Kniha Čtyři ženy a jeden pohřeb představuje čtyři milostné příběhy

Kniha Čtyři ženy a jeden pohřeb představuje čtyři milostné příběhy

Tisk

Čtyři ženy a jeden pohřebKniha Čtyři ženy a jeden pohřeb začíná pohřbem hlavní postavy a celá tato událost vede k setkání jeho manželky Melanie se čtyřmi jeho bývalými milenkami. Odtud se celý příběh rozvíjí do čtyř vyprávění o životech těchto žen a křížení jejich cest se Simonovým. Kniha je navíc naplněná krásnými a barvitými popisy, které celému příběhu vdechují silnou autenticitu. Neměl by vás však odradit český název asociující nějakou frašku, jde o příběh vskutku poetický se špetkou magie.

Arménský magický realismus naplněný smyslovými vjemy

V malé arménském městečku zemřel muž jménem Simon (po němž je kniha pojmenovaná v originále) a autorka nás postupně provádí jednotlivými osudy žen i s jejich minulostí. Simon v jejich životě hraje určitý kouzelný element, který je posouvá v životě dál. Není to ani tak o jeho povaze jako spíše o jeho přítomnosti, která spouští určité uvažování a chování. Vše je přitom zabalené do půvabného magického realismu díky jedné z postav.

Na tomto poli se rozehrává hra pletich a jemnocitů. Každá z žen má odlišnou životní zkušenost a každá z nich nějak pohnutý osud. Ženy chycené mezi tradicí a společností, ženy spojené prchavým poutem, které mají se Simonem. V nějaké části života se každá z žen dostává na pokraj – sebevraždy, demence atd. A pokaždé je z této propasti zachrání Simon. Čtyři vyprávění o životech a křížení jejich cest se Simonovým. Je jen škoda, že titul knihy se nezachoval jako v originále. Simon je totiž metaforou, která vše rozbíhá a nakonec spojuje. Narine Abgarjan příběhy se vrství na sebe a každý je jako dílek velké společné skládačky.

Příběh se odehrává na pozadí arménských dějin a zkušenosti z těchto dějin

Nejde čistě jen o milostný příběh, obsahuje mimo jiné i arménské reálie a arménskou kuchyni. Nechybí tu ani tradiční zvyky a různé pověry. Vše se odehrává po zkušenosti arménských událostí, jež se staly v 20. století a do určité míry zasáhly dotyčné ženy – od arménské genocidy, občanské války až po nadvládu Ruska za Sovětského svazu. Vše je ale prodchnuto decentním humorem a jemnou linkou melancholie.

Kniha působí sofistikovaně a proto příběh funguje, jak má. Kdo byl nadšen z prvního překladu arménské autorky do češtiny Tři jablka spadlá z nebe, rozhodně se mu budou líbit i Čtyři ženy a jeden pohřeb, byť si troufám tvrdit, že je určena i pro širší čtenářský okruh. Z hlediska stylistiky u překladu zamrzí především četné chyby a překlepy, které jsou občas až rušivé.

Koho zaujme cizokrajné prostředí prošpikované odkazy, milostný šestiúhelník a lidský rozměr, bude dozajista tím pravým čtenářem. Občas budete mít pocit, že jste v nějaké moravské vesnici, ale právě v tom je Narine Abgarjan excelentní – umí natolik expresivně popsat vůně a chutě jakoby byly na dosah a vedle vás. Chcete-li zažít Arménii i s její pohnutou historií, rozhodně bude kniha Čtyři ženy a jeden pohřeb výbornou volbou.

O autorce

Narine Abgarjan je arménská spisovatelka a blogerka, která v současnosti žije v Moskvě. V 80. letech minulého století vystudovala učitelství ruského jazyka a literatury, později se odstěhovala do Ruska, kde pracovala jako prodavačka a účetní. Napsala nejprve knihu pro děti s hlavní hrdinkou Manyunya, která byla posléze ohodnocena několika cenami. Nakladatelství Prostor již vydalo knihu Tři jablka spadlá z nebe této autorky.

big ctyri-zeny-a-jeden-pohreb-hxk-512775

 

Název: Čtyři ženy a jeden pohřeb
Autor: Narine Abgarjan
Překlad: Kateřina Šimová
Počet stran: 256
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2023

https://eprostor.com/kniha/simon


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem spíš orientovaný na naše zpěvandule, říká Martin Fritsch alias Miss Angelika

angelika 200Dělat travesti show, kdy během jednoho večera uvidí publikum na jevišti celou plejádu známých hvězd, není žádná legrace. Něco o tom ví brněnský rodák Martin Fritsch, který už od konce devadesátých let vystupuje jako Miss Angelika. Zatímco v min...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Mistr thrilleru opět boduje

cizi200Harlan Coben patří dlouhodobě mezi moje nejoblíbenější autory. Každý nový přírůstek v jeho biografii oslavuju šampaňským. Proto mě samozřejmě nemohl minout ani Cizinec, kterého v nedávné době vydalo nakladatelství Knižní klub.

...

Literatura

Nový román Barbary Erskinové Spřádači snů opět nezklame

big spradaci-snu-GG4-489319 (2)Milovníci románů Barbary Erskinové zbystřete! Nakladatelství Ikar vydalo její nejnovější román Spřádači snů, který vás opět zavede do tajů dávné minulosti a vzbudí ve vás vzrušení a napětí. Tento román s au...

Divadlo

Svět podle Amanitas – tentokrát s názvem Destinace

Amanitas divadlo 200Prostranství před pražským Cross klubem se v úterý 29. července promění v tak trochu jiný svět, a to svět nového cirkusu. Budete zde moci shlédnout premiéru pouličního divadla s názvem Destinace v podání skvostných Amanitas.

Film

Nazareth schválili rockument a může do kin!

nazareth rockument 200Rockový dokument, který vám dá nahlédnout do tajů a šíleností, které musí muzikanti cestující napříč zeměmi absolvovat. Režisér Miloslav Šmídmajer se již po třetí v životě rozhodnul o výlet do života slavnýc...