Pusinka je velice zamotaným thrillerem

Pusinka je velice zamotaným thrillerem

Tisk

pusinka200Na český trh dorazil další z řady psychologických thrillerů, které začínají být v poslední době opět velice módní. Sophie Hannah patří k těm nejzajímavějším autorkám v tomto žánru, přestože se nejvíce proslavila poměrně nedávno zcela odlišnou knihou. Tentokrát je tu její pusinka.

 


Tato anglická autorka dostala svolení od potomků Agathy Christie, aby vzkřísila jednoho z nejznámějších detektivů všech dob Hercula Poirota. Přitom obyčejně píše poměrně rozdílnou literaturu. Přestože v žánru krimi plave jako ryba ve vodě, zaměřuje se na daleko temnější a především psychologičtější romány. Právě její poslední zářez s názvem Pusinka je zářným příkladem její tvorby.
Série s detektivy Simonem Waterhousem a Charlie Zailerovou se v České republice již jednou představila. Kniha Bludná sdělení vyšla jen několik měsíců před touto. Časový horizont originálních vydání je ovšem zcela jiný. Pusinka je totiž úplně prvním příběhem této lehce nesourodé, ale velice sympatické dvojice. Dochází v ní tudíž k seznámení s celou řadou i jejími vyšetřovateli. Sophie Hannah staví své knihy zejména na dvou faktorech. Prvním je velice osobní pohled do života hlavních představitelů a druhým silně psychologicky zaměřený děj se zapeklitou zápletkou.
Simon Waterhouse je velice vnímavý policista s dobrou dedukcí a instinktem. Občas sice trochu přešlápne, ale jeho výsledky jsou velmi dobré. Zejména v poslední době rozlouskl několik důležitých případů. Jeho kolegyně (nadřízená) Charlie Zailerová vede velice divoký osobní život. Neustále se zaplétá s dalšími milenci, ale na její práci to většinou nemá vliv.

pusinka


Jednoho dne jede Simon prověřit nahlášený únos. Zmizet měla dvoutýdenní holčička, kterou někdo údajně nahradil jiným miminkem. Matka Alice tento rozdíl okamžitě poznala, přestože otec se tomu brání. Bohužel ženě neuvěří ani přivolaný detektiv a případu hrozí rychlý konec. Nakonec se vše zaplete daleko více, než by čtenář čekal. Je matka stíhaná poporodním šílenstvím nebo se proti ní všichni spikli?
Autorka se vrhla na téma, které je blízké především všem ženám. Představuje matku dítěte, pro kterou je její potomek tím nejdůležitějším na světě. Čtenářovi jsou do hloubky vysvětleny mateřské pocity, aby se následně mohl lépe vcítit do úzkostí zbědované ženy.
V knize najdeme hned dvě dějové linky. Jedna se zaměřuje na samotnou Alici a její prožitky. Chvílemi může být lehce zkreslená a ovlivněná její poporodní depresí. Druhá sleduje zejména osudy detektivů Simona a Charlie. Jedná se sice o profesionálnější pohled, ale někdy možná až příliš. Zároveň se tentokrát dostáváme o pár dnů dopředu oproti části Alice.
Nejzajímavějším rysem této knihy je její obrovská rozvětvenost. Sledujeme celý příběh z několika směrů a zároveň z různých pohledů. Už tak velice zapletený případ se díky tomu dále zauzlovává a vytváří poměrně dost slepých uliček. V některých chvílích už si můžete myslet, že přicházíte celé věci na kloub. Následně jste ovšem zcela vyvedeni z míry nečekaným zvratem. Jednotlivé osoby se neustále proměňují. Na první pohled někdo vypadá na úplného andílka, ale pravda může být jinde.
Po psychologické stránce je kniha opravdu bravurně vyvedena. Zaměřuje se zejména na citlivá témata, která jsou známa všem matkám. Někdy dochází až k přílišným popisům, což mi lehce vadilo už u předchozích knih autorky. Tím zároveň dochází i k menší absenci přímé řeči, které je někdy prostě málo. Příběhu by rozhodně prospělo více rozhovorů a výslechů.
Z detektivního hlediska je celý děj opravdu originálně a bravurně vyvedený. Nedivím se, že právě tato autorka se chopila možnosti zpracovat nové příběhy Hercula Poirota.
Nejedná se sice o mou nejoblíbenější tvůrkyni detektivek či thrillerů, ale přesto jí nemůžu upřít vysoké kvality. Velké množství zvratů a hádanek potěší každého příznivce detektivek, který má rád moderní zástupce tohoto žánru. Pusinka je v podstatě klasickým zástupcem její tvorby. Charakteristické rysy jsou patrné na první pohled. Fanoušci této autorky budou určitě potěšeni.

Pusinka / Little face
Autor: Sophie Hannah
Žánr:   Psychologický thriller                                                                                                         

Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2015
Počet stran: 320
Hodnocení: 75%

( 2 hlasů )

https://www.bux.cz/knihy/180847-pusinka.html


Zdroj foto: www.ikar-knihy.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Syrovátka: „Stačí něco vyšpulit – a je to hned!“

syrovatka perexSpisovatel Jiří Syrovátka (*1959), představitel vedlejších a spodních literárních proudů je zpátky na scéně. Po několikaleté pauze o sobě dává vědět černou groteskou Hypochondr z periferie. Kniha plná seb...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vzpomínková kniha Saskie Burešové je na světě

Saskia 200Oblíbená televizní hlasatelka a moderátorka Saskia Burešová si konečně dala říct a po mnohaletém přemlouvání o sobě napsala knihu. Nese název „Saskia - co jsem ještě neřekla“ a v těchto dnech ji vydalo nakladatel...


Literatura

Will Bowen: Dopisy od Boha

dopisy-od-boha 200Co moudrého je v nás? Will Bowen to sepsal. Jednoduše tak, že se můžete nechat okouzli aha efektem při jeho čtení nebo se pustit do napsání svého vlastního notesu plného své moudrosti.

...

Divadlo

Nahlédněte do běžného dne manželského páru v důchodu

Happy end perexMuž a žena, kteří jsou spolu 60 let. Jejich svět se v průběhu let vtěsnal do jednoho bytu a oni se postupně stali jeden druhému nejen nejlepším přítelem, ale především pomocníkem.

 

...

Film

Skandinávská filmová série Oddělení Q je zpět. Pátý díl Marco zamíří do českých kin na začátku srpna

DMarco 200o českých kin se 5. srpna vrátí populární filmová série Oddělení Q, která vzniká podle knižních bestsellerů dánského autora Jussiho Adler-Olsena. Stejně jako v sérii knižní i v kinech bude pátým dílem film s názvem Marco. Tým detektivů v čele s Carl...