Audiokniha: Ashlee Vance: Elon Musk

Audiokniha: Ashlee Vance: Elon Musk

Tisk

Elon MuskVizionář  nového věku? Elon Musk mi do povědomí přišel s nápady na kolonizaci Marsu a v předvánočním čase jsem s napětím sledovala start jeho raket. Ať už ta, která vynesla na ISS novou posádku, až pak k Starship SN 8, kde už jsem opravdu hořela nadšením  i z toho, jak hezky nepřesně česká média prezentovala tuto akci jako neúspěšnou. No jo... To je právě ten rozdíl.

A audiokniha Elon Musk: Tesla, SpaceX a hledání fantastické budoucnosti je přesně o tom jiném přístupu.

Začnu tedy tím, čím Elon Musk bude patrně fascinovat další léta, desetiletí a jistě i další generace, protože se teprve ukáže, jestli je jen snílkem, jestli ho pohltí systém dnešních nátlaků vlád a chtěného vývoje Země, nebo se skutečně stane mužem Vodnářského věku, jak se o něm také říká.Chybami se člověk učí. Že se něco nepodaří, neznamená, že to máte zabalit, ale naopak - dostáváte tím neskutečně cennou mapu k úspěchu. Stačí jen neúspěch dobře zanalyzovat, případně sem tam vědomě risknout neúspěch a prožít si ho, protože ziskem bude neopakovatelná zkušenost a možná i vědomí vlastních hranic, které jsou jistě dál, než si myslíte.

Jako tomu bylo u Starshipu.

ELON MUSK v dobrém i zlém: Co v knize najdete a uslyšíte?

Audiokniha je dvanáctihodinová a pojednává ve zkratce o třech zásadních věcech, které mne zaujaly...

 - představí se vám novinář Ashlee Vance, který nápad napsat o něm knihu měl mezi mnoha dalšími. A pak přišel den, kdy si vysloužil Elonův telefonát ve stylu "buď to napíšeme spolu, nebo vám velmi znepříjemním život."

- pracovní úspěchy, kariéra od kanadského putování téměř bosky... po současné úspěchy. Kde je čich na úspěch? Jak přežít neúspěch a jak se z něj poučit?

- osobní život Elona Muska zaujme možná ženy, protože... asi žádná to s ním nikdy neměla lehké. Jeho charisma je stejně silné jako temná stránka, se kterou si musí každá poradit. Nebo nemusí.

Je to čtivo i poslech do ucha v mnoha směrech šokující, zároveň  však do hloubky duše motivující, protože to není recept na úspěch, ale ryzí život se vzlety i pády, s chybami na člověku, které někdo prostě netoleruje (a proto tolik jeho odpůrců)... úspěch na Zemi je o tomhle, nic tu není růžové.

Techničtí nadšenci budou rádi za detaily z jeho projektů, milovníci životopisů z obsahu a objemu toho, co tu najdete. Vskutku to není málo a čest autorovi, že to všechno dokázal poskládat do velmi svěže pojatého vyprávění.

NEJEN PRO JEDEN POSLECH

Jedno vím jistě: TOHLE stojí za to poslouchat opakovaně. Z mnoha důvodů. Úspěšní mají totiž jiné myšlení. To je totiž úspěch.

Knihu namluvil Filip Švarc, což není zrovna pohodový hlas a dokáže vás pořádně probudit a nabudit - asi záměr. Děkuji.

A taky mi chvíli trvalo, než  jsem ucho přesvědčila, že ke mně fakt nemluví Jamie Oliver. 

Ale to už skutečně na okraj, jinak - za tuto audioknihu100 %, protože pojednává o mimořádně motivujícím člověku naší doby. S tím světlým, i s tím temným. Protože všichni máme v sobě obojí.

Elon Musk

Autor: Ashlee Vance

Namluvil: Filip Švarc

Vydalo: OneHotBook, 2020

Hodnocení: 100 %

http://www.onehotbook.cz/

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Miluju symfonickou hudbu, klavírní a houslové koncerty, opery, ale ticho je taky dobré, říká Libuše Márová

libuse  marova200Čtyřicet let byla operní hvězdou Národního divadla Praha, ale i tak Libuše Márová často hostovala v zahraničí. Byly to hlavní role v operách, koncertovala, měla své recitály a točila v nahrávacích studiích. Carmen byla pro ni hodně ...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vydavatelství Tympanum společně s nakladatelstvím Prostor představuje novou edici Perlorodka

perlorodka 200V nové edici by rádi představili zajímavé a unikátní příběhy. Pro ně PERLY, mezi současnou českou i světovou beletrií. Doufají, že se posluchačům budou příběhy líbit stejně, jako jim.

...

Literatura

Když kvůli péči o bratra musíte podvádět a krást

Vzdycky prijde noc perexVe svém šestém románu Willy Vlautin vypráví příběh třicetileté Lynette, žijící se svou matkou a mentálně postiženým bratrem v Portlandu. Hrdinka pracuje do roztrhání těla, chce ušetřit dost peněz, aby rodina získal...

Divadlo

Švandovo divadlo představuje dramaturgický plán na sezónu 2020/2021

Svandovo divadlo 200Klasický titul Cyrano z Bergeracu v novém přebásnění, světovou premiéru původní hry Srpnové světlo napsanou a zrežírovanou Martinem Františákem, adaptaci slavného románu 1984 George Orwella, světově úspěšné drama Ať vejde ten p...

Film

Čtyřlístek ve službách krále aneb Fifinka, Myšpulín, Piňďa a Bobík poprvé filmovými hvězdami!

ctyrlistek ve sluzbach kralePopulární komiksový seriál Čtyřlístek letos oslavil už 40 let od svého prvního vydání kresleného příběhu autora a výtvarníka Jaroslava Němečka. Pos...