Divoké papíry od Marosi di Giorgio jsou malba textem

Divoké papíry od Marosi di Giorgio jsou malba textem

Tisk

Divoké papíry

Marosa di Giorgio (1932-2004) byla Uruguayská poetistka a novelistka. Je považována za jednu z nejznámějších literárních hlasů Jižní Ameriky. Její styl psaní je velmi expresivní a metaforický. Využívá prvky surrealistické imaginace, ženského hlasu a propojuje je s dětským viděním světa. Teď u nakladatelství Fra vychází její první překlad do češtiny Divoké papíry.

Poprchávající kamélie a bytosti s králičí hlavou nás zvou do magické zahrady venkova

Divoké papíry jsou básně ve volném verši neboli básně v próze. Lze na ně ale také pohlížet jako na lyrické fragmenty plné magie. Když autoři píší o dětství, často se jedná o nástroje úniku do pohodlí dětské nevědomosti. Nicméně Marosa di Giorgio svou dětskou imaginaci využívá opačným způsobem. Její lyrika vyvolává znepokojivé obrazy a pocity. Jde o proplétaní snových výjevů a halucinací střídající delirium. Naivní pohled využívá k pohádkové atmosféře, aby ji rozbila znásilňujícími vizemi reálného světa.

Může se zdát, že její psaní je oslavou fantazie pro imaginaci samotnou. Nicméně pokud se podíváme na dějiny Uruguaye 19. a 20. století, jsou plné bojů o nezávislost jak na intervenující Brazílii, tak proti kolonialistickým tendencím Evropských států. Nakonec vnitřní pnutí vyústilo v občanskou válku a následnou dlouhodobou destabilizaci země, kde se střídali autoritáři a vojenská síla.

V 70. letech pak Uruguay ovládla na dvanáct let diktatura, kde otevřený politický odpor v literatuře byl trestán. Dalo by se tedy pomýšlet na to, že Marosa využila silný metaforický jazyk a estetickou formu k druhu literárního vyjádření, v době, kdy je upírána svoboda slova. Navíc by bylo naivní si myslet, že do textu neproniklo nic z této společenské reality a mezigeneračních traumat. Marosa di Giorgio si bravurně hraje s vizemi tak, že čtenář není schopný rozlišit, co vyvěrá z imaginace, a co se zakládá na realitě. Texty tak pulzují smyslovými vjemy a vzpomínkami – smyšlenými i těmi jež se staly, pokroucené dětskou myslí.

Z knihy budete mít utkvělý pocit, že pokud si nesednete do vlhké trávy v potemněle zahradě, dostatečně nenasajete potenciál magičnosti celé knihy. Je s podivem, že u nás básně od Marosi di Giorgio do této doby nevyšly a dočkáváme se jich až nyní.


Ukázka z knihy:

Náhle, uprostřed noci, se tajemně, potichu, zjevil motýl. Usadil se na okraj hrnku, a popřel tím závažné zákony.
Měl na sobě šaty, moderní, veliké, skoro beztvaré, nebesky zelené, s temnějšími nebo stříbrnými puntíky.
Nechtěla jsem na něj upozorňovat, protože jsem se bála druhého stolovníka. Že by přimáčknul cigaretu, zapálil ten závoj.
Bála jsem se druhého stolovníka, a bojím se všech.
Motýl neodlétal.
Lehce jsem se chvěla; ten druhý se choval neurčitě.
Abych té situaci učinila přítrž, navrhla jsem: „Pojďme si zatančit.“
A potom: „Pojďme do zahrady.“
A náhle jsem řekla: „Přeji si, aby Irma už byla pryč.“
Nechtěně jsem mu dala jméno Irma a promluvila jsem nahlas. Můj společník odpověděl:
„Ale vždyť to byl chlapec.“
Jako by nic jsem se zeptala: „Kdo?“
„Ten s tou nebeskou košilí, na tvém hrnku.“

Divoké papíry Fra

Název: Divoké papíry
Autor: Marosa di Giorgio
Počet stran: 264
Nakladatelství: Fra
Rok vydání: 2023

https://www.moleskine.cz/divoke-papiry


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Literární soutěže jsou jednou z nejlepších cest, jak dát o sobě vědět

Lucie Hlavinkova pesLucie Hlavinková, která se poprvé proslavila knížkou pro děti, je patronkou naší literární soutěže, která právě skončila a čeká na vyhlášení svých vítězů. Lucie nám na sebe prozradila, jak se stala spisovatelkou, čemu se nejraději v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Příběh „kovbojky“ Kamily Novákové

to by se kovbojkam stavat nemelo 200Příběh „kovbojky“ Kamily Novákové, která se s rodinou přestěhovala na samotu do hor, aby si zde splnila svůj sen chovat koně, se čte jedním dechem. Kniha je prodchnuta romantikou, ...


Literatura

Nenechte si ujít Dobrovolnici

dobrovolnice perexSpisovatelka Hana Hindráková krátce po vydání její poslední knihy s názvem Karibu Keňa vydává další knihu z afrického prostředí – Dobrovolnice. V tomto článku najdete o čem bude pojednávat, ukázku i po...

Divadlo

Premiéra muzikálu v Brně: Ženy na pokraji nervového zhroucení

foto perexPodle známé filmové komedie Pedra Almodóvara  z roku 1988 se v londýnském West Endu pustili naslovo vzatí odborníci muzikálového  žánru, Jefrey Lane (libreto) a David Yazbek (hudba a text písní) do divadelní...

Film

Yves Saint Laurent - recenze

200filmNa plátna českých kin vstupuje nový snímek ve Francii známého herce a režiséra Jalila Lesperta. Předlohou mu byl život jednoho z nejslavnějších módních návrhářů dvacátého století, Yves Saint Laurenta. Toho herecky věrohod...