Spolek Švihák zve na kulturní léto v Mariánských Lázních

Spolek Švihák zve na kulturní léto v Mariánských Lázních

Tisk

svihak 200Na koncerty, literární festival, divadelní představení, přednášky, hudební festival Moody Moon Noize a množství dalších aktivit zve spolek Švihák do Mariánských Lázní. Program bude probíhat od července do září v prostorech Kolonády Ferdinandova pramene a Lesního mlýna.



„Letošní švihácká sezóna je osmá v pořadí a neztrácí na pestrosti. Snažíme se otevírat zajímavá témata, zapojit do programu co nejvíce místních spolků, i jednotlivců, nalákat nové návštěvníky a ty věrné zaujmout. Jsme rádi, že letošní program kromě města Mariánské Lázně, Karlovarského kraje podpoří finančně i Ministerstvo kultury. Je to pro nás dobré vysvědčení, “ říká Tomáš Prinz ze spolku Švihák.

Léto zahájí Švihák Kulturně ozdravnou kúrou probíhající od 2. - 4. července. Návštěvníky čeká taneční vystoupení skupiny Dance Studio Wanted, performance Impropluskontra, výstava Gabriely Polomíkové, zahrnující užitou grafiku i volnou tvorbu, Divadlo Loutek Karlovy Vary, slam poetry, přednášky, workshopy, ranní cvičení, brunch a množství skvělé hudby.

Vystoupí cenami Anděl ověnčená zpěvačka, skladatelka, pianistka a aranžérka Beata Hlavenkové s Kapelou Snů, která představí i nový materiál z připravovaného sólového alba. Hlavenková je také autorkou filmové hudby filmu Dukla 61 či Zátopek. Maďarští Terra Profonda spojují prvky tradiční lidové hudby, západního blues, jazzu i progresivní avantgardy s doprovodem originální instrumentace. Himalayan Dalai Lama je tvůrčí duo původem z Brna patřící na domácí scéně mezi představitele instrumentální elektroniky využívající živé nástroje s hostující violoncellistkou Terezií Kovalovou.

Pódium bude patřit také západočeským hudebním projektům - z Karlových Varů dorazí indie-rockoví The Sidewaves, výherci kapelní soutěže Top RoofTop Talenty, z Lokte Cajk - čtveřice s inspirací v blues, rocku, funku a soulu nebo ÖKNÖ, instrumentální trio skládající se z mladých hudebníků s bohatými zkušenosti na poli klasické, jazzové i alternativní hudby.

svihak 3

Z Kulturně ozdravné kúry na Hudební ozdravnou kúru, kterou odstartuje 16. července písničkář, poutník, milovník krajin a jejich příběhů Petr Linhart, nominovaný na Cenu Anděl 2020 za desku Nezvěstní, 30. července zahraje v Čechách usazený Kanaďan Todd Nesbitt aka Unkilled Worked. Nesbitt těží z hudebních žánrů jako meziválečné blues, původní country, ale i punk a postpunk. 13. srpen bude patřit Bartleby, hudebnímu projektu spojujícímu mistra České republiky ve slam poetry Ondřeje Hrabala aka TKCR a kontrabasistu Jakuba Nožičku (ex-Ponk). Bartleby reflektují dobu sebeklamu, snahu o vytváření falešné identity a hodnot, pracují se satirou a parodií. Hudební procedury zakončí 11. září Nauzea Orchestra s novinkou v diskografii s poetickým názvem Láska.

Přelom léta bude patřit Knižním Lázním, druhému ročníku knižního jarmarku spolupořádaném Klárou Khine a Švihákem. Čtenářům nabízí setkání s malými a středními nakladateli a knihkupci a zajímavý doprovodný program.

Od 26. - 29. srpna obsadí Kolonádu Ferdinandova pramene a Lesní Mlýn Donbas nadžánrový festival Moody Moon Noize s hvězdnou sestavou Aiko, Annet X + Radimo, Arleta, Death by Ren, Dukla, Favorite Obsession, Fvck_Kvlt, Katarína Máliková, Lada, Moonshye, Obligatne, Oliver Torr, Plusminusnula, sinks, Šimanský/Niesner, The Sweet Release of Death, 52 Hertz Whale a 58G

svihak 1

Akce se konají za podpory města Mariánské Lázně, Karlovarského kraje a Ministerstva kultury České republiky.

Více informací naleznete na svihak.net

FB Událost KOK Open - Kulturní ozdravná kúra: www.facebook.com/events/517644029259800 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Anna K. a Kryštof Michal hodnotí festivalovou sezónu

anna k krystof michalOpen Air Festival sice hostil zahraniční hvězdy velkých jmen, které na sebe strhly značnou pozornost, ale Kultuře21 neunikly ani stálice české poprockové scény. Kryštof Michal ze Support...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Život je o žití a keby som prestal pracovať, prestanem žiť. Jubilejný koncert k 85. narodeninám profesora Ladislava Holáska

85 200V historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave sa konal 15. marca koncert Speváckeho zboru mesta Bratislava pri príležitosti 85. narodenín profesora umeleckého vedúceho, zbormajstra a dirigenta Speváckeho zboru Ladislava Holáska. V rámci n...


Literatura

Zažeňte nemoci s Recepty z bylinek

Recepty z bylinek200Obecně bývám trochu skeptická k hobby knihám od zahraničních autorů – obzvlášť to platí u kuchařek, které jsou pak mnohdy plné všelijakých exotických surovin, a nic z nich neuděláte. I u nové knihy nakladatelství Mladá fronta Rece...

Divadlo

Blackbird

200divNárodné divadlo uviedlo 18. októbra v divadle Kolowrat v Prahe hru Blackbird podľa námetu Davida Harrowera. Hlavné postavy si zahrali Jiří Štěpnička ako Raymond a Jana Pidrmanová ako Una a vedľajšiu postavu dievčaťa stvárnila Matylda Blattná.

...

Film

Lurdy: místo, kde se ještě věří na zázraky
ImageS více než dvouletým odstupem od svého prvního uvedení přichází v těchto dnech do našich kin snímek Lurdy rakouské režisérky Jessiky Hausner. Film byl promítán mimo jiné v rámci festivalů v Karlových Varech, Rotte...