Reniin deník vás vtáhne

Reniin deník vás vtáhne

Tisk

reniin denik 200Reniin deník je jednou z mnoha knih popisující hrůzy války. Je jedinečná především tím, že se jedná o deník, který tak ukazuje život dospívající dívky ve stínu holokaustu.

 

 

 

Renia Speigel je mladá dívka oblíbená v kolektivu. Je ambiciózní a sní o tom, že se stane básnířkou. Její život je podobný jako jejich vrstevníků: řeší přátelství, školní úkoly a poté hlavně lásku. Vše ovlivňuje skutečnost, že je Renia Židovka, žije v Polsku a je rok 1939. Je oddělena od své matky, prchá před bombardováním a stává se svědkem vytvoření ghetta.

Zajímavý je také příběh samotného deníku. Ten se dostal na pulty knihkupectví díky dceři Reniiné sestry Ariany a také shodě několika náhod. Deník přes 40 let ležel v bezpečnostní schránce v bance, a právě dcera si uvědomila, že se jedná o důležité historické i literární dílo, nechala jej přeložit do angličtiny a pracuje na jeho rozšíření. Reniin přítel Zygmunt deník tehdy zachránil a počátkem padesátých let je předal mámě sester, kterou se mu podařilo vyhledat.

Kniha obsahuje hlavně Reniin deník, ale také poznámky od Ariany objasňující některé situace, případně nabízející druhý úhel pohledu. Závěr deníku napsal Zygmunt, což deníku dodává ještě větší sílu a jsem přesvědčená o tom, že se při jeho čtení neubráníte slzám. To platí také o obrazové příloze v podobě fotografií Renii a jejího okolí. V závěru se nachází ještě Arianin doslov a poděkování.

Podobné knihy jsou náročné na čtení, ale jejich obsah je silný a je důležité si jejich prostřednictvím připomínat, co se stalo. Osobně jsem knihu dlouho odkládala a volila spíše odpočinkovou literaturu, ale jak jsem se do ní pustila, nemohla jsem se odtrhnout. Hltala jsem stránku za stránkou až do samotného závěru. Bylo mi líto, co musí Renia zažívat, sledovala jsem, jak bojuje se svými pocity a mrazilo mě z válečné atmosféry, která byla i přes záplavu emocí všudypřítomná.

„Včera jsem o tom přemýšlela a řekla Noře tohle: „Víš, Norko, jsem unavená životem.“ Tahle věta vypuštěná z úst sedmnáctileté dívky mě pobavila a není přesná. Není to život, co mě unavuje, protože koneckonců jsem ho ještě pořádně nežila; jsem unavená očekáváním, nečinností a možná právě touhou po životě. Protože není to tak dlouho, co jsem byla omámená smyslnou láskou, polibky, hlazením, dotyky, a všechno tohle mi stačilo, bylo toho tolik, až jsem zapomněla, že člověk může toužit po něčem víc. Teď? Ne! Teď jsem přišla k rozumu. Zavrhla jsem to? Ne! Je to stejně důležité jako to, co je teď.“ (str. 187)

Renia Spiegel se narodila ve východním Polsku v roce 1924. V lednu 1939 si začala psát deník. Když vypukla válka, žila i se svou mladší sestrou v Přemyšli u babičky s dědečkem. Válka ji oddělila od její matky. Město nejprve obsadili Sověti a dospívající dívka pocítila komunistickou brutalitu. Když Německo rozpoutalo válku se Sovětským svazem, obsadili nacisté i Přemyšl. Pro Židy nastala doba temna. Bylo vytvořeno ghetto. V létě 1942 byla Renia nucena se začít ukrývat, aby se vyhnula likvidaci ghetta – deportacím do vyhlazovacích táborů. Jen o pár dní později nacisti její úkryt objevili a zastřelili ji, bylo ji čerstvě osmnáct let.

reniin-deniK

Reniin deník
Autor: Renia Spiegel
Překlad: David Weiner, verše: David Macháček
Žánr: beletrie, válečný
Nakladatelství: Zeď
Rok vydání: 2020
Počet stran: 356
Hodnocení: 85 %

https://www.knihyzed.cz/reniin-denik/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přiznám se, že jako správný staromilec současné pohádky nesleduji, říká herečka Bohdana Pavlíková

bohdana foto perexDíky tomu, že působila roky v šumperském divadle a od roku 2015 je v angažmá pražského Švandova divadla, není pochyb o tom, že si Bohdana Pavlíková zahrála desítky krásných rolí a že je zkušenou hereč...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Lenka Holas Kořínková: Moje Nejlepší Recepty

Recepty korinkova perexKdo by neznal dělenou stravu podle Lenky Kořínkové. Její kuchařky vynikají, kromě opravdu vynikajících receptů, také velmi zvláštním a nenapodobitelným stylem. Autorka se nebojí používat superlativy téměř v každé větě, a k...


Literatura

Je to na beton?

beton perexBeton je stavební materiál skládající se z pojiva a plniva, ze kterých po zatuhnutí vznikne umělý slepenec, tolik k vysvětlení k betonové hmotě.

 

...

Divadlo

Santiniho jazyk, hlubší smysl k hledání a nalezení textového univerza?

santiniMěstské divadlo v Brně uvedlo jako svou třetí inscenaci sezóny a padesátousedmou inscenaci vůbec zajímavou a ojedinělou hru, která je inspirovaná literární předlohou Miloše Urbana, Santiniho jazyk. Autory jevištního převyprávění jsou režisér a herec, Stanisl...

Film

John Cazale – mistr vedlejších rolí
ImageAl Pacino, Robert De Niro, Gene Hackman, Francis Ford Coppola a Meryl Streep. Všechny tyto výrazné osobnosti se proslavily v průběhu americké nové vlny, jmenované však spojuje také herec John Cazale. Tento zdánlivě nepříliš v...