Láska a naděje jsou mocnější než nenávist a hněv. Jaké byly poslední dny v Berlíně?

Láska a naděje jsou mocnější než nenávist a hněv. Jaké byly poslední dny v Berlíně?

Tisk

Posledni dny v Berline perexJurij Santacruz se zúčastnil jmenování Adolfa Hitlera kancléřem. A poté se jeho život v Berlíně navždy změnil. Společně s částí své rodiny uprchl z Petrohradu a doufal, že v Německu ho čeká klidný život. Jeho matka a malý bratr ale zůstali v Rusku, protože jim úřady nedovolily opustit zemi.

Smysl pro spravedlnost přiměje Jurije bránit mladého komunistu, kterého napadli Hitlerovi přívrženci. V ten den také potká Claudii, svou osudovou lásku. Jeho život pak nabere nečekaný směr. Zatímco předtím bylo jeho hlavní prioritou najít matku a bratra, teď se snaží o jediné – zůstat naživu.

Historický román od španělské spisovatelky

Knihu Poslední dny v Berlíně v českém překladu vydalo Nakladatelství Ikar. Její autorkou je Paloma Sánchez-Garnica, španělská spisovatelka, která vystudovala práva, zeměpis a historii. Píše historické romány s prvky thrillerů a mysteriózní fikce, za něž získala několik cen. V roce 2016 byl její román La sonata del silencio adaptován do televize jako The Sonata of Silence.

Romantický příběh na půdě hitlerovského Německa

Historické pozadí knihy je skvěle zpracované. Autorka dokázala zachytit atmosféru nacistického Německa i náladu ve společnosti. Je vidět, že si o tématu zjistila spoustu informací, které podala poutavě a srozumitelně a přirozeně je zakomponovala do příběhu. Díky tomu budete mít při čtení pocit, že před sebou máte zajímavý příběh z nelehké doby, a ne učebnici dějepisu.

Více než na historii je ale důraz kladený na romantickou linku. Láska Jurije a Claudie je zkrátka osudová a tomu se podřizuje všechno, včetně logiky. Oba dva se soustředí hlavně jeden na druhého a jejich cit je přivádí k rozhodnutím, které je někdy těžké pochopit, protože moc nedávají smysl. Kromě toho zde hraje velkou roli i náhoda, která také pracuje pro tyto dva zamilované hrdiny a neustále spojuje jejich cesty.

Je to špatně? Ne. Jen je díky tomu kniha více milostným než historickým románem. Proto nadchne zejména čtenářky, které mají v oblibě příběhy o osudových láskách v těžkých dobách. Příběhy, u kterých nemusí moc přemýšlet a u kterých si odpočinou.

Posledni dny v Berline

POSLEDNÍ DNY V BERLÍNĚ
Autorka: Paloma Sánchez-Garnica
Originální název: Últimos días en Berlín
Překlad: Jiří Pešek
Žánr: historický román
Vydáno: Ikar (Euromedia Group, a.s.), 2023
Počet stran: 584

Hodnocení: 70 %

www.knizniklub.cz/knihy/602957-posledni-dny-v-berline.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Rád píšu povídky,“ svěřil se nám Martin Benek, finalista naší literární soutěže

martin benek novy zivotNa jaře letošního roku jsme vyhlásili literární soutěž. Soutěžící měli napsat erotickou povídku. Je pravdou, že hned na počátku si porotci museli vyjasnit i to, co je ještě erotika a co už je za hranou… V září jsme odta...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Bouřlivé ticho po pobřežní cestě

Bourlive ticho perexPo tisícikilometrové Jihozápadní pobřežní cestě se manželé Raynor a Moth snaží vrátit k normálnímu životu a zase žít mezi čtyřmi zdmi. Jenže to pro ně není vůbec jednoduché. Raynor bojuje se strachem z lidí i z budoucnosti a Mot...


Literatura

Otázka mnoha rodičů: Jak mít úspěšné dítě?

uspesne dite perexLNakladatelství EDIKA přináší na český knižní trh mezinárodní bestseller, který byl přeložený do 24 jazyků s názvem Jak mít úspěšné dítě s podtitulem Proč je odhodlání, zvědavost a vytrvalost důležitější než intelige...

Divadlo

O zakázané lásce kocoura Moura a slečinky Vlaštovičky


kocour vlastovicka 200To není pravda,“ zvolal polotichým hláskem asi sedmiletý chlapec, když v divadelním ztvárnění brazilské bajky Jorge Amada Kocour Mour a slečinka Vlaštovička důrazně zaznělo, že vlaštovka si nesmí vzít kocoura,...

Film

RECENZE: Osamělý jezdec

200 jezdecOd tvůrců, kteří nám přinesli Piráty z Karibiku, jsme se letos dočkali nového díla. Opět se zmalovaným Johnym Deppem, ale tentokrát na divokém západě. Osamělý jezdec sice pozbyl milostného příběhu a akce, ale na groteskní scénky režisér Gore V...