Haló, tady pěkné knížky pro děti!

Haló, tady pěkné knížky pro děti!

Tisk

halo-tam-dole 200V nakladatelství Presco Group, v edici Ella a Max určené pro naše nejmenší vyšly dvě velkoformátové knihy s názvy Haló, město a Haló, tam dole. Pojďte do nich nahlédnout s námi!

 

 

Jedná se o velkoformátové a bohatě ilustrované knihy, které mohou sloužit jak k zabavení dětí, tak k jejich rozvíjení. Kresby jsou koncipovány tak, aby tvořily příběh samy o sobě a vždy se v nich s trochou fantazie dalo něco najít. Na čtenáře navíc v každé knize čeká několik postaviček, které jsou poschovávané na každé dvoustraně a ony tak mohou trávit čas jejich hledáním.

Každá dvojstrana je hojně pokreslená, a to včetně nejrůznějších detailů. U postav nechybí různé zvuky nebo hlášky a ve spodních částech stran se nachází krátký uvozující text a také výzvy Vidíš:. Ty jsou právě určené k hledání v ilustracích a také udržují návaznost jednotlivých stran, například „Vidíš: že krokodýl už není u zubaře?“ nebo „Vidíš: Kam se poděly lampy?“

Ilustrace jsou na první pohled trochu kostrbaté a spíše takové technické, ale při bližším zkoumání odhalíte dokonalost všelijakých detailů. A také se jim nedá upřít jistá hravost a dětskost, která se k dílům velmi hodí.

halo-mesto2

Haló, město popisuje den ve městě, a to už od sedmi ráno kdy se vše probouzí až do deseti hodin večer. Na pozornost čtenářů se těší šest obyvatel města: Henry, Astra, Trolík, Hafík, Čarodějnice Gerda. Základem všech stránek je střed města, obklopený, jak zelení, tak vodou a nechybí v něm spousta budov, obchodů, parků, ale také třeba zoo nebo zámek. Ráno na obrázcích najdete například Péťu jdoucího s tátou do školky, kohouta kokrhajícího na střeše kostela a spoustu zívajících lidí. S přibývajícím časem se stupňuje také ruch města, stejně jako to bývá ve skutečnosti. Doktoři ordinují, malíři malují, děti si hrají v parcích, duchové straší, … Odpoledne město zasáhne bouřka a večer město dokonce zasáhne požár. Postaviček i příběhů je opravdu hodně a stojí za pozornost.

 halo-mesto

Haló, tam dole začíná nenápadně v červenci a končí v říjnu, kdy se to v podzemí jen hemží. Průvodci knihy je sedm obyvatel podzemí: Pan a paní Krtkovi, Žlutohlávek, Uwais, Sam, Tilda a Hopsalinda. Jedná se o malá roztomilá stvoření, která čeká spousta dobrodružství. Například Žlutohlávek si vylepšuje komůrku, Krtkovi hledají cestu ven a Tilda má vajíčka. Podzemí je plné různých komůrek – ty mají své obyvatele, ale nechybí zde například škola, záchod nebo elektrikářovy zásuvky. V této knize je snad ještě více detailů, stránky se jen hemží barvami a je až neuvěřitelné, kolik se toho autorce na dvojstránku dokázalo vejít.

Při čtení jsem se neubránila srovnání s Velkými knížkami pro malé vypravěče vydané pod stejnou značkou. Ty na mě na první dojem působily mnohem hravěji a příjemněji, ale posléze jsem se zamilovala i do těchto obrázkových příběhů. Jsou totiž plné detailů a obsahují i mnohem více vyprávění i výzev. Každé má svoje a dětské fanoušky (i hravé rodiče) si určitě najde!

 halo-tam-dole

HALÓ, MĚSTO! Den ve městě – obrázkové příběhy + HALÓ, TAM DOLE! Rok pod zemí – obrázkové příběhy
Autor: Anna Fiske
Překlad: Kateřina Krištůfková
Žánr: dětská
Nakladatelství: Presco Group pod značkou Ella a Max
Rok vydání: 2018
Počet stran: 40 + 40
Hodnocení: 88 %

https://www.presco.cz/halo-tam-dole/

https://www.presco.cz/halo-mesto/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisér Viktor Tauš: „Pracovat s Kaiserem a Lábusem je štěstí“

taus viktor 200Režisér Viktor Tauš debutoval autobiografickým filmem o drogové závislosti Kanárek. Můžete si přečíst, jak na tento film vzpomíná a co pro něj znamenal, ale tento rozhovor se točí především kolem jeho ne...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Matěj Mlynář je zpět

Zavata snehem 200Nakladatelství Motto v rámci zářijových novinek vydalo další knihu Martina Stručovského, pokračování jeho detektivní série tentokrát nazvané Zavátá sněhem.

...

Literatura

Hakan Nesser: Dívka, která nikomu nechyběla

divka200Líbivá anotace a líbivé téma. Atraktivní. Přesto jsem si na „konec nudy“ a pořádné rozjetí příběhu musela téměř sto stran počkat. Potom, jako když autor nasadí druhou, třetí a čtvrtou rychlost a rozjel příběh, kterému nelze nic vytknout. Snad jen občas, ...

Divadlo

Život je kabaret

Cabaret 200Muzikál. To jest dramatický žánr, který vyvolává rozporuplné emoce. Jedni ho považují za vysoké umění, neboť jeho provedení klade na interprety notné nároky (muzikáloví herci musí být velmi dobří činoherci, zpěváci i tanečníci), jiní jím opovrhuj...

Film

The Artist: němý film roku 2012
ImageSnímek The Artist, který natočil francouzský režisér Michel Hazanavicius, má už v této chvíli na svém kontě tři Zlaté glóby a deset nominací na Oscara. Jakkoli výmluvné mohou oficiální vizitky být, nejdůležitějším f...