Zavzpomínejte na další Zlatou zebru

Zavzpomínejte na další Zlatou zebru

Tisk

Spejbl a Hurvinek200V roce 2022 vyšla dvě CD, první pro předškoláky a nejmenší školáky a druhé pro děti trošku odrostlé, které jsou už také zkušenějšími cyklisty. Ted si můžete poslechnout třetí sérii, která byla v roce 1981 určená žákům 7. tříd základních škol, dnes jí určitě porozumí i děti o dost mladší.

 

 

Pro děti 9–12 let a všechny starší, i pro ty, kteří si chtějí zavzpomínat na své školní dětství s pořadem Zlatá zebra.

„Máš štěstí, ty i tvoji kamarádi, že vaším rozhlasovým učitelem bude jeden z nejlepších znalců všech předpisů na světě, a tedy i předpisů dopravních. Bude jím taťulda, Josef Spejbl. Pro případ, že by ti jeho výklad přece jenom nebyl docela úplně jasný, budu samozřejmě při tom i já, Hurvínek.“

Mnozí rodiče dnešních dětí si určitě vzpomenou, jak za svých školních let (začínalo se v roce 1977, výuka pokračovala do druhé poloviny osmdesátých let) ze školního rozhlasu poslouchali lekce pro budoucí motoristy i malé chodce či cyklisty v podání Spejbla a Hurvínka a podle pokynů vyplňovali výukové sešity Zlatá zebra dle své věkové kategorie. Byla s tím spojena i soutěž o odznak Zlatá zebra.

Když jsme ve vydavatelství Radioservis slyšeli první díly, s překvapením jsme zjistili, jak aktuální jsou. Proto jsme se rozhodli postupně Zlatou zebru vydat na třech CD, rodičům jako vzpomínku na dětská léta a dětem pro zábavu a poučení v jednom.

Sešit, který doprovázel nahrávky, už dnes bohužel k dispozici nemáme, ale obrázky jsou v nahrávkách tak dobře popsané, že si je děti mohou zkusit nakreslit samy.

Spejbl a Hurvinek


František Nepil: SPEJBL & HURVÍNEK – ZLATÁ ZEBRA 3
Abeceda budoucího motoristy
Rozhlasová nahrávka z roku 1981
Účinkují Miloš Kirschner a Helena Štáchová
Obsah kapitol:

1. Kdo je účastníkem silničního provozu
2. Kdo patří na chodník? Kdo patří na vozovku?
3. Přechod pro chodce
4. Vždy se rozhlédni
5. Cesta do školy
6. Jaké šaty si vybereš?
7. Kde si smíme hrát
8. Světelné signály
9. Chováš se také tak?
10. Bezpečně do školy

Celkový čas 42:17 minut

Více informací: www.radioteka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Baletka Kateřina Voldánová: „Zahrát lišku nebo loupežníka je něco jiného, než pološílenou dívku.“

Katerina Voldanova 200Baletní studio Regina se nachází v Ústí nad Labem a jeho renomé stoupá díky paní ředitelce Regině Holubové Blažkové a velkému množství talentovaných tanečnic a tanečníků. Jednou z nich je Kateřina Voldánová, která po rolích v...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Co kdyby události roku 1989 postavily komunistický režim znovu na nohy? To prozradí nová audiokniha nejčtenější tuzemské autorky

Listopad 200Jedna z nejoblíbenějších českých spisovatelek současnosti Alena Mornštajnová napsala svůj pátý román s názvem LISTOPÁD. Zamýšlí se v něm nad tím, jaké by byly naše osudy, kdyby komunismus neskončil a my zůstali za železnou oponou, jež by nás dá...


Literatura

David Deida: Prostá pravda

prost 200V anglickém originálu je tato kniha známá jako Blue Truth… Bavilo mne pátrat po emočním původu toho výrazu „modrá pravda“. Blankytná, průzračná, ryzí pravda. Pravda tak jednoduchá, že nad ní stojíme v úžasu. Prostě PROSTÁ.

...

Divadlo

Z malého brouka v hlavě velké divadlo

brouk v hlave 200Městské divadlo Zlín se derniérou rozloučilo s hrou Brouk v hlavě, ve které v dvojroli exceluje Pavel Vacek, a nejen on.

...

Film

Celý život. Kronika 20. století a alpského údolí z pohledu jednoho muže

A Whole Life04Andreas vyrůstá na začátku 20. století s násilnickým strýcem na farmě v alpském údolí. Prožije dětství plné brutality a tvrdé práce, v osmnácti letech ale najde odvahu opustit svého utlačovatele. I když jej strýc částečně zmrz...