stačí změnit kostým a už se to hraje úplně samo, říká se sm...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

10. ročník Svatojánské slavnosti NAVALIS 2018
Navalis 200Stejně jako v letech předešlých, tak i ve dnech 14. a 15. května 2018 proběhl další ročník Svatojánských slavností NAVALIS. Tentokrát se slavilo první jubilejní desáté výročí, které se v novodobé historii uskutečnilo v Praze.

Literatura

Co když dojde k hmyzí apokalypse a Země ztichne?

Ticha zeme200V nakladatelství Kazda vyšla další kniha profesora biologických věd Davea Goulsona. Nese název Tichá Země a zaměřuje se na to, jak odvrátit hmyzí apokalypsu.

...

Divadlo

Tak trochu jiný Jules Verne

julesverne 200Laterna magika v letošní sezoně obohatila svůj repertoár opět o jednu jedinou premiéru, na kterou se rozhodla vsadit veškeré své technické i umělecké trumfy. Výsledkem tohoto absolutního tvůrčího nasazení měla být inscenace s vysoce inova...

Film

Sacha Baron Cohen stvořil nejroztomilejšího Diktátora v dějinách

altWadíja je malá zemička v subsaharské oblasti, která ke své existenci potřebuje pevnou ruku diktátora. Alespoň je o tom pevně přesvědčen Aladín (Sacha Baron Cohen) – po smrti Kim Čong Ila je posledním mohykánem mezi diktátory a ...