Mexická gotika jako z viktoriánské Anglie

Mexická gotika jako z viktoriánské Anglie

Tisk

mexicka gotika200V červnu vydalo nakladatelství Host pozoruhodnou knihu Mexická gotika - s luxusní obálkou a ještě lepším obsahem - od mexicko-kanadské autorky Silvie Moreno-Garciové. Měla jsme za to, že gotickému románu odzvonilo, ale jak se ukázalo, mýlila jsem se!


K autorce

Silvia Moreno-Garciová (* 1981) je mexicko-kanadská autorka fantastiky. Pracuje jako redaktorka a editorka antologií, píše pro The Washington Post a The New York Times. Je autorkou několika románů, jako například Signal to Noise (Signál k hluku, 2015), Certain Dark Things (Jisté temné věci, 2016) nebo Bohové jadeitu a stínu (2019, česky 2020). Její nejnovější román Mexická gotika (2020) se stal okamžitě po vydání bestsellerem — práva se prodala do deseti zemí a v současnosti se připravuje jeho seriálová adaptace.

K příběhu

Mladá a krásná debutantka Noemí Taboadová je svým otcem vyslána za svou sestřenicí na mexický venkov, aby zkontrolovala její fyzický i duševní stav. Noemí se do toho moc nechce, ale nakonec svolí a je zvědavá na sestřenčina pohledného a tajemného manžela Virgila Doylea. Dostává se na zchátralé rodinné panství High Place, kde železnou rukou vládne starý patriarcha Howard Doyle a začíná si uvědomovat, že tady něco neklape. Podaří se Noemí zlomit rodinné tajemství a zvítězit nad tajemnými mocnosti, které sahají za lidské chápání?

K protagonistce

Noemí Taboadová patří mezi mexickou smetánku, takže se jí dostalo a dostává toho nejlepšího vzdělání. Umí plynně anglicky, hraje na klavír a vybírá si vysokou školu. Je velmi emancipovaná zvědavá i zvídavá mladá žena, která má pro strach uděláno a umí si věci logicky odůvodnit. Přesto hlavně zpočátku působí ne zrovna sympaticky – jako zhýčkaná dámička, která se stará jen o to, jak módní má šaty a kolik nápadníků se kolem ní točí. Vykreslena je prostě velmi lidsky, není to typická hrdinka bez bázně a hany, co všechny a všechno zachrání a při tom se ani nezapotí – a to je na ní sympatické.

K prostředí

Nutno podotknout jednu zásadní věc, která začíná být zřejmá už v úvodu knihy, ale naplno se to dovídáme krapet později. A to, že vypravování je zasazeno do 50. let 20. století v Mexiku, takže i tento fakt má své specifické kouzlo. Ať už se jedná o patriarchální společnost, emancipaci žen nebo s touto dobou spojené sociální, společenské a politické aspekty.
Autorka nám naservírovala gotiku s velkým G: máme tu přísady jako je láska, téměř hmatatelný a všudypřítomný strach, napětí, tajemno. Nemluvě o zpustlém panství High place, kde jako by se zastavil život. Pán domu chtěl v nehostinné krajině daleko od lidí mít kus Anglie, takže vystavěl panství plus přilehlý Anglický hřbitov. Víc gotické to snad ani být nemůže!

K doporučení

Gotický román, takový ten pravý, co očekáváte hlavně od britských viktoriánských spisovatelů, jsem nečetla ani nepamatuju a bylo mi líto, že tento žánr vyšuměl. Mexická gotika však přinesla vše, co si může čtenář od tohoto žánru přát a dala vyprávění unikátní ženský hlas. Pokud máte rádi hororovou atmosféru s nezvyklými ingrediencemi a kontextem a knihy, co se čtou jedním vrzem, Mexická gotika čeká právě na vás!

mexicka gotika

Název: Mexická gotika
Autor: Silvia Moreno-Garciová
Žánr: horor, gotický román
Originální název: Mexican Gothic (2020)
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2021, pevná
Počet stran: 336
Hodnocení: 90 %

https://www.hostbrno.cz/mexicka-gotika/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Kamenický Šenov

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Poněkud děsivá vize nesmrtelnosti

budeme zit vecne perexBudeme žít věčně? Nejen tuto otázku kladou autoři stejnojmenné knihy, spisovatel Tobias Hülswitt a fyzik Roman Brinzanik, vědcům z nejrůznější...


Literatura

Když se do vztahu motá někdo třetí, nedělá to nikdy dobrotu

manzelka mezi nami 200V nakladatelství Motto letos vyšla kniha Manželka mezi námi od autorek Greer Hendricks a Sarah Pekkanen. Kniha byla označená zlatou pečetí Edice TOP dávající najevo, že jde o světový bestseller, který se dočkal vřelého přije...

Divadlo

Etiketa je životní styl

dobre mravy 200Už v předminulé sezóně, v červnu roku 2016 mělo premiéru představení Dobré mravy, které se inspirovalo a vycházelo z nikoho jiného z etikety Ladislava Špačka, guru českého společenského chování. Co toto ztřeštěné představení přineslo?

Film

Co znamená mít dobrý sex se dozvíte v novém snímku Hodně štěstí, pane Veliký

hodne stesti 200V polovině července, konkrétně 14.7., vtrhne do českých kin komediální drama s názvem Hodně štěstí, pane Veliký. Snímek plný sexuálního napětí, lehkých postelových scén a humoru je také o touze po opravdovém a nepředstíraném orgasmu. V hl...