Průvodce kulturním děním přináší početná překvapení

Průvodce kulturním děním přináší početná překvapení

Tisk
ImageNakladatelství Academia připravilo mohutnou dvojsvazkovou encyklopedii Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích 1948-1967, kde čtenář nalezne kdejaký údaj o tom, v jakých podmínkách se tehdy žilo. Zjistí, jak se vyvíjely umělecké i politické proudy, jaké vycházely časopisy, jaké se organizovaly sportovní, kulturní i jiné akce. Pamětník si vybaví, jaké se užívaly a jak nazývaly tehdejší výrobky, jak zněla usnesení nejrůznějších orgánů té doby. A nepamětník se může ponořit do dávno odvátých časů jako čehosi ne vždy srozumitelného, ba podivného.

 


Vzájemně provázaných hesel, zpravidla odkazujících k dalším heslům, chceme-li se dozvědět další podrobnost, nalezneme přes 1300! Editoři Jiří Knapík a Martin Franc odvedli pečlivou práci, když svědomitě seřadili výsledky početných průzkumů, k nimž by se běžný uživatel jen obtížně dostával. Cenné je tudíž, že téměř každé heslo provází i soupiska základní literatury, kde by se případný zájemce dopátral dalších informací. Omezení slovníku na období 1948-1967 má přitom svou logiku, protože následná dvě léta přinesla dočasné uvolnění veškerých pout, načež opět zavládla další zmrtvěná, ale přece jen jinak strukturovaná éra zvaná normalizace. Snad se tedy dočkáme dalšího (dalších) pokračování této záslužné publikace.

Heslář je abecedně řazený, avšak ne vždy čtenář snadno nalezne, co právě hledá. Kdyby chtěl zjistit, jaké bylo zásobování ovocem, asi by musel hodně hledat, než by se propracoval k jen částečně uspokojivému "jižnímu ovoci". Také řazení důsledně podle názvů (přehlídek, sjezdů atd.) narušuje přehlednost hned ze dvou důvodů. Pokud uživatel nezná přesně název hledané akce, stěží ji najde. Nestačí se zajímat třeba o výtvarné umělce - je třeba vědět, že jejich shromáždění se nazývala sjezdy, a zejména pak znát, kolikátý je to sjezd, protože informace se nevyskytují pohromadě, nýbrž roztroušeně jako První sjezd..., Druhý sjezd..., Třetí sjezd... atd. A tak je to se vším. Prostě tu chybí řekněme svodná "hnízda", která by fungovala jako rozcestníky pro další vyhledávání.

Image

Ačkoli názvy akcí zpravidla nalezneme, názvy jednotlivých děl (literárních, divadelních, filmových, hudebních) či jejich autorů hledáme marně, pokud se ovšem tato díla nestala také součástí nějaké - ponejvíce skandální - akce. Tak se můžeme dočíst o "aféře s filmem Dvaasedmdesátka", o (dočasně) zakázaných filmech v souvislosti s "Prvním festivalem československého filmu v Banské Bystrici", ale už nic nezjistíme ani o protestu poslance Pružince, jenž ostře napadl některé filmy České nové vlny jako nepřátelské, ani o svévolně pozastavovaných filmech v průběhu sledovaného dvacetiletí. Ostatně o "nové vlně", asi nejvýznačnějším období v celých dějinách naší kinematografie, se nedovíme také nic. Zato zde, kupodivu (a marně pátrám po důvodech), nalezneme pořady televizní, najmě ty cyklického rozměru - od Babiččiny krabičky po Zvědavou kameru. Principy zařazování mně tak nějak unikají.

Image

A to autoři začlenili hesla v mnohých ohledech skutečně nedohledatelná, která už svým zněním jsou bizarní, ba připomínají surrealistické slovní koláže. Zdalipak jste třeba něco tušili o "dobré atmosféře na Barrandově"? Po pádu generálního tajemníka komunistické strany Slánského prý měly stranické špičky prohlásit, že umělce nebudou nijak ovlivňovat. Jenže - a to již se v heslu nedočteme - nastal pravý opak, převládly nekonečné průtahy s dokončovanými filmy, jak třeba dokládá strastiplný osud Radokova muzikálu Divotvorný klobouk, ale i mnohaleté opravování titulů pravověrně komunistických (například záškodnického vesnického dramatu Přicházejí z tmy). Jiným podivuhodným heslem je "uzlíček nervů", kde se pojednává o výzvě jednat s přecitlivělými umělci ohleduplněji. Tady si už opravdu nejsem jist, zda si autoři - jmenovitě Jiří Knapík - netropí ze čtenářů bezuzdná šprťouchlata.

Image

Kniha je faktograficky snad spolehlivá. Nezbývá, než tomu věřit, protože ověřování je složité. Snad jedině u hesla "Sympozium Zdroje moderní prózy" (rovněž ukázka selhávající dohledatelnosti, protože kdo si pamatuje právě takovýto název?) můžeme oprávněně pochybovat, že by průběh sympózia narušovaly poznámky Olgy Fastrové, v té době dámy téměř devadesátileté, která se jednání zcela určitě nezúčastnila - známe ji spíše z jedovatých posměšků, jakými ji obdařil ve svých dávných povídkách Jaroslav Hašek. Cenné jsou nepochybně početné přílohy, obsahující podrobné jmenné seznamy: například jednotlivých vlád, ústředních výborů KSČ, vedení jednotlivých uměleckých svazů apod.

Jiří Knapík - Martin Franc a kol.: Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích 1948-1967; 2 svazky.

Vydalo nakladatelství Academia v roce 2011, 1299 stran.

Foto: Academia, terryhoponozky.cz, esbirky.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je to stim, metoda uklidnění s velkou přidanou hodnotou originality a etičtější výroby

RheeMladá umělkyně a lingvistka Rhiana Horovská se věnuje ručním pracím. Ano, čtete správně. Plete svetry při přednáškách na fakultě a dokonce o svých počinech natáčí videa. Možná není na škodu představit tento způsob zdánlivě zapomenuté řemeslné výroby, k...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jonas Moström završil Půlnocí svou trilogii

pulnoc 200Nakladatelství XYZ v posledním roce vydávalo třídílnou švédskou detektivní trilogii od Jonase Moströma – po prvním díle Fontána, přišlo Domino a nyní vyšla závěrečná Půlnoc.

 

...

Literatura

Dokáže láska opravdu zvítězit nad krutými pravidly víry?

kavarnicka uvodkaKavárnička – to je místo, kde se setkáváme s přáteli, kde si můžeme dát něco lahodného, kde si odpočineme. Ale co když je ta kavárnička v Kábulu? Hlavním městě Afgánistánu, do kterého zatíná drápy Talibán a bombové útoky nejsou žádnou v...

Divadlo

Rossiniho opera v Brně, odvážná Zkouška lásky ve 21. století

Zkouska lasky perexHudební fakulta Janáčkovy Akademie múzických umění v Brně má své malé, ale moderní divadlo v ulici Orlí. Zde se představují studenti a absolventi Komorní opery Hudební fakulty se svými zajímavými výsledky studia. Posledním ti...

Film

Filmy z karlovarského festivalu

54kviff 200Letošní karlovarský filmový festival skončil a oceněné tituly jsou již známy. Nebudu se k nim vracet, protože zajímavější než snímky ze soutěžních sekcí, zpravidla druhořadé, méně přínosné i přitažlivé, jsou díla uváděná mimo soutěž. Soustředí...