Poslechněte si další případ kapitána Exnera

Poslechněte si další případ kapitána Exnera

Tisk

na dosah ruky 200Kapitán Exner tentokrát řeší zmizení dvou majetných starších sester z pražského činžáku, kde bydlí také úspěšný malíř, zkušený starý právník a známí herci. A kde tak trochu straší.

 

 

 

Další případ kapitána Exnera, tentokrát z roku 1971, kdy už mu nikdo neodpáře garsonku, mercedes kabriolet, vzdělání, inteligenci, duchaplnost, smysl pro humor a ironii nebo slabost pro ženy. V detektivním příběhu, kde se všechno podstatné odehrává v kulisách zašlé slávy jednoho starého pražského secesního domu, je sice všechno na dosah ruky, vrah však uniká až do poslední chvíle.

Byla polovina června. Májové deště skončily a nad střední Evropu se zvolna posouvala tlaková výše, což mělo kladný vliv na náladu kapitána Exnera. Seděl na rámu otevřeného okna ve své garsonce a dělal si manikúru. „Začneme chodit k vodě,“ řekl, „to je dobře!“

V detektivním příběhu, kde se všechno podstatné odehrává v kulisách zašlé slávy jednoho starého pražského secesního domu, je sice všechno na dosah ruky, vrah však uniká až do poslední chvíle.

Od první „exnerovky“ dělí Na dosah ruky sedm let a pět knih, v nichž v hlavní roli vystupuje kapitán Exner a jeho dva pobočníci s mluvícími jmény, tedy Vlček s Beránkem. Jestliže se v Pokladu byzantského kupce z roku 1964 detektiv nečekaně amerického střihu teprve trochu hledá, v příběhu z roku 1971 je tak říkajíc vše hotovo. Kapitánu Exnerovi už nikdo neodpáře garsonku, mercedes kabriolet, vzdělání, inteligenci, duchaplnost, smysl pro humor a ironii nebo slabost pro ženy. Erbenův rukopis je svižnější, dialogy sevřenější, ironie štiplavější a sám Exner vyzrálejší. Ztratil jinošský pel, získal zkušenosti a zmužněl. Je čím dál lepším psychologem (čehož využívá kromě jiného ve styku se slabším a hezčím pohlavím) a vnímavým pozorovatelem.

Kniha vyšla na samém počátku normalizace. Připomeňme, že právě v roce 1971 se konal XIV. Sjezd KSČ, na kterém byl generálním tajemníkem strany zvolen Gustáv Husák a předsedou Ústřední kontrolní a revizní komise se stal Milouš Jakeš. Ano, to byl onen sjezd komunistů, jenž měl demonstrovat stabilizaci mocenských pozic normalizačního režimu po porážce Pražského jara. Vzhledem k historickým okolnostem se Václavu Erbenovi podařilo do textu dostat překvapivé množství protirežimních narážek, potvrzujících nechuť ke stávajícím soudružským pořádkům a netajenou nostalgii po starých časech. Samotný zanedbaný činžovní dům, který se stává sevřenou scénou příběhu z poloviny 60. let, je jakousi metaforou proměňující se doby. Secesní krása kdysi honosné a oku lahodící budovy se změnila v oprýskanou šeď volající o pomoc. Rozlehlé prvorepublikové byty jsou rozděleny provizorními lepenkovými stěnami a obydleny několika rodinami. Kdo má takzvaně nadměrečný byt, ten o něj buď přijde, nebo si musí vzít podnájemníka. I proto je vyprávění zalidněno velkou řadou postav, vždyť v každém poschodí je bytů hned několik a v nich jeden podezřelý vedle druhého. Ještě štěstí, že v poslední poschodí bydlí Gabriela, bývalá milá kapitána Exnera. Je přece výhodné mít zázemí téměř na místě činu, přestože z takové situace nemá zrovna radost malíř Richard, Exnerův nástupce po boku krásné zubařky. Kromě těch dvou najdeme v domě známé herce, literárního badatele, zkušeného starého právníka, protivného celníka, kartářku, požárníka, instalatéra nebo Bibinku, psíka, ze kterého se vyklube téměř policejní pes. A taky dvě staré, nejspíš dobře situované staré dámy, jež jednoho dne zmizí. Lépe řečeno odjedou do lázní, kam ovšem nedorazí. Kde jsou? Staly se snad objetí zločinu? Nebo jen zkrátka změnily plány a odjely na dovolenou jinam? Exner, Vlček a Beránek mají před sebou zapeklitý případ, vedoucí až do předválečné historie domu. Nakonec je jasné, že vrahem je přece…. Tak na to si budeme muset počkat až do desátého dílu. Vězte, že s hercem Tomášem Jirmanem se nám bude čekat dobře a že si budeme přát, aby padouch ještě chvíli prchal.

 

na dosah ruky

Václav Erben: NA DOSAH RUKY
Čte Tomáš Jirman
CR 1107-2, EAN 8590236110724, CDmp3 299 Kč / sazba DPH je 10%
Celkový čas 4 hodiny 28 minut

JIŽ VYŠLO:
VÁCLAV ERBEN: POKLAD BYZANTSKÉHO KUPCE
Spolu s kapitánem Exnerem se vrátíme do Československa počátku šedesátých let minulého století, kdy sice v obchodech chybí líh, jehož nedostatek sehraje v příběhu podstatnou roli, ale zároveň je v kinech k vidění Formanův Černý Petr. Nepůjde pochopitelně o nic menšího než o vraždu, jejíž vyšetřování se odehrává v prostředí archeologů a novinářů. Kdo najde vraha, najde možná i poklad.

https://www.radioteka.cz/detail/croslovo-649191-vaclav-erben-na-dosah-ruky


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Zlínská Zelenáčova šopa je pro naši kapelu GAIA kultovní místo, říká Vladan Vavruša

vladan vavrusaI když zlínsko-otrokovickou kapelu GAIA čeká v sobotu 23. března další koncert ve zlínské Zelenáčově šopě, následující rozhovor s kapelníkem Vladanem Vavrušou je hlavně o novinkách a plánech. Třeba o nových písničkách a nahrá...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Soukromé očko milující Metallicu a Jacka? To chcete!

rikaji-mi-lars 200

Audiokniha Říkají mi Lars obsahuje říznou českou krimi. Jedná se o první díl nové série se soukromým očkem jménem Lars, kterou napsal Daniel Gris.

...

Literatura

První případ Kay Hunterové mi hodně sednul

vydesena-k-smrtii200Vyděšená k smrti je kniha Rachel Amphlett, která vyšla v nakladatelství Domino od Albatros Media. Nese pečeť top thriller a podle mě stojí za to.

 

...

Divadlo

Ať vejde ten pravý. Švandovo divadlo uvede drama o lásce, dospívání, šikaně a blízkosti

At vejde ten pravy 200Prvním divadlem v metropoli, které už koncem května otevře dveře divákům, je pražské Švandovo divadlo: a publikum přivítá hned premiérou. Hru Ať vejde ten pravý nastudovanou podle světoznámé předlohy uvedou u Švandů v české...

Film

V Karlových Varech zvítězil Křižáček
krizacek perVáclav Kadrnka na sebe upozornil již svým minimalisticky, staticky, s pozorovatelskou netečností pojednaným dramatem 80 dopisů. V historickém snímku KŘIŽÁČEK, který navzdory očekáváním zvítězil na karlovarském filmovém festivalu 2017, tento...