Když se ručičky na hodinách života zastaví, je třeba posunout je vpřed

Když se ručičky na hodinách života zastaví, je třeba posunout je vpřed

Tisk

voxi nulta-hodina200Jako audiokniha vychází v pořadí šestý román Jany Poncarové s názvem Nultá hodina.

 

 

Hedvika Adlerová se vrací do poválečného Československa po sedmi letech, které prožila v Londýně a ve vojenské službě v Africe. Jako řidička britských ženských pomocných sborů sjezdila poušť křížem krážem od Haify až po Káhiru. Rodiče jí zahynuli v koncentračním táboře, v pražské rodinné vile se usídlili Sověti a zbyl jí jenom letní domek u Plzně. Z trosek se snaží znovu vystavět svůj někdejší život, postupně však zjišťuje, že jednotlivé dílky se poztrácely a nic už není jako dřív. Hrůzy války a léta odloučení ji s manželem odcizily, a do cesty jí navíc vkročil jiný muž.

Hedvika začne pracovat na britské ambasádě v Praze a spřátelí se se spisovatelkou Marciou Davenportovou, blízkou přítelkyní Jana Masaryka. Mezitím bezmocně pozoruje, jak jsou ideály, které ji přivedly k armádní službě, surově potírány a jednu totalitu v její vlasti střídá druhá.

Podaří se jí vystoupit z neklidného bezčasí nulté hodiny?

Jana Poncarová je novinářka a spisovatelka. Žije v Plzni a v Dobřívě. Ve své tvorbě se inspiruje skutečnými událostmi, opírá se o rešerše a rozhovory s pamětníky. Debutovala v roce 2018 románem Podbrdské ženy, který se setkal s nadšeným čtenářským ohlasem. Její druhý román Eugenie získal v roce 2020 Cenu čtenářů České knihy. Je také autorkou titulů Alžběta a Nina, Cyklistka a Herečka a Nultá hodina. V roce 2023 vydala ve spolupráci s historikem Jiřím Sankotem knihu Deník Věrky Kohnové připomínající osud této židovské dívky a její rodiny.

voxi nulta-hodina

Nultá hodina
Autor: Jana Poncarová
Interpret: Dana Černá
Délka: 9:24 h
Žánr: historická próza, román, česká próza
Vydavatel: VOXI (Albatros Media)

Více informací: https://www.voxi.cz/tituly/89820978/nulta-hodina-audiokniha


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Jitka Závodná: „Tu a tam se nad příběhem usmívám, nebo mi tečou slzy.“

jitka zavodna 200Jitka Závodná (*1975) o sobě říká, že je obyčejnou ženou, jakými jsou čtenářky jejich knih. Psát začala pozvolna a nenápadně, kdy uložila do postele dítko a měla velikou chuť napsat pár vět o příbězích, které kdysi zaslechla, a kterým...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Za časů ušatých čepic…

kubula-a-kuba-kubikula200Jo, jo, to bývaly časy. Venku nasněžilo, mráz lezl za nehty, děti sáňkovaly a koulovaly se, oblečení samý sníh a boty promáčené, dobře bylo. Prý tehdy světem chodil medvědář, který na poutích a jarmarcích předváděl ...


Literatura

Pravda o počasí, klimatu a společnosti

kniha-o-klimatu-zemi-koruny-ceske perexKniha o počasí, klimatu a jeho společenských dopadech, nejen, ale především na území Česka. Odborná kapacita a mediální hvězda dr. Václav Cílek v hlavní roli na křtu této knihy. Jak souvisej...

Divadlo

Tragédie člověka, který neuměl říct NE

netrpelivost-srdce perexPoručík Anton Hofmiller (Petr Matyáš Cibulka) má jednu vlastnost, která mu občas nesmírně komplikuje život: neumí říkat ne. Když se spřátelí s nádhernou Ilonou (Romana Widenková), zdá se, že našel své štěstí.

<...

Film

Ekonomika Hollywoodu

epstein Ekonomika hollywoodu200Americkým filmovým průmyslem protékají neuvěřitelné sumy, mnohonásobně převyšující český rozpočet - a mezi přední badatele, kteří se mnohasměrnými toky peněz zabývají, patří také Edward Jay Epstein<...