S toxickými vztahy je to jako s chřipkou – virus daleko snadněji napadne člověka s oslabenou imunitou

S toxickými vztahy je to jako s chřipkou – virus daleko snadněji napadne člověka s oslabenou imunitou

Tisk

Mezi dvema perex

S velkou nadsázkou by se tenhle příběh dal nazvat „Jíst, meditovat a milovat po česku“. Jen to není taková selanka, i když se děj odehrává v romantickém přírodním prostředí Grand Canyonu. Hlavní hrdinka tam ani nemedituje, ani si neužívá místních kulinářských specialit, ale tvrdě maká a kručení v břiše už ani nevnímá. A milování? Počáteční elektrické výboje vzrušení brzy vystřídají bolest, paralýza ze strachu a živočišný odpor. Naštěstí zafunguje i pud sebezáchovy.

Anotace více než výstižná

Již upoutávka na knihu dokonale připraví čtenáře na obsah a nastíní zápletku. „Její předchozí vztah se rozpadl a ten nynější jí nepřijde o mnoho lépe fungující. Jednadvacetiletá hrdinka novely Mezi dvěma se vydává na životní cestu. Doufá, že tisíce kilometrů od domova zahojí rány z bolestivého rozchodu a ona znovu najde cestu sama k sobě. Brzy však poznává, že není možné utéct a hledat rozhřešení na druhém konci světa, a zjišťuje, co se může stát, když se na cestu za sebepoznáním a uzdravením vydáme s rozvrácenou myslí a zlomeným srdcem“. V tom je jistě hluboká pravda. Iluze zvýšení vlastní hodnoty prostřednictvím rychlého navázání nového vztahu se brzy rozpadne na prach.

Dnes se těmto myšlenkovým pochodům musím smát. Nebála jsem se o svůj život, o svou budoucnost, o svoje fyzické či psychické zdraví, ale strachovala jsem se o dveře… co se stane, pokud ty dveře rozbije. Kdo je zaplatí? Jak je zaplatíme?

Čtenář tak, spolu s autorkou, listuje fotoalbem toxického vztahu, stránku za stránkou proniká do myšlenkových pochodů hlavních postav, které se vyvíjejí zároveň s příběhem. Občas se vrací o pár listů zpátky, aby si připomenul, jak se to vlastně všechno stalo a proč právě takhle. A pak už je tu závěr – anebo nový začátek? Díky sugestivnímu popisu je poměrně snadné ponořit se do děje, což s sebou však přináší mnoho protichůdných pocitů. Ostatně, na tom je čtení lidských příběhů založeno - a tady se záměr podařilo naplnit bezezbytku.

Detoxikace bývá nepříjemná, ale tělu i duši prospěje

Ten, kdo na sobě někdy praktikoval detoxikační proces, ať už se jednalo o očistu organismu nebo mysli, se přitom možná potýkal s nepříjemnými průvodními jevy. Někoho rozbolí hlava, jiného svaly a klouby, dalšímu naskáče vyrážka nebo ho postihne průjem. Když se pak podaří toxiny odbourat (a další do sebe neládovat), nitro si lebedí a uzdravuje se. Se vztahy je to podobné.

Hlavní hrdinka novely Mezi dvěma se ocitla v bodě, kdy ve vlastním zájmu musí pohlédnout pravdě do očí, aby se v budoucnu mohla podívat do očí sama sobě. Na nánosy bahna bude potřebovat spoustu vody, mýdla a pořádný kartáč. A taky bude muset sebrat veškerou svou odvahu...

Vnímala jsem silnou touhu vycházející odněkud zevnitř, odněkud z prostoru mezi žebry blízko u páteře. Cítila jsem, jak moc ho chci obejmout, schoulit se k němu a doufat, že když projevím dost náklonnosti a svolnosti, možná i lítost, tahle bouře zase rychle odezní.

Knížka velice přesně vystihuje problematiku partnerských vztahů založených na principu „predátor a oběť“. Pravda, nečte se zrovna lehce, ale její poselství je zjevné. Nezbývá, než si přát, aby jeho dosah byl co největší.

Mezi dvema
Mezi dvěma
Autor: Gabriela Boška
Žánr: Romány
Vydáno: 2023, Pointa
Počet stran: 88

Hodncení: 79 %

https://pointa.cz/project/92f21195-8519-11ec-a197-0242ac130008


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zuzana Havlíková: „Zákaznice, které nosí moji značku vyjadřují a rády ukazují svoji ženskost.“

zannia 200U příležitosti akce Sušice Móda a Řemeslo, kde se bude konat módní přehlídka udržitelné módy a také celodenní market plný českého designu a charitativní bazar, vám přinášíme rozhovor s návrhářkami, které se zde představí. První z nich je Zannia – Zuza...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Svět Percyho Jacksona

200littMilovníci fantasy a příběhů s netradičními zvraty i postavami si nyní mohou opět přijít na své. Vydavatelství Fragment se totiž rozhodlo k příležitosti nedávno do kin uvedeného druhého filmu s názvem Percy Jackson: Moře nestvůr zaměřit na celou sérii P...


Literatura

Panenka

panenka 200Příběh tří kamarádů Poppy, Zacha a Alice vtáhne čtenáře do děje tak rychle, že si toho nestihne ani všimnout. Najednou není schopen přestat číst a knihu odložit. Čte ji se zatajeným dechem od začátku až do konce, bez přestávky. Jistě jste již někdy...

Divadlo

Oblíbený herec Zdeněk Junák oslaví 70. narozeniny

Zdenek Junak 200Brněnskou hereckou a rozhlasovou legendu, jakou je všem velmi dobře známý Zdeněk Junák, snad ani není třeba dlouze představovat. Populární je nejen v Brně, ale díky seriálům Četnické humoresky či Vinaři, rozhlasu i dabingu zná jeho s...

Film

Čtvrtstoletí televizní stálicí

prima perexV neděli 20. června 1993 zahájila své vysílání první česká komerční televize TV Premiéra, která si drží silnou diváckou základnu i slušnou sledovanost již 25 let. Že vám název stanice nic neříká? To proto, že se v roce 1997 přejmenovala na TV Pri...