Začala jsem svým snům rozumět a vykládat je i druhým

Začala jsem svým snům rozumět a vykládat je i druhým

Tisk

Taťána KročkováNejdříve psala básničky, které, jak sama přiznává, byly spíše jakési přetlaky emocí a jejího silného vnímání. Pak přišly novelky ze života, v nichž mohla uplatnit svoji fantazii, která pracovala na plné obrátky. Později si jen tak vydala básnickou sbírku Proudy, novelku Mimo prostor a čas a v roce 2021 již pod nakladatelstvím Albatros Media knihu Tajemství snů a jak ho rozluštit, na jejímž pokračování pracuje. Také má rozepsaných několik románů a jako šéfredaktorka vede internetový magazín Kultura21.cz. Od dětství je Taťána Kročková velkou čtenářkou, věnuje se ezoterice, numerologii, astrologii, výkladu karet, psychologii, filozofii, miluje přírodu.

Pocházíš z Beskyd, kde jsi vyrůstala v hájovně uprostřed lesa a již tehdy se zrodila tvá láska k přírodě a všemu, co je s ní spojené. Jaké bylo prožívat dětství v takovém prostředí? Čím jsi chtěla být?

Mě hlavně překvapovala moje obrovská přecitlivělost a sounáležitost s každou živou bytostí. Záleželo mi na tom, aby každý byl v pořádku a měl se dobře. Když tomu tak nebylo, trápilo mě to, až jsem si vyčítala, že jsem moc přecitlivělá a měla bych lépe snášet osudy zvířat nebo jejich smrt. Tohle bylo moje velké téma v dětství, protože můj tatínek byl hajný a často jsem se setkávala se smrtí různých zvířat. Odtud možná pochází to, že jsem si jako malá nehrála s panenkami, ale s plyšovými zvířaty, která jsem léčila. Asi jsem od dětství chtěla nějak pomáhat, léčit, uzdravovat.

Od dětství jsi ráda četla a hodně tě v tom ovlivnila babička, která byla ředitelkou mateřské školy a velkou čtenářkou. A brzy jsi začala psát. V pubertě básničky a později novelky. První básnickou sbírku sis vydala ve vlastním nákladu. Pamatuješ si, o čem byly tvé první literární pokusy?

Určitě si to dobře pamatuji. Především jsem psala básničky, které v té době byly spíše jakési přetlaky emocí a mého silného vnímání. Novelky byly ze života, ale sama jsem si po čase uvědomila, že spontánně snad do každého příběhu strkám cosi z hlubin paralelních světů, z jiného prostoru a času, zážitky, které se vlastně tak trochu nedají řadit mezi zrovna racionální. Moje fantazie pracovala naplno a já jsem věděla, že tohle jsem prostě já. Protože já vidím a vnímám věci trochu jinak a nějaké cestování časem nebo mystické zážitky, o ty vážně nemám nouzi.

Taťána Kročková

V roce 2021 ti vyšla kniha Tajemství snů a jak ho rozluštit, kterou jsi napsala ze své vlastní zkušenosti. Proč právě téma snů?

Asi proto jsem se začala zajímat o sny. Po všech těch zkušenostech s numerologií, chiromantií, výkladem karet a astrologií přišly na řadu sny. Právě v nich je přece všechno, odkrývají hloubky naší duše i kolektivní nevědomí. Velice mě oslovuje filozofie C. G. Junga a jeho pohled na svět. Když jsem ho četla a seznámila se s jeho dílem, bylo mi tak blízké, že bych se pod všechno to mohla zfleku podepsat. Ani jsem nevěděla, že sama lucidně sním a astrálně cestuji. Že se to tak říká. Ale když jsem na to před lety přišla a začala si zapisovat své sny, což dělám už asi patnáct let, nevím přesně, můj zájem o sny se prohloubil a všechno začalo dávat smysl. Začala jsem svým snům rozumět, vykládala jsem i sny druhým, otevřel se mi tajuplný neznámý svět, který mě hodně zajímal. Proto pak vznikla tato kniha, kde se snažím srozumitelně vysvětlit, o čem to celé je. Knížku píšu z pohledu vlastní zkušenosti a obsahuje spoustu příkladových snů a jejich výklady, není to žádná odborná kniha, kterou by třeba méně intelektuální člověk nepochopil. Tedy alespoň myslím (smích)…

Dočetla jsem se, že připravuješ pokračování Tajemství snů a že máš také rozepsaný román. Můžeš prozradit, o čem bude?

Opravdu bych se ráda vrhla na psaní. Po ničem jiném netoužím. Knížka o snech je rozepsaná, už jsem chtěla finišovat, ale musím to vyšperkovat a teď bylo opravdu málo času. V této druhé knize se zaměřuji více na lucidní snění a astrální cestování. Knížka bude více filozofická a setkají se tam odbornější informace s mými osobními zážitky. Doufám, že se mi podaří ji brzy dokončit a vydat. 

Co se týká románu, po pravdě řečeno, mám jich rozepsaných několik. Ten jeden je takový top a jediné, co mi chybí, je čas. Když člověk musí sám zajišťovat obživu pro sebe a své děti, nemá už moc času na to, aby mohl tvořit. Ale pokud si dobře vzpomínám na hodiny literatury, takřka všichni spisovatelé byli jednak trochu mimo realitu, a jednak třeli bídu s nouzí a proslavili se až po smrti…Třeba taková Božena Němcová to taky neměla jednoduché… (smích)

Taťána Kročková

Snům a výkladům se věnuješ několik let a založila jsi web O snech a na Facebooku skupinu Výklad snů. Lidi svět snů hodně zajímá. Také tě zajímá ezoterika, astrologie, numerologie, čtení z ruky, filozofie, psychologie… Široký rozsah. Je z toho něco, co je ti nejbližší, nebo vše tě svým způsobem obohacuje o nové a zajímavé poznatky?

Ano, to už jsem zmínila. Zajímá mě všechno z toho, poslední roky po době covidu funguji jako Beskydská čarodějnice a kdo má zájem a řeší nějakou životní situaci, může se na mě obrátit. Informace lze najít na mých stránkách a fb. Primárně bych ale opravdu chtěla psát. To je to, co mě táhne… Ezoteriku beru jako skvělou možnost na cestě k sebepoznání i k životu vůbec. Pomůže vám vyznat se v lidech a porozumět tomu, s kým máte tu čest, je to prostě i psychologie. V číslech jsou informace, v obrázcích, symbolech, zkrátka všude. Pokud jednou porozumíte symbolice a otevře se vám tento svět, je úplně jedno, čemu se věnujete, ty symboly a znamení jsou zkrátka všude.

 Filozofie mě bavila hodně, dokonce jsem ji i studovala. Ale nakonec jsem zjistila, že nepřináší nic praktického a ani nic, čím by člověk mohl být užitečný. Nakonec filozofovat v kavárně může kdekdo… psychologie, pokud přímo prakticky řeší problémy lidí, je skvělá, jde o skutečné poznání a o praxi, nikoli o suchopárné akademické znalosti typu vědci vyzkoumali a zjistili. Skutečný život je jinde… stačí jen pozorovat a vnímat svět kolem sebe. Kdysi jsem si myslela, že je fajn hledat mosty a propojovat svět racionálního poznání s iracionalitou. Zjistila jsem ale, že to vždy nejde a že věda se hodně snaží racionalizovat to, co je ve své základní podstatě iracionální…

Nezastávám se ezoteriky, která vymývá lidem mozky. Tohle je stejná manipulace jako cokoliv na světě. Je to prostě jen a jen o lidech… a i když mě všichni vždycky řadili do balíčku ezoterická lesana a čarodějka, nikdy jsem si nepřipadala jako jedině tohle a nic jiného…. Jsem tím, kýmkoliv si přeji být… 

Taťána Kročková sny

Působíš jako publicistka, copywriterka a v současné době také jako šéfredaktorka internetového magazínu Kultura21.cz. Svými příspěvky jsi obohatila řadu webových i tištěných magazínů. Při této práci poznáváš hodně zajímavých lidí. Udělala jsi řadu rozhovorů se zajímavými lidmi. Koho bys ráda vyzpovídala a na koho ze zpovídaných máš hezké vzpomínky?

Tak to těžko říct, každý člověk je jedinečný. Nejde o slávu a bohatství ani o to, že se člověk proslavil. Mě nejvíce zajímají lidi, kteří skutečně něco umí, mají nějaký potenciál nebo zajímavé myšlení, znalosti, dovednosti, něco skutečně dokázali a třeba vůbec nejsou slavní nebo nemají perfektní marketing. Ráda bych vyzpovídala mnohé ty, kteří už tady s námi nejsou a které jsem třeba osobně ani nemohla potkat, protože jsem v té době ani nežila… I když kdo ví… (úsměv) Jinak velkou radost mi třeba udělalo psát si s paní Danielou Kolářovou a připravit s ní malý rozhovor, této herečky si velmi vážím.

Co tě baví na psaní? V jednom rozhovoru jsi řekla: „Baví mě propojovat často zdánlivě neslučitelné věci nebo protiklady, svět reality a fantazie, současnost a minulost…“

To jsem právě před chvíli měla na mysli. To jsou prostě ty mosty. Navíc já mám mosty hodně ráda. Dcera mi často vyčítá, že používám oslí můstky (smích)… Když chceme, tak se dá propojit všechno, i to zdánlivě neslučitelné…ale musíme chápat a chtít… většinou nás, lidi, totiž odlišnosti a jinakosti děsí…

Taťána Kročková

Jaká jsi čtenářka? Vím, že máš hodně oblíbených autorů beletrie, ale co básníci? Je někdo, kdo tě v poslední době oslovil nebo knížka, kterou bys doporučila si přečíst?

Tak toho by bylo opravdu hodně. Napříč časem jsem přečetla všechno, co má písmena, a pokračuji v tom dál. Co se týká básní, tak pár sbírek jsem recenzovala pro magazín Kultura 21. Nejvíce mě oslovuje poetika přírody, krása smyslového vnímání, prezentace těch hezkých pocitů. Dnes už raději i v beletrii čtu romantické příběhy se šťastným koncem, samozřejmě ty smysluplné a plné dobré psychologie postav a zajímavého děje, on život už sám o sobě přináší dost tragédií. Tak proč bychom o nich ještě měli číst… krváky nechávám stranou… Čtěte cokoliv, co je vám blízké. Nenuťte se do toho, co nesouzní s vaší duší, morálkou a přesvědčením. A hlavně čtěte to, co má smysl…

Jak ráda trávíš chvíle volna?

No jak jinak než v přírodě (úsměv)… a ráda tancuji, ale to můžu i doma nebo někde na louce… prostředí hospod a barů mezi opilými lidmi se špatnou energií už mě moc neláká, obzvláště když já sama jsem abstinent, vegan, nekuřák… Ale jednu neřest mám (neprozradím však jakou…)

Taťána Kročková

Taťána Kročková:

  • Narodila se v roce 1979.
  • Studovala sociální pedagogiku a filozofii, absolvovala kurzy – poradenství pro výživu, základy psychologie.
  • Je autorkou knihy Tajemství snů a jak ho rozluštit (2021).
  • Žije na severní Moravě, v milovaných Beskydech.
  • Živí se jako redaktorka.
  • Jako Beskydská čarodějnice pořádá přednášky a besedy o snech a na různá ezoterická témata, vykládá lidem sny a karty.

Foto: archiv TK


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pozor na žihadla aneb Vidíš-li vosu, nehýbej se

hous 200Že i něžné pohlaví umí jít za svým hlava nehlava, a třeba i za hranici zákona, o tom vypráví kniha šestnácti krimipovídek Evy Houserové, která právě vychází v nakladatelství JaS.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Poznat jiné země je velice obohacující

Dagmar Beňaková„Císařovna Sisi proslula jako vášnivá cestovatelka, navštívila tolik zajímavých a turisticky atraktivních míst, že jsem se vydala po jejích stopách. A pak mě napadlo, že bych vše mohla sepsat a že by její cesty mohly...


Literatura

Šlehačkový příběh Terezy Salte je jako horké kakao uprostřed zimy

perex oblakaVenku mrzne, padá sníh, brzy se stmívá a na knižní pulty se valí zástupy thrillerů, hororů a potemnělých detektivek. A do těchto ponurých zimních mračen přivanula Šlehačková oblaka – kniha, která vás v tomto nečase usadí ke krbu, zabalí do tepl...

Divadlo

Anna Karenina ve společnosti drsných motorkářů

karenina 200Jedno z neméně slavných a nadčasových děl Lva Nikolajeviče Tolstého se rozhodli tvůrci nejnovější rock opery přenést do moderního prostředí motorkářského klubu.

...

Film

Porno je taky takovej sport

Jeji telo - Germani BQ2A4106

16. listopadu letošního roku vejde do kin příběh nadané sportovkyně a také úspěšné pornoherečky Andrey Absolonové. Snímek Její tělo režisérky Natálie Císařovské je inspiro...