Yves Saint Laurent - recenze

Yves Saint Laurent - recenze

Tisk

200filmNa plátna českých kin vstupuje nový snímek ve Francii známého herce a režiséra Jalila Lesperta. Předlohou mu byl život jednoho z nejslavnějších módních návrhářů dvacátého století, Yves Saint Laurenta. Toho herecky věrohodně oživil Pierre Niney.

 

 

Přestože je tento snímek označován za životopisný, nelze říci, že by zevrubně odhaloval život legendy módního průmyslu. Největší prostor je věnován závratným začátkům, další vývoj je zmíněn spíš letmo a útržkovitě. Není pochyb, že úkol napasovat životní příběh návrhářského génia do rozsahu celovečerní metráže by potrápil leckterého filmaře. Zdá se však, že tvůrci snímku Yves Saint Laurent na tuto výzvu rezignovali.

Většina filmu připomíná porůznu poskládané sekvence televizní ságy. Na podobnosti s televizním žánrem by samo o sobě nemuselo být nic špatného. Naopak, místy to v kombinaci s velkým plátnem přináší jisté kouzlo nevšednosti. Háček je v tom, že co si může s úspěchem dovolit vícedílná televizní minisérie, nefunguje dvakrát dobře ve filmu. Kompromis mezi snahou o zobrazení celého života a nutností zmínění nejdůležitějších okamžiků byl v tomto případě spíše na škodu. Vzniklá dějová roztříštěnost zapříčiňuje, že film působí nevyrovnaně a nesourodě. Zejména srovnáme-li první a druhou polovinu filmu.

film

Možností, kterak pojmout příběh Yvese Saint Laurenta bylo mnoho. Zdá se, že ani režisér snímku se nemohl rozhodnout, kterým směrem se vydat. Yves Saint Laurent je chvílemi hraným dokumentem, jindy milostným příběhem, většinou však osobní výpovědí - ale nikoli Yvese Saint Laurenta, ale Pierra Bergého, jeho životního partnera. Pierre Bergé byl během natáčení kontaktován a film údajně vznikal s jeho souhlasem. Patrně s velmi významným souhlasem. Snímek je ponejvíce kaleidoskopickou vzpomínkou na Yvese Saint Laurenta. Některé obrazové sekvence jsou přímo doprovázeny komentářem, jehož autorství lze připsat Pierrovi Bergému. Jako by se divákovi spíše odkrýval příběh Pierra Bergého a jeho „život po boku módního génia“.

Tento film s sebou ovšem nese značkové stigma YSL. Nabízí se otázka - jakou roli v něm tedy sehrává móda? Velmi marginalizovanou. Na druhou stranu, Yves Saint Laurent není snímkem o módě, ale o jejím tvůrci. Avšak až příliš z Laurentova života je zmíněno jen okrajově. Ti, kteří jsou se životem a tvorbou této ikony obeznámeni se pravděpodobně u některých odkazů s nostalgickým pochopením pousmějí nad známou skutečností. Neznalým bohužel mnoho unikne.

Silnou stránkou filmu je herecké obsazení, na kterém si Jalil Lespert dává vždy záležet. Ústřední dvojici tvoří vynikající Pierre Niney coby Yves Saint Laurent a Guillaume Gallienne v roli Pierra Bergého. Gallienne výrazností svého hereckého projevu dokonce podporuje myšlenku, že film je ve skutečnosti o Bergém.

Po technické stránce není na filmu nic rušivého. Film se po většinu času příjemně sleduje, jen od něj divák občas může čekat trochu více, než je mu poskytnuto. Zatímco tvorba Yvese Saint Laurenta vyniká nadčasovostí, tento snímek je spíše pomíjivý. Jako móda sama.

Yves Saint Laurent (Francie 2014, 106 min)

premiéra v ČR: 27. 3. 2014
žánr: drama, životopisný
přístupnost: od 12 let
režie: Jalil Lespert
scénář: Marie-Pierre Huster, Jalil Lespert, Jacques Fieschi
kamera: Thomas Hardmeier
střih: François Gédidier
hrají: Pierre Niney, Guillaume Gallienne, Charlotte Le Bon, Nikolai Kinski

Hodnocení: 65 % 

Oficiální text distributora:

Paříž, leden 1958. Yves Saint Laurent je ve věku teprve 21 let požádán, aby dohlížel nad módním domem nedávno zesnulého Christiana Diora. Vzápětí představuje svou první módní kolekci a seznamuje se s Pierre Bergém, patronem umění, jeho budoucí láskou a celoživotním partnerem … O tři roky později spolu vytvářejí značku Yves Saint Laurent, které se podařilo obrátit celý svět módy vzhůru nohama.

( 0 hlasů )

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Benešov

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Reggiovy dokumenty zachycují stav planety i poměry na ní

koyaanisqatsi 200Tato planeta skýtá přenádherné a majestátní kouty panenské přírody, nad nimiž se tají dech. Tato planeta skýtá množství druhů zvířat a rostlin. Na této planetě však žije i člověk. Člověk přetváří tuto planetu k obrazu svému. Přetváří p...


Literatura

Strakaté pohádky

altPrvní vydání pohádek z pozůstalosti Františka Nepila si jistojistě zaslouží pozornost. Je to jako když do dnešní doby vytáhnete nádhernou starožitnost, která doslova voní novotou. Přesně takové pocity ve Vás evokují Strakaté pohádky...

Divadlo

15 let soudobé hudební scény Městského divadla v Brně


15 let MDB perexJe to až neuvěřitelné, ale skutečně uběhlo patnáct let od premiéry muzikálu VLASY, díla, které mělo premiéru na své Hudební scéně. Od prvního uvedení v roce 2005 do konce září 2019 zde bylo uvedeno šedesát osm (!) premiérových tit...

Film

Kino Světozor chystá nový cyklus, ve kterém představí nedistribuční snímky z celého světa

svetozor 200Na rok 2022 si kino Světozor připravilo pro své diváky novinku. Ve středu 16. února zahájí nepravidelný cyklus zaměřující se na kvalitní filmy z festivalů, pro které žádná distribuční společnost nemá v plánu českou premiéru. Cyklus ponese jméno „Sv...