Studenti pomohli vytvořit interaktivní hru v Mapy.cz připomínající život a dílo Bedřicha Smetany

Studenti pomohli vytvořit interaktivní hru v Mapy.cz připomínající život a dílo Bedřicha Smetany

Tisk

Smetana-perexOblíbená česká aplikace Mapy.cz připravila ve spolupráci se studenty z 1. IT Gymnázia v Satalicích novou hru o životě a díle Bedřicha Smetany. Nejen fanoušci hudby, ale i všichni zvídaví uživatelé se zábavnou formou dozví informace o slavném českém hudebním skladateli, od jehož narození uplynulo v den spuštění hry přesně 200 let.

„Studenti měli přístup do speciální verze administračního rozhraní, kde mohli upravovat výhradně data spojená s hrou. Vytvořili body zájmu, které pak spojili dohromady, aby představovaly logický celek a reagovaly na postup hráče,“ prozrazuje Martin Jeřábek, manažer týmu Mapy.cz.

Hra se odehrává přímo v Mapy.cz a zahrát si ji je možné od 2. března do 12. května 2024. Během hraní si uživatelé vyzkouší práci s mapovými funkcemi, jako je vyhledání nebo měření vzdálenosti. Hra začíná v Litomyšli, v rodném městě Bedřicha Smetany, odkud uživatel společně s mladíkem Láďou doprovází slavného skladatele po místech, která byla pro jeho život významná. Pomocí indicií v doprovodném textu uživatel v mapě Česka hledá další body zájmu.

Smetana-200

„Našim cílem bylo ukázat studentům reálný projekt se vším všudy. Uspořádali jsme půldenní hackathon, kterého se zúčastnilo celkem šest studentských týmů z různých tříd. Studenti dostali k dispozici vánoční hru z předešlých let. Výstupem mělo být pětiminutové video, ve kterém představí svoji myšlenku a ukážou zpracovanou hrubou kostru příběhu. Videa jsme nakonec poslali do Mapy.cz, a tak začala spolupráce s vítězným týmem,“ říká Markéta Fibigerová, ředitelka 1. IT Gymnázia.

Marketingové vizuály pro propagaci hry si mladí nadšenci připravili sami

„Autorskou ilustraci i animace pro sociální sítě dodali samotní studenti. V Seznamu jsme jim poskytli konzultace, sepsali brief a poradili, jak mají postupovat. Jsem nadšená, že si poradili i s úkolem mimo záběr svého IT oboru. A zrovna vážná hudba není úplně jednoduché téma,“ říká Pavla Bartošíková, brand manažerka Mapy.cz.

Mapová hra - Bedřich Smetana


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ladislav von Kokesch připravuje poctu Jiřímu Šlitrovi

lada kokes perexMuzikant Láďa Kokeš dělá radost posluchačům všech věkových skupin. Srdcem i duší miluje hudbu 20. a 30.let a svou vizáží jako by vypadl z nějakého parádního prvorepublikového večírku....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Relaxování na festivalu Habrovka

altMinulý víkend se (nejen) obyvatelé Prahy pobavili na „zahradním“ festivalu Habrovka. Dva dny plné hudby, divadla, workshopů a doprovodných aktivit ve znamení sluníčka i deště potěšili všechny příchozí. Jejich oči, duše i uši se mohli pobavit a ...


Literatura

Dobře mi tak: Román na jeden večer, který musíte mít!

DobreMiTak perexRadka Třeštíková, úspěšná bloggerka a redaktorka, do toho konečně „praštila“ a napsala knihu. Nese název „Dobře mi tak“ a na pultech určitě dlouho nezůstane. Je totiž opravdu dobrá… ba co víc, je výborn...

Divadlo

Marie Stuartovna v Brně

Stuartovna perexSlavný titul Fridricha Schillera se po Černínově režii v Městském divadle v Brně z roku 2006 objevuje v novém nastudování v repertoáru Mahenova divadle NDB v režii Martina Čičváka. Není se co divit. Je to titul, který zaručuje divácký ...

Film

11. ročník Festivalu argentinského filmu

Cine argentino200Velvyslanectví Argentinské republiky ve spolupráci s pražským kinem Lucerna organizuje letos již 11. ročník Festivalu argentinského filmu Cine Argentino. Uskuteční se ve dnech 14. - 18. října v Paláci Lucerna.

...