Lhotákův vláček opět míří mezi děti

Lhotákův vláček opět míří mezi děti

Tisk

vlacekobalkaNakladatelství Albatros přináší nejen dětem nové vydání mnoha generacemi milovaného a jako rodinnou vzácnost uchovávaného leporela Šťastně dojeď, dlouhý vláčku!, jehož stránky zdobí nostalgický půvabné ilustrace jednoho z nejznámějších českých malířů 20. století Kamila Lhotáka (1912- 1990).

 

 

 

Stejně půvabné jsou i verše o cestě dlouhého vláčku a jeho rozmanitém nákladu, jejichž autorem je básník a překladatel Josef Hiršal (1920 – 2003). Na stránkách leporela se v celé své délce stkví nádherná černá parní lokomotiva s připojeným uhlákem plným uhlí a dalšími čtrnácti vagóny, z nich každý veze jiný náklad.

 vlak1

Děti mohou při prohlížení leporela hádat, co který vagón v pytlích či bednách veze, a poté si nechat od maminky či tatínka přečíst příslušný verš. Náklad je to opravdu rozmanitý. Vláček totiž přepravuje nejen potraviny, stavební materiál (písek, cihly), traktor s pluhem, osobní automobily, ovčí vlnu, bedny hraček, ale dokonce i cirkus se lvy, tygry a žirafami a náklad sena a slámy.

„Dva vagóny, každý jiný,vezou lidem potraviny.
Mouku, hrách a krupici, koření a skořici.
Hnědý vagón jede třetí. Je v něm halda brambor, děti.
Čtvrtý k naší radosti má jen samé sladkosti.“

Malí čtenáři se při prohlížení leporela dozvědí nejen to, jak vypadala parní lokomotiva a proč se jí kouřilo z komína, ale i proč posádku vlaku tvořil kromě strojvůdce i topič a brzdař. Jistě je zaujme i majestátní vzducholoď vznášející se vysoko v oblacích.

Leporelo Šťastně dojeď, dlouhý vláčku!, ačkoliv bylo poprvé vydáno téměř před šedesáti lety v roce 1954, jistě potěší svými krásnými ilustracemi i současnou generaci dětí a může se o přízeň nejmenších směle utkat i s importovanou Mašinkou Tomášem.

vlak

Název: Štastně dojeď, dlouhý vláčku!
Autor: Josef Hiršal
Ilustrace: Kamil Lhoták
Žánr: leporelo pro děti od 3 let
Vydáno: 2013
Stran: 12
Vydalo nakladatelství: Albatros
Hodnocení: 80% 

Zdroj foto: albatrosmedia.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mory Kante: “Věc, kterou bych chtěl změnit je konec chudoby a hladu v Africe a ve světě”

mory kante 200Nepřehlédněte tento unikátní rozhovor s interpretem s názvem Mory Kante, který je headlinerem pražského Respect festivalu, ale obohatí vás informacemi o Africe, jejich hudbě i problémech. Sám Mory K...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kdo si zahrává se studenty v Údolí?
ImageJednou z  knižních novinek nakladatelství DEUS je román německé spisovatelky Krystyny Kuhn Údolí. Sezóna 1: Hra. Jedná se o úvodní díl knižní řady Údolí, jehož druhá část se dostane ...

Literatura

Denní obrazy Václava Marhoula

Denik tvrdohlaveho rezisera perexProces, při kterém vzniká film, je postaven na dvou hlavních pilířích. Těmi jsou producent a režisér. Když se však tento opěrný a podpůrný systém sloučí v jeden blok, stává se architektonickým oř...

Divadlo

Je tanec vaše vášeň? Pak vás zveme na TANCESSE 2012

altV květnu 11.-13. května Brno opět ožije tancem a pohybem.  Již počtvrté se sem sjedou soubory z nejrůznějších končin republiky.  Zahraniční hostem festivalu bude soubor z Polska Akro Dance Theatre Torun. Festival pořádá

Film

Lon Chaney – muž tisíce tváří

lon chaneyPrvního dubna uplyne 129 let od narození filmového herce Lona Chaneyho – muže, jenž byl průkopníkem v oblasti hororu a hrůzy. Byl to právě on, kdo uvedl horor do americké kinematografie. Svět ho znal pod vyst...