Složte zbraně! Snaha o oživení příběhu pražské rodačky a první držitelky Nobelovy ceny za mír Berthy von Suttner

Složte zbraně! Snaha o oživení příběhu pražské rodačky a první držitelky Nobelovy ceny za mír Berthy von Suttner

Tisk

Bertha  perexU příležitosti 131. výročí vydání jedné z nejvýznamnějších mírových knih, románu Berthy von Suttner Složte zbraně!, se studio Prosvěta ve spolupráci s Institutem Prague Vision a Ústavem translatologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy chystá podruhé vydat její nový překlad.

 

Bertha von Suttner byla významnou osobností mírového hnutí přelomu 19. a 20. století. Narodila se v roce 1843 v Praze do rodiny Kinských a své dětství strávila v Brně. V dospělosti žila ve Vídni a krátce i v Paříži, kde navázala dlouholeté přátelství s Alfrédem Nobelem. Při pobytu v Gruzii během rusko-turecké války byla svědkyní lidského utrpení způsobeného válečným konfliktem a stala se odhodlanou pacifistkou.

Bertha von Suttner

V roce 1889 vydala román Složte zbraně! (Die Waffen nieder!), jehož moderní překlad bude v případě úspěšné crowdfundingové kampaně podruhé vydán. Symbolicky přesně 75 let od konce druhé světové války. V roce 1905 byla Bertha von Suttner jako první žena oceněna Nobelovou cenou za mír. Ani poté se nepřestala angažovat.

Zpochybnění představ o ušlechtilosti války
 
Román Složte zbraně! je autobiografií fiktivní rakouské šlechtičny Marty von Tilling. Kniha nebývalým způsobem zpochybnila tehdejší představy o ušlechtilosti války a vojenské profese. Široké veřejnosti přiblížila jak utrpení vojáků na frontě, které bylo v té době tabuizováno, tak i širší dopady válek na celou společnost. Příběh se odehrává na pozadí skutečných evropských konfliktů druhé poloviny 19. století a zásadní část děje je zasazena na české území, kde autorka přibližuje katastrofální dopady bitvy u Hradce Králové v roce 1866. Příběh je protkán filozofickými úvahami o absurditě válek a mocenské politiky, ale také argumenty podporujícími rodící se mírové hnutí.

bertha  screenshot 72-73-2

Na crowdfundingovém portálu Hithit aktuálně probíhá kampaň na podporu vydání knihy. Pokud bude úspěšná a do 13. prosince 2020 se podaří vybrat cílovou částku 129 000 Kč, vyjde kniha Složte zbraně! ještě letos před Vánoci v tištěné i elektronické podobě. Z každé prodané knihy nebo e-booku bude navíc věnováno 30 Kč na podporu nadace Krása pomoci, která se věnuje především seniorům, kterým v rámci nejrůznějších aktivit a kampaní zajišťuje kvalitní podmínky pro plnohodnotné stáří. Tváří nadace a předsedkyní správní rady je česká topmodelka a aktivistka Taťána Gregor Brzobohatá, která je rovněž velkou obdivovatelkou Berthy von Suttner.

Bertha von Suttner kniha

Stále aktuální zdroj idejí

Za vydáním knihy stojí Ivona Remundová a Vanda Prošková, dlouholeté obdivovatelky Berthiných myšlenek a také členky studia Prosvěta. Knihu Složte zbraně! vydávají právě pod jeho záštitou a ve spolupráci s Institutem Prague Vision a Ústavem translatologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. „Bertha věřila, že válka je koncept, který jednou lidstvo dokáže zcela zavrhnout. Jako tomu v minulosti bylo třeba s upalováním čarodějnic. Na tu dobu to byla myšlenka nesmírně odvážná a je trochu děsivé, že i po téměř 150 letech zůstává utopií. Kniha Složte zbraně! je pro mě stále velmi aktuální zdroj idejí, které je potřeba živit i dnes,“ uvedla Ivona Remundová.

Bertha  Ivona Remundova Vanda Proskova

„Buďme odvážní. Nebojme se říkat věci, které ostatní třeba nechtějí slyšet. A nezavírejme oči před žádnou formou násilí. Jako Bertha. Děkuju, pokud si knihu zakoupíte a pomůžete nám šířit její odkaz dál,“ dodala. „Příběh Berthy je mi už několik let velkou inspirací. To, že v češtině už knížka nebyla absolutně dostupná, mi přišlo jako velká škoda. Bertha byla z Prahy, ale přitom málokterý čech o jejím odkazu ví (přitom třeba v Rakousku ji mají na dvoueurovkách!) Zařídit tedy nový překlad byl jasný další krok. Studenti pod dohledem úžasných paní profesorek z Ústavu translatologie FF UK odvedli neskutečnou práci,“ uvedla Vanda Prošková.

Složte zbraně na HitHitu

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Žen bez domova je hodně, ale schovávají se,“ říká Alexandra Doleželová z Občanského sdružení Jako doma

bez domova perexVyhazov z práce, dluhy, úmrtí partnera. Pokud nemáte nikoho, kdo by vám v těžké situaci pomohl, od života na ulici vás dělí jen krůček. Přečtěte si rozhovor s Alexandrou Doleželovou. Založila Občanské sdružení Ja...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Královny popu

popu 200Hudební divadlo Karlín hostilo 14. října tradiční koncert Královny popu, tentokrát s podtitulem Pocta legendám. Již podvanácté si společně na jednom jevišti zazpívaly zpěvačky různých generací i žánrů, aby připomněly hudební styly a os...


Literatura

Cesta do hlubin ilustrátorovy duše

deniky ondreje sekory 200Ondřej Sekora (1899–1967) pracoval od roku 1921 v Lidových novinách, ale vlivem politických událostí z nich musel pro židovský původ své manželky, se kterou se odmítl rozvést, po dvaceti letech odejit a v letech 1944–19...

Divadlo

Mariina volba. Dramatik Milan Uhde představil svou verzi biblického příběhu

Mariina volba foto perexVážený náš dramatik, kdysi zakázán režimem, pak vyzdvižen na politický piedestal, jenž s pochopením všech, kteří ho znají, opustil, aby se dál věnoval tomu, co umí a miluje. Dramatické tvorbě. Takového ho známe, tak...

Film

Jak pokračuje legenda Zprávaře

zpravar 200Film Zprávař 2 – Legenda pokračuje, je pokračování kariéry hlasatele zpráv a je konečně tady. Stylová, a přitom nechutná komedie s pevnými prsy a zadky, je přitom dojemná až k pláči.