Přišel jsem do dobrého týmu, to je důležité, říká Pavel Sedláček

Přišel jsem do dobrého týmu, to je důležité, říká Pavel Sedláček

Tisk

sedlacek perex fotoO současné situaci v kultuře především v Domě kultury v Kroměříž vypráví v následujícím rozhovoru Mgr. Pavel Sedláček, který je ředitelem této instituce dva roky. „Především do mých představ a práce zásadně zasáhla covidová doba. Běžný stav jsem zažil jen půl roku. Nicméně organizace akcí je kolektivní záležitostí. To si myslím, že funguje,“ tvrdí.

Kulturní sezóna začala i v Domě kultury v Kroměříži, a tak se zeptám, které akce vám od konce léta udělaly radost?

Vlastně všechny. Jsem rád za každou, která umožňuje lidem přijít, potkat se, pobavit se a odcházet s nezapomenutelným zážitkem. Měli jsme vyprodáno na kapelu Kryštof, Hradišťan a Javory, na Luboše Pospíšila, Michala Horáka. Chodí se do kina, především Karel hodně táhne.

Na co může těšit do Vánoc publikum a na co nejvíc se těšíte vy sám?

Nachystali jsme toho hodně jak na kulturáku, tak v Klubu Starý pivovar i kině. Z větších produkcí to bude Marie Rottrová, Aneta Langerová, Moravanka, Druhá tráva, divadelní komedie The Naked True-Odhalená pravda, cestovatelská přednáška Jiřího Kolbaby, beseda s hercem Pavlem Novým. Já se hodně těším na světovou premiéru programu Dialogy s Krylem, také na Oskar Petr Band a program Vzpomínka na Marsyas. Samozřejmě se chystáme i na venkovní akce, tedy Svatomartinské hodování, Rozsvěcení vánočního stromu, také premiérovou kulišárnu s názvem Adventní šnorchlovačka, kterou chystáme na Velké náměstí na 18. prosince.

sedlacek foto 1

Od letošního podzimu začal i program Klub Starý pivovar. Co všechno chce nabídnout a v čem se bude lišit od akcí na „kulturáku“?

Už jsem to naznačil. „Pivec“ jede. Máme za se sebou desítky produkcí a další nás čekají. Jde o klubové zařízení s kouzelnou atmosférou a maximální diváckou kapacitou 120 lidí. Od toho se odvíjí i program, tedy besedy, menší hudební produkce, folk, písničkáři, cestovatelské přednášky a tak dále. Samozřejmě, že úchvatné prostory klubu využívají i městské organizace, město samotné, školy, školky, kroužky.

Pokud vím, 17. listopadu proběhne v Kroměříži i světová premiéra jednoho koncertního recitálu…

Ano, už jsem to naznačil. Nachystal ho zpěvák formace 4TET, David Uličník. Zazpívá známé i méně povědomé písničky Karla Kryla. Program doplní i recitace básní. Světová premiéra je součástí celodenního programu, který obnáší například výstavu budovatelských plakátů s názvem Kupředu levá, dále „studnu přání“, také celodenní bezplatný vstup do Expozice Karla Kryla.

sedlacek foto  2

Když se vrátíte zpět, tak jak jste zvládal covidové časy, kdy byl „kulturák“ zavřený a kultura nemohla fungovat řadu měsíců?

Byla to těžká a nejistá doba. A bohužel stále je. Kultura si z této doby, podle mě, ponese následky ještě dva až tři roky.

Letos v říjnu začalo znovu po několika měsících fungovat Kino Nadsklepí. Proč bylo zavřeno?

Firma opravovala dva a půl měsíce vzduchotechniku. Dělníci například vyměnili komoru plynového ohřívače, nové jsou i rozvody a otopná tělesa systému ústředního vytápění. Návštěvníci snad ocení komfortnější prostředí.

sedlacek foto 3

Jste dva roky ve funkci ředitele. V čem se liší představy, které jste měl před nástupem, a jaká je dnešní realita?

Především do mých představ a práce zásadně zasáhla covidová doba. Běžný stav jsem zažil jen půl roku. Organizace akcí je nicméně kolektivní záležitostí. To si myslím, že funguje. Jsme schopní se o věcech radit, koordinovat, korigovat. Přišel jsem do dobrého týmu, to je důležité.


Foto Robert Rohál

Přišel jsem do dobrého týmu, to je důležité, říká Pavel Sedláček

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mandrage: Akustické turné jsme chtěli udělat jinak, než ostatní kapely a teď hrajeme divadlo!

Mandrage 200Kapela Mandrage má za sebou první čtyři koncerty svého akustického turné. Za čtrnáctiletou existenci kapely je to poprvé, co se na podobné turné vydala. Koncerty reflektující historii kapely je možné navštívit v divadlech ve vybraných městech Č...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

3. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

BMC perex3Březen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům p...


Literatura

Koho zaujme thriller Tonoucí?

tonouci 200V březnu nám nakladatelství Kalibr nadělilo neotřelý společenský thriller Tonoucí od americké autorky Paula Treick DeBoard. Vzpomenete si, že není všechno zlato, co se třpytí a věřit nelze opravdu nikomu…

 

Divadlo

Filozof k smíchu, filozof k zamyšlení

200divV pražském Divadle Palace uvedli v říjnu komedii hru E. E. Schmitta Heslo morálka. Komedie současného francouzského dramatika a spisovatele, narozeného ve Francii a žijícího v Belgii, je popisem událostí jednoho dne v životě známého francouzského encyklope...

Film

SIGNÁL – solidní, trochu pohodlná komedie
ImageProměny, PIKO, Czech Made Man jsou první tvůrčí počiny mladého režiséra Tomáše Řehořka. V 25 letech, kdy takový Stanley Kubrick teprve s režírováním začínal, přichází Řehořek již se čtvrtým celovečerním snímkem, tentokrát s vesnicko...