Dopisy Kafkovi: Tak trochu jiný román Ireny Obermannové

Dopisy Kafkovi: Tak trochu jiný román Ireny Obermannové

Tisk

200litIrena Obermannová patří mezi spisovateli k ostříleným matadorům – na svém kontě má už 16 knih. Ve svém zatím posledním románu s názvem Dopisy Kafkovi nás autorka seznámí s Milenou Jesenskou. Že vám tohle jméno nic neříká? Nevadí! Na stránkách knihy se s rozporuplnou novinářkou seznámíte takřka dokonale!



Milena Jesenská byla ženou mnoha tváří. Přestože se narodila v zámožné rodině, dětství neměla nikterak jednoduché. Nejprve jí zemřel mladší bratr, později matka. Jesenskou tyto bolestné ztráty velmi poznamenaly. Začala odmítat autority, kradla a dokonce zanechala studií. Během dospívání zakusila i prostředí psychiatrické léčebny, ve které se pokoušela dostat ze své závislosti na drogách. 

lit

Milena Jesenská se kromě jiného věnovala také překládání knih. Právě při této činnosti se seznámila s Franzem Kafkou. Spisovatel jí učaroval. Začala mu psát dlouhé dopisy, ve kterých velmi podrobně popisovala svůj život. Útržky čilé korespondence mezi oběma spisovateli se dochovaly, z čehož Irena Obermannová při psaní knihy vycházela. Celý román sestává z dopisů, které jsou historicky podložené, což knize dodává punc opravdovosti. Román je přitom napsaný dnešním, srozumitelným jazykem a troufám si říct, že je velice čtivý. Zpočátku děj působí trochu zmateně, ale jakmile čtenář pronikne do děje a zvykne si na způsob, jakým je kniha napsaná, přelouská román jedním dechem.

Irena Obermannová využila veškerý svůj spisovatelský um a zkušenosti a věrohodně vykreslila osud jedné osobnosti českých dějin.

Kniha osloví nejen ženy, ale také zájemce o historii. Román by se měl stát povinnou četbou pro středoškoláky, kteří se domnívají, že dějepis je nuda.

Irena Obermannová se rozhodně neminula povoláním – Dopisy Kafkovi jsou toho důkazem. Jedná se o velice zdařilé dílo, které určitě jen tak „nezapadne“. Za zmínku také stojí skutečnost, že kniha má velice hezkou obálku – je na ní fotografie Jana Saudka.

Procenta na hodnocení ubírám jen za trochu těžkopádný začátek.

Název: Dopisy Kafkovi
Autor: Irena Obermannová
Vydáno: 2013
Počet stran: 203
Vydalo nakladatelství: Motto
Hodnocení: 90%

Foto: bestsellery-knihy.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Kultura pro mě znamená jít někam ven, za vyšší formou zábavy.“

langerova 200Pokračujeme s rozhovory s našimi redaktory, abychom vám přiblížili, kdo se skrývá za řádky těch všech recenzí a článků. Nyní o sobě více prozradila Jana Langerová, se kterou už jste možná komunikovali ohledně soutěží.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Einstein: Jeho život a vesmír

Einstein-perexZnáte seriál Génius - Einstein, který uváděla Česká televize? Televizní kanál National geographic jej natočil podle knihy Einstein: Jeho život a vesmír, kterou napsal známý americký novinář a spisovatel Walter Isaacson. Z obojího jsem by...


Literatura

Úspěšný pokus o jiné čtení dějin české literatury

haman200Během loňského roku vydalo brněnské vydavatelství HOST Český a slovenský literární parnasismus, publikaci navazující na dřívější monografii České literární romantično (HOST 2012).

...

Divadlo

DIVADLO JE V CENTRU aneb POZVÁNKA NA PŘÍŠTÍ DIVADELNÍ SEZÓNU DO OSTRAVY

ostrav200Národní divadlo moravskoslezské představilo seznam premiér příští divadelní sezóny – těšit se diváci mohou na Havelku, Jařaba, Kyliána a 4x Lloyda Webbera! Divadlo se svým sloganem také připojuje k debatám o centru Ostravy – DIVADLO JE V CENTRU!!! V ...

Film

Šestý díl série Mission: Impossible posouvá akční scény opět o kus dál

MIFOKdyž před neuvěřitelnými třiadvaceti lety nenápadně odstartovala špionská série Mission: Impossible vycházející ze stejnojmenného seriálu, nikdo nemohl tušit, že i v roce 2018 bude aktivní a navíc se na n...