Zjistěte, jaká je cesta k vlastní solární elektrárně

Zjistěte, jaká je cesta k vlastní solární elektrárně

Tisk

zapisky zacinajiciho solarnika200Zápisky začínajícího solárníka mají podtitul Od touhy po vlastní elektřině k prvním vyrobeným megawatthodinám aneb Příručka, jak to nedělat. Jedná se o první knihu z edice Hospodářských novin vycházející v nakladatelství Euromedia Group a jak uvádí šéfredaktor HN, tak další témata spojená s penězi budou přibývat.

 

Autorem knihy je tedy redaktor Hospodářských novin Otakar Schön, který své zážitky a zkušenosti týkající se solárních panelů původně psal pouze pro Hospodářské noviny. Pro potřeby kknihy je však doplnil a aktualizoval tak, aby se jednalo o nadčasové dílo, které může pomoci nejedné domácnosti.

Otakar Schön nejprve popisuje, jaká byla cesta k solární elektrárně, jak vybírali, kdo jim ji postaví, jak si dávali pozor na smlouvy, nebo co museli udělat, než k nim přišel elektrikář. Přidává i rady od pojišťovny nebo o stavebním povolení, zmiňuje i dotace nebo útrapy při komunikaci se společností ČEZ. V závěru především ty, co už fotovoltaiku mají, pobaví například kapitola Mistr, nebo otrok elektrárny, kde je i mnoho tipů na nástroje sledující výkon elektrárny.

Mně kniha zastihla, když už jsme měli solární panely na střeše a čekali jsme na poslední dodělávky ohledně tepelného čerpadla. Mohlo by se tak zdát, že už jsem ji četla takzvaně s křížkem po funuse, ale nebylo tomu tak. Manželovi jsem z ní citovala různé zajímavosti, dávala mu například tipy na software a celkově ráda zjistila, jak to s fotovoltaikou měl někdo jiný. S tím souvisela škodolibá radost, které se nedalo vyhnout, nebo výkřiky „vidíš, taky to tak měl“ a tím pádem pocit sounáležitosti.

Kniha byla rozumně členitá, text byl navíc doplněný také o fotografie nebo nějaké ukázky a zápisky se skvěle četly. Bylo vidět, že má autor zkušenosti se psaním a dokáže i odbornější téma podat lidsky. Místy vyprávění i odlehčil a mě tak potěšila například narážka na Stopařova průvodce po galaxii. Kdo nad fotovoltaikou přemýšlí a není si z nějakého důvodu jistý, určitě by si tuto knihu neměl nechat ujít – třeba jej inspiruje, nebo mu poskytne důležité odpovědi.

Otakar Schön (*1978) je nedostudovaný knihovník a novinář. Už čtvrtstoletí se živi po vzoru Terryho Pratchetta prací v teple a suchu a většinou ani nemusí zvedat nic těžkého. Posledních 15 let má na starosti technologickou rubriku Hospodářských novin. Záliba v počítačích, videohrách a audio a videotechnice ho přivedla k touze mít vlastní elektrárnu, která všechny ty žravé hračky bude pohánět. A protože je klikař, rozhodl se k realizaci v ten nejhorší možný okamžik, kdy elektrárnu chtěl úplně každý.

zapisky zacinajiciho solarnika

Zápisky začínajícího solárníka
Autor: Otakar Schön
Žánr: hobby
Nakladatelství: Esence (Euromedia Group)
Rok vydání: 2023
Počet stran: 184
Hodnocení: 84 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/667821-zapisky-zacinajiciho-solarnika.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Marek Otta: „Detektivní linka se do knihy dostala až postupně s tím, jak se příběh vyvíjel.“

marek otta 200Marek Otta (1993) prožil dětství v Kroměříži, kde navštěvoval Arcibiskupské gymnázium. Vystudoval angličtinu a mediální studia na Univerzitě Karlově v Praze. V roce 2019 debutoval románem ze studentského prostředí Příliš mladej pro život a le...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Duhy a jednorožci podruhé

jednorozci 2Máme pro vás další příspěvek dvojnásobné maminky, trenérky Kinballu a cvičitelky malých dětí Nikoly. Tentokrát se spolu s ní a jejími dvěma ratolestmi vydáte do knihovny a do obchodního domu - i to se může stát p...

Z archivu...


Literatura

Cesta k mým matkám: Bible (nejen) pro adoptované

cesta 200Málokdo z nás se může pochlubit tím, že žije obklopen vlastními rodiči. Více než polovina českých manželství totiž končí rozvodem a stále častěji k oficiálnímu svazku vůbec nedojde. Někdy pokrevn...

Divadlo

Na podzim do divadla: Dobře placená procházka

slovacke divadlo 200O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Dalším tipem je Dobře placená procházka v podání Slováckého d...

Film

Nad námi Elysium jako běžným smrtelníkům nedostupné místo

200 filmJihoafrický režisér Neill Blomkamp upoutal nezvyklou sci-fi Distrikt 9, v němž se zcela obešel bez obvyklých žánrových klišé a příběh vybudoval jako varování před rasovými předsudky a ústrky, které postihnou zbídačené mimozemšťany, kteří nalezli pramál...