Pozor, v audio verzi vychází pokračování legendární Duny

Pozor, v audio verzi vychází pokračování legendární Duny

Tisk

spasitel duny 200Dlouho očekávané nové filmové zpracování kultovního sci-fi díla Duna, které konečně dorazilo do kin, má kromě knižní předlohy i audio verzi. Vydavatelství OneHotBook připravilo u příležitosti premiéry velkofilmu od studia Warner Bros audioverzi pokračování románu s názvem SPASITEL DUNY. V režii Petra Gojdy a interpretaci herců Marka Holého a Jana Vlasáka, je posluchačům k dispozici od dnešního dne.

„Natočit legendární Dunu, ke které jsem se dostal přes výbornou počítačovou hru, to byla výzva a závazek, protože jde bez debat o naši srdeční záležitost. Pokusili jsme se skvělý text okořenit pečlivým zpracováním, přiblížit krutou planetu, nelítostný boj a intriky způsobem, který v posluchači zanechá hlubokou stopu, bude cvičit s jeho emocemi, a nakonec ho díky strhujícímu hlasovému herectví i originální hudbě svou atmosférou naprosto odzbrojí a oslní,“ vysvětluje Martin Pilař, ředitel vydavatelství OneHotBook.

Příběh prvního dílu ságy vypráví o mocenských bojích uvnitř galaktického Impéria, v nichž jde o ovládnutí planety Arrakis: zdroje vzácného koření – melanže –, jež poskytuje zvláštní psychické schopnosti, které umožňují cestování vesmírem. Padišáh císař svěří správu nad Arrakis a s ní i komplikovanou těžbu neobyčejné látky vévodovi rodu Atreidů. Celá anabáze je ale součástí spiknutí, z něhož se podaří vyváznout jen vévodovu synovi Paulovi a jeho matce, kteří uprchnou do pouště. Jejich jedinou nadějí jsou nedůvěřiví domorodí obyvatelé fremeni, schopní trvale přežít ve vyprahlé pustině. V pokračování ságy uplynulo dvanáct let od vítězství Paula Atreida a jeho pouštních fremenů nad Harkoneny na Duně a ovládnutí imperiálního trůnu. Z planety Arrakis se stalo centrum moci a ze všech koutů sem poutníci přijíždějí uctívat věštecké schopnosti Paula Muad'diba a jeho sestry Alie. Jenže zářivá sláva vrhá temné stíny a staří nepřátelé připravují plán na Paulovo zničení. Gilda vesmírných navigátorů potřebuje získat kontrolu nad vzácnou melanží, kněžky Bene Gesseritu usilují o trůn a zvrácení genetičtí mágové z Bene Tleilax vytvoří dokonalou návnadu: oživením dávno mrtvého Paulova přítele, mistra šermíře Duncana Idaha.

spasitel duny 1

Frank Herbert (1920–1986)
Americký spisovatel se narodil v Tacomě a vystudoval University of Washington v Seattlu. Byl člověkem mnoha řemesel: živil se jako reportér, redaktor, profesionální fotograf a kameraman, komentoval pro lokální rádiové stanice, jezdil na moře jako lovec ústřic a dělal instruktora pro přežití v džungli. Jeho první autorská povídka Hledáte něco? vyšla v časopise Startling Stories, poté napsal asi dvacet dalších povídek publikovaných v nejrůznějších SF magazínech a v roce 1955 vydal svůj první román Drak v moři. Kritika jej přijala vlídně stejně jako další romány Zelený mozek (1966), Směr: Prázdnota (1966), Heisenbergovy oči (1966), Tvůrci nebes (1968), Santarožská bariéra (1968), Stvořitelé Boha (1972), Hellstormská kronika (1973). Opravdový úspěch se však dostavil až v roce 1965 díky románu Duna. První část vyšla pod názvem Svět Duny již v prosinci roku 1963 v předním SF magazínu Analog. Příběh pak pokračoval díky zájmu čtenářů jako Prorok Duny. V knižním vydání Herbert oba díly spojil a nazval je stručně a výstižně Duna. Kniha získala roku 1966 cenu Hugo a za tentýž rok i cenu Nebula, udělenou tehdy vůbec poprvé. Autor pak téma rozvinul v pěti pokračováních zachycujících následné osudy planety Arrakis a boje o její ovládnutí. V roce 1984 natočil David Lynch filmovou adaptaci Duny a roku 2000 vznikla také koprodukční třídílná minisérie, která se částečně natáčela i v ČR.

Marek Holý (* 1979)
Český herec a dabér vystudoval brněnskou konzervatoř. Před studiem JAMU dal přednost angažmá v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě. Jeho cesta pokračovala do Prahy, kde působil několik let v Divadle Na Fidlovačce. Od roku 2013 je členem hereckého souboru Divadla na Vinohradech. Je držitelem Ceny Thálie 2013 v oboru opereta/muzikál za titulní roli v muzikálu Zorro uváděného v Divadle Hybernia. Objevil se v několika televizních filmech a seriálech (např. Četníci z Luhačovic, Co ste hasiči) a umístil se také na 3. místě 19. ročníku ankety Neviditelný herec, která oceňuje práci pro rozhlas. Účinkuje i v těchto audioknihách vydavatelství OneHotBook: Mycelium II (2015), Duna, Provazochodkyně (obě 2016), Mycelium IV, Knihy džunglí, Václav IV., Zikmund Lucemburský (všechny 2017), Zákrok, Vegetariánka (obě 2018), Zdivočelá země (2021).

spasitel duny Marek Holy

Jan Vlasák (* 1943)
Narodil se v Čáslavi, vystudoval brněnskou JAMU a poté se stal členem souboru divadla v Uherském Hradišti. Prošel mnoha scénami (Divadlo Petra Bezruče, Státní divadlo, Divadlo E. F. Buriana, Státní divadlo v Brně, Realistické divadlo, Rokoko i Národní divadlo), v současné době působí v Městských divadlech pražských. Účinkoval v řadě televizních inscenací a seriálů (Tři králové,PF 77,Hodina tance a lásky, Ordinace v růžové zahradě, Cesty domů,Cukrárna,Cirkus Bukowsky,První republika, Svět pod hlavou) a filmů (Výchova dívek v Čechách, Milenci a vrazi, Vratné lahve, Bathory). Účinkuje i v těchto audioknihách vydavatelství OneHotBook: Atlas mraků (2013), Mycelium I–IV (2014–2017), Muž jménem Ove (2014; absolutní vítěz ceny Audiokniha roku 2014), Porodní bába (2016), Praha noir (2016), Knihy džunglí (2017), Pohádky k neuvěření (2017), Soumrak dne (2017), Nekonečný příběh (2017), Jim Knoflík, Lukáš a lokomotiva Ema (2018), Terror (2018), Řbitov zviřátek (2019), Povídky podivných (2019). Za roli Maigreta na dovolené byl v soutěži Audiokniha roku 2019 vyhlášen vítězem kategorie Nejlepší interpret (poslední ze série knih – Maigretův první případ (2020)), Čtvrteční klub amatérských detektivů, Pravomil (obě 2021).

spasitel duny obalka

Frank Herbert: SPASITEL DUNY
Účinkují: Marek Holý a Jan Vlasák
Délka: 10 hodin 18 minut
Režisér: Petr Gojda

Zdroj foto: Petr Kiska

https://onehotbook.cz/collections/novinky/products/spasitel-duny


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Originální kapela The Yellow Socks tvoří vlastní songy ve stylu 50. let

The Yellow SocksMilan Cyrus hraje nestárnoucí hity. Nezajímá ho moderní hudba, ale evergreeny. Se svou kapelou The Yellow Socks tvoří vlastní songy ve stylu 50. let a vystupují v kostýmech, které evokují tehdejší dobu. Co na sebe te...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nová Gumpova cesta začne přesně tam, kde ta předchozí skončila

Gump Jsme dvojka 200Se svým milovaným Béďou Kozím Bobkem projdou příběhem, který už jim dávno předtím napsaly hvězdy.

...

Literatura

Analfabetka jiskří mnohem méně, než Stoletý stařík

analfabetka 2Všichni už ji četli, tak jsem se do ní taky pustila. Analfabetku, která uměla počítat provázela před jejím vydáním velká kampaň a jednoznačná doporučení. Jakpak by ne, když jejím autorem je Jonas Jonasson, který svou prvotinou o stoletém st...

Divadlo

Špagety a pizza na sto způsobů

improshow 200V rámci italského dne na festivalu Culturea se představila Improshow z Brna se svou osobitou dávkou vtipu a improvizace.

...

Film

I tlusté odborné časopisy by mohly zaujmout

kino ikon perexSpecializované časopisy, mnohdy čtvrtletníky nebo jen pololetníky, se k běžnému čtenáři téměř nedostanou. Jednak o jejich existenci neví, a i kdyby věděl, sotva by našel nějaké místo, kde se prodávají, a i kdyby takové místo objevil (třeba...