Petr Šámal: Sicilská kuchyně

Petr Šámal: Sicilská kuchyně

Email Tisk

sicilska kuchyne 200Milujete horké podnebí, vůni tak trochu italských specialit? Hm, pak věřte, že tady víc než kde jinde platí, že Sicílie není Itálie. Ačkoliv mnohé vůně jsou podobné, tak tohle je kniha, kterou si na dovolenou sbalíte natošup. A díky její vyměkčené tvrdé vazbě  na ní můžete klidně usnout a rozhodně si nic neotlačíte. Miluju knihy, tedy, kdy se povedou, které jsou zároveň tak trochu cestopisy nebo životopisy a přitom ukazují slasti života lidí, jež  milují jídlo.


Petru Šámalovi se to povedlo!
„Tak jako jsem si na první pohled zamiloval Sicílii, tak stejně spontánně vznikala tato kniha. Celé léto 2015 jsem jako každý rok prožil na Sicílii, kde jsem zároveň začal pracovat na své poslední knize  z prostředí horské služby. Když  jsem se ale na podzim – opět plný dojmů – vracel, už cestou do Prahy se mi začalo stýskat…
…po lidech, kteří jsou neskutečně milí, pohostinní a otevření každému.
…po slunci, které svítí každý den, a když prší, po chvíli už zase svítí a hřeje snad ještě více než před deštěm.
….po jídle, které na Sicílii voní a je tak dobré, že se na něj člověk vždy a znovu těší a jako Sicilané jí pomalu a dlouho. Dokonale si vychutnává sousto za soustem.“
Takže tak nějak, milí čtenáři. Pokud se už teď toužíte ponořit do milých slov, do úhlu pohledu, kterým Čech vidí tak pohlednou, elegantní, horkou a neskutečně pohostinnou Sicílii, pak máte možnost. Kniha s pokorou a úctou, se zvědavou otevřeností a neustálou překvapeností popisuje své postupné pronikání do života na Sicílii, svou vznikající lásku a vášeň, nejen k té zemi, ale také k jídlu. A i drobnosti, které ho potkávali ve chvílích, kdy s knihou finišoval, kdy vařil se svou rodinou poslední jídla a kdy ochutnával, experimentoval. Každý recept je tak trochu vymazlený, je v něm vidět snaha a snad někdy i boj s tím ho uvařit. Protože proč by člověk na Sicílii zůstával u české kuchyně, když tam je nabídka tak bohatá? A hlavně jiná, jsou tu jiné suroviny, takže tak či onak se musíte přizpůsobit nové zemi.
Je vzácné, když takovou publikaci získáte z rukou Čecha. Když je to takříkajíc „od píky“ a s třesoucíma se rukama se vypracujete až k dokonalému výsledku. Třeba k pohodovému zákusku, ke vzrušující olihni a k dokonalostem tamního koření. Kombinace, ze kterých se vám bude točit hlava, vzrušením a extází. A jak správně píše autor, mnohá jídla si neuvaříte jen jednou. Jsou to všechno lahody, ke kterým se budete mít chuť vracet a těšit se na ně.
Mňam!
„Na žádném stole nikdy nesmí chybět čerstvý chléb. Pro obyvatele Sicílie byl základem jídelníčku po staletí a zůstal jím dodnes. Přistupují k němu s nábožnou úctou a v minulosti měla pouze hlava rodiny svaté právo a privilegium nakrojit pecen. Chléb bývá posypán sezamovými semínky a peče se z mouky z tvrdé pšenice. Má drsnou a krásně zlatou kůrčičku. Podle jednotlivých oblastí se různí jeho tvar od spletených copů přes oválný bochník až po rosettu ve tvaru květu.“

Název: Sicilská kuchyně
Autor: Petr Šámal
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2016
Počet stran: 211
Hodnocení: 100 %           

Zdroj foto: Epocha
Odkaz na web: www.epocha.cz 


 





Rozhovor

Kärtsy z Waltari: „Publikum tady je jako z jiné planety!“ / „Audience there is from different planet“

waltari 200Finská skupina Waltari vystupuje v České republice poměrně často, nyní právě tuto sobotu na festivalu Masters of Rock ve Vizovicích. Co si o Češích a Finech myslí zpěvák Waltari Kärtsy si můžet...

Hledat

Chaty s osobností

Z archivu...

Čtěte také...

Zasmějte se u Deníku rostoucího bříška

denik rostouciho briska 200Ve vydavatelství CPress ve společnosti Albatros Media vyšla před pár dny kniha Deník rostoucího bříška od Barbory Trojanové a odstartovalo tak novou edici knih nazvanou Kamarádky kamarádkám.


Literatura

Pohled do života proslulého fotbalového trenéra

mou 200Životopis jednoho z nejlepších současných fotbalových trenérů José Mourinha přináší příběh o vášni, ctižádosti i disciplíně. Jeho autorem je sportovní žurnalista Ciaran Kelly, začínající autor knih o fotbale. V České republice vyšel u nakladatelství Ml...

Divadlo

PIŠ, KAFKA, PIŠ

KafkoPis perexJak se asi tvářil Franz Kafka, když psal slavnou povídku Proměna? A co si myslel o hlavním hrdinovi Řehoři Samsovi? Herci divadla SKLEP Monika Načeva, Jan Slovák, David Vávra a Lenka Vychodilová vidí Franze K...

Film

Odevzdal svůj život divadlu. Vzestupy a pády Jakuba Špalka

zivot s kasparem200Nový dokumentární film Heleny Třeštíkové Život s Kašparem je časosběrným snímkem, který mapuje život zakladatele Divadla v Celetné Jakuba Špalka na ploše 23 let.