Kuchařka z lesů a luk velmi mile překvapila

Kuchařka z lesů a luk velmi mile překvapila

Tisk

kucharka-z-lesu-a-luk 200V nakladatelství Esence na jaře vyšla nádherná Kuchařka z lesů a luk s podtitulem Dobroty s divokými bylinkami, bobulemi a houbami. Pojďte do ní s námi nahlédnout!

 

 

 

Kuchařka má krásný zelený přebal plný nejrůznějších bylinek, květů a také borůvek a oříšků. Nadpis je vyveden výrazným bílým písmem a zvolená zelená barva je moc příjemná pro oko a dokonale souzní s obsahem knihy. Za knihou stojí Diana Dittmerová a fotografka Anke Schutzová, které sympaticky u obsahu uvádí záruku kvality v podobě podrobného postuupu, autentických fotografií a trojnásobně vyzkoušeným receptům. Především za poslední bod tleskám, protože není nic horšího, než neozkoušené (a neoriginální) recepty.

Z hlediska obsahu je kuchařka rozdělena na kapitoly: První zeleň, Křekhkost přírody, Bohatá sklizeň a Poslední poklady přírody. Tyto názvy v podstatě kopírují roční období a na jaře se tak recepty zaměřují na mědvědí česnek, bršlici a mařinku, dále pak například na kostival, kopřivu, šťavel, sedmikrásku, růži nebo květy bezu. A podzim pak nabízí dobroty z trnek, hub nebo třeba bezinek.

U receptů jsou v seznamu surovin jednotlivé byliny zvýrazněny hvězdičkou a postupy jsou psány opravdu polopatě. Autorka je Němka, ale kuchařka tím naštěstí nijak netrpí a recepty tak neobsahují nám neznámé suroviny. Možná jen některé neznámé sýry, ale věřím, že i ty se u nás dají sehnat. V kuchařce nechybí ani stránky popisující dané sezóní suroviny jako například rakytníky, šípky nebo pampelišky a také různé tipy a zajímavosti: „Saláty z volně rostoucích bylin skrývají spoustu překvapení: Chutnají pokaždé jinak, podle toho, co nasbíráme.“ (str. 54)

Skvělou práci odvedla také fotografka knihy, protože pokrmy vypadají opravdu nádherně a při pohledu na ně se sbíhají sliny. Já už mám na knize spoustu záložek a zaujaly mě jídla jako: mařinkový parfait, trhací chléb, šípkový krém, trnkový likér, sirup z růžových květů, bezinková omáčka k jelením medailonkům a další. Už se moc těším, jak budu postupně vše zkoušet a musím co nejdřív začít s kopřivovým věncem!

Kuchařka z lesů a luk je jako celek opravdu skvělá a pokud máte, jak se říká do přírody blízko a chcete vyzkoušet ve vaření zase něco nového, určitě si ji pořiďte!

Diane Dittmerová je vášnivá kuchařka a labužnice, která dlouho pracovala jako food redaktorka ženského časopisu a dnes je úspěšnou autorkou kuchařských knih a také food stylistkou. Anke Schutzová pracuje pro známá vydavatelství a časopisy v oblasti jídla a zdravého životního stylu. Navíc je vystudovanou specialistkou na bylinky.

kucharka-z-lesu-a-luk

Kuchařka z lesů a luk: Dobroty s divokými bylinkami, boulemi a houbami
Autor: Diane Dittmerová
Překlad: Jana van Luxemburg
Žánr: populárně naučná, kuchařka
Nakladatelství: Esence
Rok vydání: 2018
Počet stran: 160
Hodnocení: 94 %

https://www.bux.cz/kucharky-ostatni/kucharka-z-lesu-a-luk?searchToken=6b37a443-2a9e-4be2-bf59-ea123c11e4a7


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Vaněček odpočívá tak, že píše

200 rozhovor1Letošní léto předvedlo různé podoby, kdy slunce pálilo o sto šest, na mnohé se nalepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“) a občas seslalo přílivy deště. Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí po...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Turistický průvodce: Sardinie

Turistický průvodce SardinieChystáte se cestovat do Itálie? Vybíráte destinaci nebo jste už tu svou vysněnou vybrali? Pokud jste stále na vážkách, třeba vám nakladatelství JOTA pomůže v rozhodování, protože přichází s průvodcem pohádko...


Literatura

Odložený případ? Toť Odpočítávač

odpocitavac200V únoru vydalo nakladatelství Kalibr napínavou prvotinu americké autorce Amy Suiter Clarke s podnětným názvem Odpočítávač. Podíváme se na zoubek odloženým případům, které jsou možná až moc aktuální…

 

...

Divadlo

Pětatřicátý ročník festivalu Mezinárodní týdny tance proběhne on-line

mezinardodni tydny tance 200Pětatřicátý ročník Mezinárodních týdnů tance, nejstaršího festivalu současného tance ve střední Evropě, proběhne pouze ve virtuálním prostředí. Pořadatel festivalu, konzervatoř Taneční centrum Praha, rozhodl, že ...

Film

Temný rytíř povstal představuje důstojné zakončení Nolanovy temné trilogie

temny rytir povstalFanoušci temného rytíře se konečně dočkali. Po bezmála čtyřech letech se Bruce Wayne alias maskovaný hrdina z Gotham city opět vrací na plátna kin. To vše prostřednictvím režiséra, který před téměř sedmi let...